Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğru iletişim, stresin çözümü

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun devlet memurlarının yetiştirilmesine ilişkin hükümleri gereğince AİBÜ'de görev yapan idari personel için...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Doğru iletişim, stresin çözümü
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun devlet memurlarının yetiştirilmesine ilişkin hükümleri gereğince AİBÜ'de görev yapan idari personel için eğitim semineri düzenlendi. ‘Stres Yönetimi’ konusundaki semineri, AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun verdi. Coşkun, seminerde çağımızın en önemli sorunlarından biri olan stresin insanların özel ve iş yaşamlarındaki etkilerini ve çözüm yollarını anlattı.

Prof. Dr. Coşkun, iş ve özel yaşamda karşılaşılan insanların, kişileri yorduğuna dikkat çekerek, stresi azaltmanın yollarının algılama biçimimizi değiştirmek ve doğru iletişim kurarak başarmanın mümkün olduğunu aktardı. Coşkun, “Bakış açımızı mutlaka değiştirmemiz lazım. Domino etkisi gibi düşünelim. İlk durumda eve geliyorsunuz ve eşinizin suratı asık. ‘Zaten hep böyle hiç gülmez ki…’ diye düşünüyoruz. Öfke hissediyoruz ve kavga ediyoruz. İkinci durum… Eşinizin suratı asık. ‘Herhalde bir şey oldu.’ diye düşünüp üzülüyorsunuz ve onunla ilgilenmeye başlıyorsunuz. Burada kırılma noktası düşüncelerimiz ve algılarımız. Doğru iletişimi kurmak da çok önemli. İletişim göz temasıyla başlıyor. Karşı tarafı dikkatli şekilde dinlemek ve onu anlamak önemli, yani dinler gibi yapıp geçiştirmemeliyiz. Öfkemize, ses tonumuza ve beden dilimize hakim olmalıyız. Güler yüzlü olmak ve kendini ifade edebilmek de önemli. Kısa, net ve anlaşılır konuşmalıyız. Karşı tarafı suçlamak yerine kendi fikrimizi söylemeliyiz. Yani ‘Sen her zaman böylesin zaten.’ yerine ‘Ben bunun böyle olduğunu düşünüyorum.’ dememiz gerekiyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Coşkun, öfkeyi kontrol edebilmek ve kaygıları azaltabilmek için nefes egzersizi yapılmasını tavsiye etti. Coşkun, “Her gün nefes alıp verme egzersizleri yapın. Oturduğunuz yerde derin nefes alıp verin. En doğru nefes diyaframdan yani karın bölgesinden alınan nefestir. Buna dikkat edin. Bu sizi rahatlatacaktır.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.