Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam hemoroid sebebi

Hemoroid, toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biri. Nüfusun yarısından fazlasında genellikle 30 yaşından sonra gelişebiliyor. Muayene olmaya utanılan hastalıklar arasında yer aldığı için kişiler, hekime gitmek yerine genellikle kulaktan...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hemoroid, toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biri. Nüfusun yarısından fazlasında genellikle 30 yaşından sonra gelişebiliyor. Muayene olmaya utanılan hastalıklar arasında yer aldığı için kişiler, hekime gitmek yerine genellikle kulaktan dolma bilgilerle deva arıyor. Dr. Akın Demir ise uzman bir hekime başvurulmasının, muhtemel kötü sonuçları erkenden önleme açısından önemli olduğunu hatırlatıyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Demir, hemoroidin makat bölgesindeki damarlı dokunun genişlemesi ve sarkmasıyla oluşan bir bağırsak hastalığı olduğunu söyledi: "Anüs ve rektumun aşağı bölgesinde bulunan damarlı yapı şişer, dışarı doğru sarkar ve dışkı çıkışı zorlaşır. Zamanla yapının tahriş olması sonucu hastada ağrı, sancı, kanama ve kaşıntı meydana gelir." Hastalığın sebepleri ve tedavisiyle ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Demir, "Yerleşimlerine göre dış ve iç olmak üzere iki hemoroid tipi vardır. Dış hemoroidler, anüs kenarında yer alır ve duyarlı deriyle kaplıdır. İçinde kan pıhtısı gelişirse ağrılı bir şişlik oluşur. İç hemoridler anal kanal içinde, mukoza altında yer alır. Dışkılama sırasında ağrısız kanama ve dışa doğru sarkma, en sık görülen belirtileridir." dedi.

Hemoroidin oluşmasındaki en önemli faktörlerin başında düzensiz beslenme ve hareketsizliğin geldiğini vurgulayan Akın Demir, diğer sebepleri ise yaşlanma, kronik kabızlık veya ishal, gebelik, genetik faktörler, aşırı müshil veya lavman kullanımı, dışkılama sırasında ıkınmaya bağlı bozulmuş bağırsak fonksiyonu, tuvalette uzun süre kalma şeklinde sıraladı. Dr. Demir, tedavi konusunda ise şu bilgileri verdi: “Hafif yakınmalar, sıklıkla beslenme düzeninde alınan liflerin, örneğin sebzeler, ekmek ve tahıllarla sıvıların miktarının arttırılmasıyla giderilebilir. Aşırı ıkınmalardan kaçınma, hemoroidlerin üzerindeki baskıyı azaltarak dışarı çıkmalarının engellenmesine yardımcı olur. Oturma banyosuyla, yalnızca sıcak suda yaklaşık 10 dakika oturarak biraz rahatlama sağlanabilir. Ağır seyreden hemoroidler içinse ligasyon-lastik bant tedavisi kullanılabilir. Dışkılama sonrası dışarı sarkan iç hemoroidlerde etkili olur. İç hemoroidin köküne küçük bir lastik bant uygulanarak kan akımı kesilir. Birkaç gün içinde bant ve hemoroid düşer. Yara, genellikle bir iki haftada iyileşir. Dışarı sarkmayan ancak kanayan hemoroidler için enjeksiyon ve koagülasyon da kullanılabilir. Her iki yöntem de oldukça ağrısız olup hemoroidlerin büzüşmesini sağlar. Hemoroidleri çıkarmak için kullanılan cerrahi yöntem ise kalıcı olarak ortadan kaldırmak için idealdir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.