Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Ahıska Türkleri Birligi Başkanı Kassanov AHİMED’i ziyaret etti (Özel)

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ‘Büyük Öğrenci Projesi’ kapsamında Türkiye’ye eğitim almaya gelen öğrencilerin kurduğu Ahıskalı Öğrenciler Mezunlar ve Mensuplar Derneği’ni...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya Ahıska Türkleri Birligi Başkanı Kassanov AHİMED’i ziyaret etti (Özel)
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ‘Büyük Öğrenci Projesi’ kapsamında Türkiye’ye eğitim almaya gelen öğrencilerin kurduğu Ahıskalı Öğrenciler Mezunlar ve Mensuplar Derneği’ni ziyaret etti. Kassanov, derneğin çalışmaları hakkında bilgi Ahıskalı öğrencilerle biraraya geldi.

14 Kasım 1944 tarihinde vatanlarından sürgün edilen ve ‘Osmanlı’nın Yetimleri’ olarak tanımlanan Ahıska Türkleri, dünyanın farklı ülkelerinde hayata tutunmaya çalışıyor. Ahıskalılar, bulundukları ülkelerde dernekler kurarak birlik oluşturmaya çalışıyor. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1992 yılındaki Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Türkiye’ye eğitim almaya gelen örgenciler de bir araya gelerek Ahıskalı Öğrenciler Mezunlar ve Mensuplar Derneği’ni (AHİMED) kurdu.

AHİMED, Fatih’teki merkezinde önemli bir misafiri ağırladı. Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Başkanı Ziyatdin KASSANOV, AHİMED’i ziyaret etti. Ziyarete, DATÜB Başkan Yardımcısı Sadyr EİBOV, AHİMED Başkanı Prof Dr. Deniz Ekinci, AHİMED Genel Koordinatörü ve Öğrenci Birliği Başkanı Rüstem Alioğlu, Proje Koordinatörü Atabey Gürbulak, Yönetim Kurulu Üyesi Sait Köken, AHİMED İstanbul Öğrenci Temsilcisi Ramil Muhtasimov ve Ahıskalı öğrenciler katıldı. AHİMED Genel koordinatörü Rüstem Alioğlu, DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov’a derneğin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Alioğlu, AHİMED’in üç yıldır Rusya ve Orta Asya ülkelerinden Türkiye'ye eğitim almaya gelen öğrencileri bir çatı altında toplamaya çalıştıklarını dile getirdi. faydalı olarak, bir çatı altında toplamaya çalıştıklarını dile getirdi. Ahıskalıların istihdam sorununa da değinen Alioğlu, mezunların ferdi olarak iş aradıklarında bazı sıkıntılarla karşılaştıklarına dikkat çekti. Alioğlu, dernekleri aracılığıyla yapılan başvurularda bu sıkıntıları gidermeye çalıştıklarını aktardı.

DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov da dünyanın diğer ülkelerindeki Ahıska derneklerinin faaliyetleri ve hizmetlerini anlattı. Amacımız bütün öğrencileri, bütün gençleri bir araya getirerek takibini yapmak olduğunu belirten Ziyatdin Kassanov, bu konuda önemli bir aşama kaydeden AHİMED’e teşekkür etti.

Kassanov, DATÜB olarak AHİMED’e maddi ve manevi desteğe her zaman hazır olduklarını ifade etti.

Karşılıklı bilgi alışverişinin ardından Ziyatdin Kassanov konferans salonunda Ahıskalı öğrencilerle söyleşi programına katıldı. Kassanov, öğrencilerin sıkıntılarını dinleyerek onlara bazı tavsiyelerde bulundu. Ahıskalıların eğitim seviyesinin yükselmesini istediklerinin altını çizen Kassanov, 1991 yılına kadar, yaşadıkları ülkelerde engeller olduğunu söyledi. Türk oldukları için önemli kademelere gelemediklerini aktaran Kassanov, 1991’den sonra şartların değiştiğini, imkanların da arttığını belirtti. Türkiye’nin de bu konuda kendilerine destek verdiğini hatırlattı.

Öğrencilerin Ahıskaya dönüşler hakkındaki sorularına da cevap veren Kassanov, Ahıska’ya dönüş başvurusunda bulunanlardan yaklaşık 2 bin 500 ailenin, başvurusunun kabul edildiği bilgisini verdi.
Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmenin ardından AHİMED yetkilileri DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov’u 17 Kasım 2013 tarihinde Fırat Kültür Merkezi’nde sürgünün 69. yılı anısına düzenleyeceği programa davet etti. AHİMED’in Sefaköy Kültür Merkezi’nde de 23 Kasım 2013 tarihinde sürgünün anlatılacağı bir program düzenleneceği bildirildi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.