Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devreğe meyvesi reçel, ağacı baston olan kızılcık fidanı dikildi

Zonguldak’ın bastonuyla ünlü Devrek ilçesi Gürbüzler köyünde kızılcık fidanı dikildi. Meyvesinden reçeli, şerbeti, kompostosu ve ekşisi yapılan kızılcık ağacı aynı zamanda meşhur Devrek bastonunun da ham maddesini oluşturuyor. Dünyaca...

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2014 19:09
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2014 19:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Devreğe meyvesi reçel, ağacı baston olan kızılcık fidanı dikildi
Zonguldak’ın bastonuyla ünlü Devrek ilçesi Gürbüzler köyünde kızılcık fidanı dikildi. Meyvesinden reçeli, şerbeti, kompostosu ve ekşisi yapılan kızılcık ağacı aynı zamanda meşhur Devrek bastonunun da ham maddesini oluşturuyor.

Dünyaca ünlü Devrek bastonunun ham maddesini oluşturan kızılcık ağacının yaygınlaştırılarak bölge ekonomisine kazandırılması amacıyla kızılcık fidanı dikim töreni geçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında ilk etapta Devrek’in Gürbüzler köyünde 4 dönüm araziye 140 adet kızılcık fidanı dikildi. Projenin yaygınlaştırılacağı belirtiliyor.

Törene Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın yanı sıra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nemci Çelik, Çevre Şehircilik Müdürü Hasan Öztürk, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende dua edildi, daha sonra fidanlar dikildi.

Törende konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban, baston açısından kızılcık ağacının çok büyük önem taşıdığını, bastonculuğun ileride kalıcı olabilmesi ve ilçenin adını duyurduğu bastonlarıyla ününü devam ettirebilmesi için bunu artırmak gerektiğini belirtti. Bu törenin bir başlangıç olmasını dileyen Vali Kaban, “Bölgemizin belirgin ve tanınmış özelliklerinden birisi baston üretimi. Bastonunda temel malzemesi kızılcık ağacıdır. Kızılcık ağacı tek başına buradaki tarımın uygulamaları içerisinde sadece baston için bir malzeme olarak düşünülmüyor. Aynı zamanda meyvesiyle bir aile bütçesine katkıda bulunabilecek bir materyal olarak düşünülüyor. Buradaki amacımız gerek tarımın gerek orman işletmelerinin çalışmalarıyla kızılcık ormanı için fidan kapasitemizi artırmaktır. Eğer Devrek için bastonculuğun devam etmesini istiyorsak başka çıkar yolumuz yok” diye konuştu.

Köy sakinleri, protokol üyeleri ve öğrencilerin hazır bulunduğu fidan dikme töreni, renkli görüntülere de sahne oldu. Öğrenciler, öğretmenler ve protokol üyeleri büyük bir heyecanla kızılcık fidanı dikti. Fidan diken öğrenciler, “Burada hep beraber kızılcık ağacı diktik, onların yetişmesinde bizim de emeğimiz oldu. Biz büyüdükçe onlar da bizimle beraber büyümeye devam edecek. Bunlar büyüdüğünde de bizim meşhur bastonlarımız yapılacak. Yarın burada yetişecek fidanlar bizim oksijen kaynağımız ve bastonlarımız olacak.” dediler.

Zonguldak Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürü Nemci Çelik ise şu bilgiyi verdi: “Burada Devrek bastonu ülkemizde çok yaygın ve ünlü bir baston çeşididir. Bu bastonun ham maddesi olan kızılcık fidanını diktik. 5 yıl sürecek projenin daha da yaygınlaştırılarak buradaki insanlara istihdam kaynağı olacağını düşünüyoruz.”

Törene katılanlara gözleme ikram eden köy sakinleri de dikilen fidanlardan kızılcık ekşisi, reçel, kompostu gibi yiyecek çeşitleri ve baston ürünü çıktığını kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.