Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Prematüre bebekler için anne sütü vazgeçilmez bir besin kaynağı'

Türkiye’de her yıl 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor. 37 haftadan önce doğan bebeklere prematüre denirken, 24 haftalıkken gözlerini açanlar ise 'ileri prematüre' olarak adlandırılıyor. Prematüre bebekler, yani vaktinden doğmuş bebekler...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de her yıl 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor. 37 haftadan önce doğan bebeklere prematüre denirken, 24 haftalıkken gözlerini açanlar ise 'ileri prematüre' olarak adlandırılıyor. Prematüre bebekler, yani vaktinden doğmuş bebekler daha fazla bakım ve özen istiyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Ülkü Tıraş, prematüre bebek sahibi annelerin sütünün, içerdiği besin değeri açısından bebeğin ihtiyacını karşılayacak tüm unsurları barındırdığını söyledi. Anne sütünün fiziksel ve ruhsal gelişiminden enfeksiyonlara dek eşsiz şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Dr. Ülkü Tıraş, "Prematüre bebek sahibi annelerin sütü, içerdiği besin değeri açısından; zamanında doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklı. Minik yavrusunun ihtiyacını karşılayacak tüm unsurları barındırıyor. Kısacası, anne sütü prematüre bebek için fiziksel ve ruhsal gelişiminden enfeksiyonlara dek eşsiz şifa kaynağı!” dedi.


“PREMATÜRE DOĞUM ORANI ARTIYOR”

24 haftalıkken dünyaya gelen bebeklerin anne ve babaların elini ayağına dolaştırdığını belirten Dr. Tıraş, şu bilgileri veriyor: “ Prematüre doğuma birçok faktör yol açabiliyor. Bunlar arasında, gebelikte takipsizlik, çok aşırı hareket, obezite, annenin rahminin erken açılması sayılabiliyor. Bazen de, hiçbir neden olmaksızın da erken doğum yaşanabiliyor. Dünyada ve Türkiye’de prematüre bebek doğumların hızla arttığı biliniyor. Bebek ölüm nedenleri arasında ise prematüreler, önemli bir yer işgal ediyor. Yine hem Türkiye hem dünyada, son yıllarda yenidoğan ve prematüre bakımında ciddi gelişmeler sağlanmış olmasına karşın, prematüre doğum oranlarının azaltılması konusunda belirgin bir ilerleme kaydedilemediği görülüyor.”

“ANNE SÜTÜ PREMATÜRE BEBEKLER İÇİN EŞSİZ BİR BESİN”
Anne sütünün bebekler için eşsiz besin kaynağı olduğunun altını çizen Tıraş, şöyle devam ediyor: “Prematüre bebeklerdeyse, anne sütü ile beslenme çok daha önemli! Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; anne sütü ile beslenen prematüre bebekler, anne sütünden yoksun olanlara göre çok daha hızlı gelişiyor… Prematüre bebek sahibi annelerin sütü, içerdiği besin değeri açısından; zamanında doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklı. Minik yavrusunun ihtiyacını karşılayacak tüm unsurları barındırıyor. Kısacası, anne sütü prematüre bebek için fiziksel ve ruhsal gelişiminden enfeksiyonlara dek eşsiz şifa kaynağı!”

Dr. Ülkü Tıraş, anne sütünün önemini şöyle vurguluyor: “Prematüre bebeğin annesi, kendi bebeğine özel, onun bağışıklık sistemini daha güçlendirici, proteinden daha yüksek beslenmesini sağlayacak süt üretiyor. Anne sütü gelmeye başlar başlamaz, bebek alamasa bile bizim kontrolümüzde bebeğin anne sütü almasını sağlıyoruz. Tabii küçük oldukları için bazen direkt ememiyorlar. Ama hastaneden çıkmadan önce anneyi emebilir hale gelmesi gerekiyor. Ve mutlaka evde de anne sütüyle beslenmeye devam etmeleri gerekiyor.”

Anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerin fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin, anne sütünden yoksun olanlara göre çok daha hızlı ve sağlıklı olduğunu belirten Tıraş, “Özellikle de enfeksiyonlara yatkınlığı azalıyor ki, en korkulan da enfeksiyonlar! Bağırsak problemleri de, anne sütü alan bebeklerde, formül mama alan bebeklere göre daha az görülüyor. Üstelik anne-bebek arasındaki bağın güçlenmesi ve annenin, bebeğini daha çabuk sahiplenmesi açısından da ‘emzirme’ çok büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullanıyor.

“EN ÇOK ENFEKSİYON KORKUTUYOR ÖZELLİKLE DE KIŞ AYLARINDA”
Dr. Tıraş, şu bilgileri veriyor: “Prematüre bebekler ne kadar erken doğarsa, o kadar fazla sağlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. Akciğerlerin gelişmemiş olması nedeniyle, ilk zamanlarda özellikle solunum sistemi sorunları kaçınılmaz. Yine bu bebeklerde enfeksiyon riskleri çok daha yüksek. Beyin kanaması riskinden ciddi bağırsak enfeksiyonlarına, göz sorunlarından kalp ve akciğer yetmezliğine birçok sorun yaşanabiliyor. Bu nedenle iyi bir takip hayati önem taşıyor. Prematüre bebeklerin ileriki dönemlerde de sıkı takip altında tutulması şart! Zira, ileri derecede erken doğmak, okul çağlarında; öğrenme bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozuklukları gibi sorunlara yol açabiliyor.”

“GRİP AŞISI OLUN!”
Dr. Tıraş, özellikle kış aylarının prematüre bebekler için büyük risk oluşturduğunu vurguluyor. Tıraş, “Zira, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları en fazla kışın görülüyor. Eve gelen ziyaretçilerin enfeksiyon etkeni taşıma riski nedeniyle eve çok ziyaretçi alınmaması önemli. El temizliğine çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü prematüre bebek, cilt yoluyla bile çok kolay enfeksiyon alabiliyor. 32 haftadan önce doğan çok riskli bebeklerde kış mevsiminde aşılarına ilave RSV denilen bir virüse karşı koruyucu olarak aşı yapılması gerekiyor.”

Bu bebeklerin aşılarının kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ülkü Tıraş, prematüre bebeği olan aile bireylerinin de, grip aşısı olmalarını öneriyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.