Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dicle Nehri, Cizre'de son 100 yılın en düşük seviyesine indi

Şırnak’ın Cizre ilçesinden geçen Dicle Nehri, son 100 yılın en düşük seviyesine indi. Kuraklık nedeniyle nehirdeki canlı hayatı tehlike altına girerken, 3 bin yılda oluştuğu tahmin edilen yüzen adalarda susuzluk nedeniyle karaya oturdu....

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2014 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2014 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dicle Nehri, Cizre'de son 100 yılın en düşük seviyesine indi
Şırnak’ın Cizre ilçesinden geçen Dicle Nehri, son 100 yılın en düşük seviyesine indi. Kuraklık nedeniyle nehirdeki canlı hayatı tehlike altına girerken, 3 bin yılda oluştuğu tahmin edilen yüzen adalarda susuzluk nedeniyle karaya oturdu.

Dicle Nehri’nin son durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Cizre sakinlerinden Zeki Macartay, “Dicle Nehri’ni görüyoruz. İçler acısı bir durum var. 100 yılda göremediğimiz şu anda en sığ duruma gelmiştir, en düşük duruma gelmiş. Bize büyük bir tedirginlik vermektedir. Artık sular gittikçe çekiliyor. İnsanlar suyu ihtiyaçlarından daha fazla kullanıyorlar. Tutumlu olsunlar. Çünkü su hayattır. Su insan için direnç kaynağıdır. Su yaşamanın en büyük olan bir güzelliktir. Su olmadığı zaman insanların yaşamsal ortamları kesilmiş bir anlam teşkil eder. Dicle Nehri’nin isminin lanse edildiği zaman bu nehir kenarındaki evlerin çoğunda bir tedirgin oluyordu. Çünkü sellerle boğuşan bir Dicle Nehri vardı. Ama şuanda içler acısı bir durumdadır. Benim yaşım 45, ben 5 yaşından beri Dicle Nehri kenarında yaşayan bir ev sahibiyim. İlk defa böyle içler acısı bir durumla karşı karşıya kaldığını görüyorum. Bu 100 yılın en sığ mevsiminin yaşadığı bir Dicle Nehri’ni görüyoruz.” diye konuştu. 

Dicle Nehri hakkında yetkililere seslenen Zeki Macartay, “Dicle Nehri’nin böyle aktığı bir ortamdayken, yetkililer durmasın bu güzel sular bir beri devletin himayesine girmesin. Değerlendirsinler, projeler yapıp ülkemizin vatandaşlarına kazandırsınlar. Bu su bizim için çok aziz ve çok bereketli bir sudur. İnsanların yaşamsal ortamlar üzerine egemen olan güzel bir örnektir. Projelerini yapıp insanları mahzur bırakmamalarını istiyoruz.” dedi. 

Cizre (Dicle) Nehri’nin artık iyice çekildiğini söyleyen Yusuf Ücar ise şöyle konuştu: “ Dicle Nehri son 100 yılın en düşük seviyesine gelmiş durumdadır. Birçok yaşamları tetikliyor. Balıklar veya su da yaşayan diğer canlılar olsun. Bir yandan insanları da tetikliyor. Artık insanların ilerideki yaşantıları tetiklediği gibi çiftçilerin tarlalarını da tetikliyor.”  

Türkiye’de doğup birçok kolları olan ve Irak topraklarına geçip orada Fırat’la birleşerek Şattülarap’ta Basra Körfezi'ne dökülen Dicle Nehri, ana kaynaklarını Doğu Anadolu dağlarından ve dipten sızma yoluyla Elazığ yakınlarındaki Hazar Gölü'nden alıyor. Türkiye’nin önemli akarsularından biri olan Dicle Nehri'nin, toplam uzunluğu 1900 km. Türkiye topraklarında kalan bölümün uzunluğu ise 523 km.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.