Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devletin 58 milyon lirası yer altı suyuna gidecek

Bölgede özellikle 2011'de yaşanan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği göçük olayları Afşin-Elbistan Termik Santral bölgesindeki yer altı sularının tehlikesini ortaya koydu. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Afşin-Elbistan Linyitleri...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2013 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2013 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Devletin 58 milyon lirası yer altı suyuna gidecek
Bölgede özellikle 2011'de yaşanan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği göçük olayları Afşin-Elbistan Termik Santral bölgesindeki yer altı sularının tehlikesini ortaya koydu. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Açık Kömür Sahası’nda yeni bir göçüğü önlemek için bölgenin susuzlaştırılması için çalışma başlattı. 3 yıllık çalışma için 58 milyon 200 bin TL'lik bütçe ayrıldı. Toplam uzunluğu 34 bin 650 metre olan yüzlerce kuyu açılarak, bu kuyular vasıtasıyla yer altı sularının kanallara aktarılması sağlanacak.

EÜAŞ, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri ile Kışlaköy Kömür İşletmesi’nin işletme güvenliğini garanti altına almak için 2011 yılından beri Afşin-Elbistan Kömür Havzası Üst Akifer Drenaj ve Susuzlaştırma Projesi’ni yürütüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın faaliyetlerinin anlatıldığı ‘Mavi Kitap’ta yer alan proje kapsamında bölgede dev kanaletler inşa ediliyor ve 2014 yılında bitmesi öngörülen bu kanal projesi ile kömür ocaklarındaki olası göçüklerin önüne geçilmesi ve B Termik Santrali’nin de bu göçüklerden zarar görmesini engellemeyi amaçlanıyor. 2011 yılında başlanan ve proje toplam maliyeti 58 milyon 200 bin TL olarak belirlenen proje çerçevesinde toplam 34 bin 650 metre sondaj yapılması öngörüldü. 2011 ve 2012 yıllarında ise 22 bin 888 metre sondaj yapıldı. Kışla köyü civarında devam eden çalışmalar kapsamında açılacak kuyu sayısının toplamda 159 olacağı, derinliklerinin de 250 metreye kadar ineceği bildirildi. Son yapılan çalışmalar sonunda bölgedeki kuyu sayısı 500'ü aştı. Mevcut ve açılacak derin kuyulardan çekilecek sular yaklaşık 12 metre genişliğindeki beton kanaletlerle taşınarak Hurman Çayı’na dökülecek.

Bölgede inceleme yapan EÜAŞ Maden Sahaları Daire Başkanı Cuma Ali Taştekin kömür çıkarılan bölgenin susuzlaştırılması için eşi benzeri görülmemiş bir çalışma içerisine girildiğini söylemişti. Taştekin, “Kışlaköy açık işlemesinde Türkiye ve dünyaya örnek olacak susuzlaştırma operasyonu yürütülüyor. Bu, takdire şayan bir çalışmadır. Son derece başarılı bir çalışma yürütülüyor.” ifadelerini kullanmıştı.

GÖÇÜK SONRASI DAHA DA ÖNEM KAZANDI

Çöllolar Kömür Havzası'nda yaşanan göçük olayları sonrası yer altı sularının bölgedeki boyutu ortaya çıktı. Devlet, mevcut dere ve nehir yataklarının yerinin değiştirilmesi ve yerin altında suyun kontrollü şekilde boşaltımı için ciddi bir gayret sarf ediyor. Yerin altından çıkarılan suyun başka bir bölgeye kanalize edilmesi için devasa kanallar açılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.