Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyanet: Kurban gece de kesilebilir ama gündüz ve birinci gün daha faziletlidir

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Hanefi mezhebine göre Kurban Bayramı'nın üçüncü günü akşamına kadar, Şafilere göre de dördüncü gününe kadar kurban kesilebileceğini bildirdi. Kurul, "Kurban bu süre içinde...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2014 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Hanefi mezhebine göre Kurban Bayramı'nın üçüncü günü akşamına kadar, Şafilere göre de dördüncü gününe kadar kurban kesilebileceğini bildirdi. Kurul, "Kurban bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir." açıklamasında bulundu.

Bir vatandaşın "Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?" sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, şu açıklamada bulurdu: "Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Şâfilere göre ise 4. günü de kurban kesilebilir. Kurban bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir."

KURBAN KESERKEN AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR

Kurban kesmenin adabına da dikkat çekilen Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.