Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Din soruları çok zordu, art niyet var"

SBS yerine uygulanan merkezi yazılılarda 6 test arasında öğrencileri en çok din ve fen soruları zorladı. Matematik ve fen testinde birer hatalı soru iptal edilirken, eğitimciler sınav puanını din ve fen testlerinin belirleyeceğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2013 03:23
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2013 04:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Din soruları çok zordu, art niyet var"
 SBS’nin yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin ilk merkezi yazılıları dün tamamlandı. Merkezi ortak sınavların ilk oturumu dün ve önceki gün yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 300 bin 8. sınıf öğrencisi matematik, fen ve teknoloji , din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkçe, yabancı Ddil ve inkılap tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere altı dersten 20’şer soruluk testlere girdi. Uzmanlara göre testler arasında öğrencileri en çok zorlayan testler din kültürü ve ahlak bilgisi ile fen testi oldu.

‘Kazanımları veremiyorlar ki din testi zor geldi’

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Can Ağırgöl, Din Kültürü ve ahlak bilgisi sorularının SBS’de çıkan sorulara ve yeni sistemini denemesi içi yapılan pilot uygulamaya göre daha zor olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Din dersinden muaf olanlar sorular zor olduğu için avantajlı oldu. Din dersini alıp , yanlışı çok olanlar da dezavantajlı konuma düşecek. Sorular kitapta yer alan konulardan ama burada kazanımlar önemli. Öğretmenin ne kazandırdığı önemli. Say sorusunu soruyorsak bununla ilgili ne kazandırmış çocuklara? Öğrencilere zor geldiğine göre din kültürü ve ahlak bilgisi kazanımları demek ki tam değil öğrencilerin. Pilot uygulamada sorulan din soruları ile soru tipi olarak aynı ama zorluk derecesi aynı değil.
Ayrıca seneye din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi derslerinin sorulmayacağı söyleniyor. Bu senelik böyle ise bu kuşağa vurulmuş bir darbe gibi. Din soruları ilk defa bu kadar zor geliyor. Kimse böyle bir zorluk beklemiyordu. “
Bilfen Eğitim Kurumları öğretmenlerinin değerlendirmelerine göre Türkçe testinin zorluk derecesi geçen yıllarla kıyaslandığında orta seviyede, , çocukların rahatlıkla çözebileceği bir sınavdı. Matematik soruları da önceki yıllara göre çok daha kolaydı.

Fen yorum ağırlıklı, İngilizce nitelikliydi

Fen ve teknoloji dersi testi analiz düzeyinde ve zor denilebilecek sorulardan oluşmuştu. Deneysel ve yorum ağırlıklı soruların sayısı fazlaydı. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük soruları beklenen gibi geldi ve öğrencileri şaşırtmadı. İngilizce testinde ise soruların dağılımı okuma, anlamaya yönelikti. Dil bilgisini ölçen soruların bu sene sınavda yer almadığı dikkat çekti. Yabancı dile hâkim, okuyan ve yorumlayan öğrencilerin ağırlıkla başarılı olacağı bir testi. İngilizce soruları önceki yıllarda alışık olunan soru seviyesine göre daha nitelikli ve seçiciydi. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı matematik ve fen testinde birer soruyu iptal etti.

Art niyet görüyorum
Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ise “Din soruları çok ağırdı. Art niyet görüyorum. Neden diğer dersler kolaydı da bu dersin soruları zordu. Tamamen hayal kırıklığı. Bu kadar zor ve ayrıntı soruya gerek yoktu. Bu sorular ayırt edici olacak. Din soruları genelde kolay sorulurdu. Ezber bozuldu.”

Kaynak: Radikal
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.