Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devlet okulunda başarılı öğrencilere özel sınıf iddiası

İzmir'in Çiğli ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na ait bir okulda öğrenciler arasında ayrımcılık yapılarak özel sınıf oluşturulduğu iddia edildi. Evka–5 Mahallesi'ndeki Gülen Kora Ortaokulu'nun 5. sınıfında oğlu bulunan Hüseyin...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Devlet okulunda başarılı öğrencilere özel sınıf iddiası
İzmir'in Çiğli ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na ait bir okulda öğrenciler arasında ayrımcılık yapılarak özel sınıf oluşturulduğu iddia edildi. Evka–5 Mahallesi'ndeki Gülen Kora Ortaokulu'nun 5. sınıfında oğlu bulunan Hüseyin Honi, özel sınıflara başarılı öğrenciler ve öğretmen çocuklarının alındığını ileri sürdü. Honi, bu sınıfa seçilen öğrencilere özel ders verildiğini, bu durumun diğer öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini söyledi. Gülen Kora Ortaokulu Müdürü İnci Akbıyık ise bu iddiayı reddetti. 4. sınıfın İngilizce puanlarına bakılarak 5. sınıfa geçişte dil ağırlıklı iki sınıf oluşturduklarını belirten Akbıyık, bunun yönetmeliklere uygun olduğunu savundu.

Dershanelerin kapatılacağı tartışmaları sürerken Milli Eğitim Bakanlığı'na ait okullarda da özel sınıf oluşturularak ders verildiği ortaya çıktı. Hüseyin Honi isimli velinin iddiasına göre, eğitim döneminin başında sınıflar kurayla belirlendi. Ancak birkaç gün sonra yetersiz olduğu bahane edilerek tekrar sınıf oluşturuldu. Bazı sınıflarda 90 ve 95 üzeri not ortalaması olanlar ile birkaç öğretmen çocuğunun olduğunu görmeleri üzerine okul yönetimiyle görüştüğünü ancak sonuç alamadığını anlatan Honi, şikayetlerin artması üzerine bu kez İngilizce ortalaması iyi olanların başka bir sınıfa toplandığını ileri sürdü. Honi, "Şimdi okulda iki sınıf var ve bu sınıflardakiler, devletin okulunda özel ders alıyor." dedi. Bu durumun diğer öğrencilerin psikolojisini bozduğunu dile getiren Honi, BİMER'e ve telefonla bakanlığa ilettiğini belirtti. Şikayetiyle ilgili bir cevap aldığını ancak bunun, hiçbir araştırma ve denetleme yapılmadan, okul ağzından yazılmış bir yazı olduğunu söyleyen Honi, şikayetlerinin bir yerde tıkanıp kaldığını öne sürdü. Uygulamanın, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Honi, "Gizli bir soruşturma mı yapılacak, müfettiş mi tayin edilecek bilemiyorum. Gelecekler, öğrenci velileriyle görüşecekler, öğrencilerin not ortalamalarına bakacaklar, zaten dediklerim ortaya çıkacak. Okulun başından beri mücadele ediyorum ama sonuç alamadım. Diğer veliler, okulla ters düşmemek için çekiniyor." dedi.

OKUL MÜDÜRÜ: YÖNETMELİKTE VAR, İNGİLİZCESİ YÜKSEK OLANLARI İKİ SINIF YAPTIK

Okul müdürü İnci Akbıyık ise öğrenciler arasında ayrımcılık yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Hüseyin Honi isimli velinin daha önce okulu BİMER'e şikayet ettiğini, konula ilgili ifadelerini verdiklerini ve dosyanın kapandığını belirten Akbıyık, Honi'nin bahsettiği sınıfın seviye sınıfı olmadığı, yönetmelikte olan yabancı dil ağırlıklı 5. sınıflar olduğu bilgisini verdi. Akbıyık, "Okulda 230'a yakın 5. sınıf öğrencisi var. 4. sınıftaki İngilizce not ortalamasına göre iki sınıf yapabildik, çünkü öğretmenle ilgili. Bu sınıflar 11 saat İngilizce ders alıyor. Velimiz, o sınıfların seviye sınıfı olduğunu düşünüyor. Anlattım, yönetmelik koydum, mevzuat ekledim, anlamıyor." şeklinde konuştu.

Okulda yabancı dil ağırlıklı iki sınıf olduğunu, aynısının başka okullarda da bulunduğunu kaydeden Müdür Akbıyık, uygulamayı şu sözlerle savundu: "Mevzuatta olduğu için hepimiz yapabiliyoruz ama öğretmenin yettiği kadar yapabiliyoruz. Sekiz İngilizce öğretmenimiz var. Ders saatine göre iki sınıf açabildik. Genel olarak sınıflar 3+2 seçmeli olmak üzere 5 saat, yabancı dil ağırlıklı sınıflar 8+3 olarak 11 saat İngilizce dersi alıyor. Bu sınıflar, İngilizce not ortalamasına göre belirleniyor; 100'den aşağıya doğru sıraladık, 63 kişi 85,5'te kaldı, 85,3 not alanı bile alamadık. Bu velimizin çocuğunun, yanılmıyorsam 78 gibi bir puanı var, o çocuğu da oraya alabilmek için iki sınıf daha açmam lazım."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.