Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Dershanelerin kapatılması bölge eğitimine büyük bir darbe vuracak"

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri, okuma salonlarını ve etüt merkezlerini kapatmaya yönelik kanun taslağına tepkiler sürüyor. Dershanelerin kapatılmasının özellikle bölge eğitimine büyük bir darbe vuracağını ifade eden kanaat...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 11:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Dershanelerin kapatılması bölge eğitimine büyük bir darbe vuracak"
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri, okuma salonlarını ve etüt merkezlerini kapatmaya yönelik kanun taslağına tepkiler sürüyor. Dershanelerin kapatılmasının özellikle bölge eğitimine büyük bir darbe vuracağını ifade eden kanaat önderleri, bunu hangi mantıkla kapatılmaya çalıştıklarına anlam veremediklerini ve kesinlikle kapatılmasını istemediklerinin altını çizdi.

Dershanelerin kapatılmasını bölge eğitimi için büyük bir darbe vurulacağı olarak nitelendiren kanaat önderleri, bu konuda çok tedirgin olduklarını dile getirdi. Dershanelerin bölgeye 1994 yılında geldiğini söyleyen Cizreli Ayhan İşlek, "Eskiden üniversiteyi kazananların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Dershanelerin bölgemize gelmesinden sonra fırsat eşitsizliği ortadan kalktı ve bölgemizde de üniversiteyi kazananların sayısı gün gün arttı. O ilk dönemle birlikte üniversiteyi kazanan öğrenci sayımız bugün itibarıyla Şırnak geneli yıllık yaklaşık bini buluyor. Bu dershanelerin bölgemize kattığı hem eğitim hem de ekonomik açısından biz çok büyük bir faydasını gördük. Dershanelerin bölgemize gelmesinden çok memnun kaldık ve memnunuz. Dershanelerin kapatılması bizim bölge eğitimine büyük bir darbe vuracaktır. Biz bunu hangi mantıkla kapatılmaya çalıştıklarına anlam veremiyoruz ve kesinlikle kapatılmasını istemiyoruz. Çünkü devlet okullarındaki sınıf sistemlerinde yaklaşık 60 kişi ders gören bir öğrenciye öğretmen ne verebilir. Batıdaki okulların sınıflarında 30-35 kişilik ders verilirken, bizim doğu bölgesinde okullardaki sınıflarda 50-60 kişilik bir öğrenci sınıfına öğretmen nasıl ders verebilir artık siz hesap edin. Dershanelerin, okuma salonlarının ve etüt merkezlerinin kapatmasına kesinlikle karşıyız. Sayın Milli Eğitim Bakanı’ndan, Başbakan’dan bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Dershanelerin kapatılmamasını istiyoruz. Kapatılırsa gençlerimiz cahil kalacaklar, eğitimlerinden geri kalacaklar ve üniversite kazanmalarında eskisi gibi gene hayal olacak." diye konuştu.

"DERSHANELERİN FAYDALARINI GÖRMEMEK DEVE KUŞUNUN KAFASINI KUMA SOKMAK GİBİDİR"

Dershanelerin faydalarını görmemek deve kuşunun kafasını kuma sokmak gibi olduğunu ifade eden Silopili Mahmut Elçe, "Bu dershane kapatma meselesi gündeme düştüğü andan beri bir veli olarak çok tedirginim. Bende bu bölgenin bir insanı olarak bende buralıyım bende Silopi Lisesi mezunuyum. Zamanımız da böyle imkanlar yoktu. Biz ne yazık ki yaşıtlarımızla istediğimiz seviyeye okuma şansı bulamadık. Bugün çok şükür bu dershanelerin bölgemize gelmesiyle beraber şuanda üniversite de okuyan çok sayıda yeğenlerim var. Bunlarda bölgemize gelen bu dershanelerin sayesinde oldu. Şuanda Hükümetin dershaneleri kapatmaya yönelik bir gayretleri var. Gerçekten Hükümetin dershaneleri kapatma gayretini yapması hangi mantıkla, hangi akılla gündeme getirdiklerini anlam veremiyoruz. Çünkü dershane Doğu ve Güneydoğu’nun bir gerçeğidir. Bu gerçeği görmemezlikten gelmek bir deve kuşunun kafasını kuma sokmak gibi bir şeye benziyor. Onun için şuan Şırnak genelinde bu dershanelere fazlasıyla muhtaçtır. Örneğin şimdi Silopi’de 3 tane dershane var. Ama bu gene de öğrencilerimiz için yetersiz kalıyor. Onun için dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılması bölgemize hiçbir fayda getirmez aksine zarar getirir." şeklinde konuştu.

"DERSHANE KAPATMAYI ŞİDDETLE KABUL ETMİYORUZ"

Dershane kapatmayı kabul etmediklerini aktaran Şerafettin Bilgin şunları söyledi: "Bu dershaneler orta kesim ve maddi durumları iyi olmayan kesimlere hitap ediyor. İstihdamı yarattığı gibi burada bir fırsat eşitsizliği de yakalıyor. Örneğin şuan Cizre’mizde eğitim gören bir öğrencimiz ile İstanbul’daki özel kolejlerde eğitim gören öğrencilerle olan farkı buradaki dershaneler sayesinde kapatıyor. Çocuklarımız bu yüzden yüksekokullara, üniversitelere gidebilmekte, doktor, öğretmen, mühendis olabilmektedir. Son günlerde gündem de olan bu dershane kapatma konusunu biz şiddetle kabul etmiyoruz ve bunu protesto ediyoruz."

"DERSHANELERİN KAPATILMASI BİZİ TEDİRGİN EDİYOR"

Dershanelerin kapatılmasının kendilerini tedirgin edildiğini ifade eden kanaat önderi Sadullah Çakır, "Şuanda Milli Eğitimdeki eğitim sistemi yeterli değil. Eğer bizim dönemimizde bu dershaneler olsaydı bizim böyle cahil olmazdık. Şimdi bölgemizde dershaneler açıldıktan sonra binlerce öğrencilerimiz batıya üniversiteyi kazanıp gitmeyi başardı. Bunlar öğretmen olup, doktor olup bölgemize dönecekler. Kurumlarda memur olacaklar. Ama bu dershanelerin kapatılması bizi tedirgin ediyor. Biz dershanenin kapatılmasına memnun değiliz. Dershanelerin kapanmasını istemiyoruz." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.