Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dershaneciler Arınç'ın açıklamasından tatmin olmadı

Dershaneciler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamadan tatmin olmadı. Kapatmanın Eylül 2015'e bırakılmasını seçime yönelik bir hareket olarak değerlendiren dershaneciler, hükümetin...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dershaneciler Arınç'ın açıklamasından tatmin olmadı
Dershaneciler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamadan tatmin olmadı. Kapatmanın Eylül 2015'e bırakılmasını seçime yönelik bir hareket olarak değerlendiren dershaneciler, hükümetin oluşan kamuoyu baskısı karşısında kapatma kararını seçimler sonrasına ertelediği görüşünde birleşti.

Antalya'da faaliyet gösteren dershaneler, Fen Bilimleri Dershanesi'nin ev sahipliğinde bir araya geldi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) üyesi onlarca dershanenin kurucu ya da temsilcisinin katıldığı buluşmanın ortak konusu dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklama oldu.

Dershanelerin 'dönüşüm' adı altında kapatılmasını öngören taslağın ocak ayında TBMM gündemine gireceğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Eylül 2015'e kadar geçiş planladıklarını belirterek dershanelerin gelecek yıl kayıt alabileceğini söylemesi dershanecileri tatmin etmedi. Hükümetin 2014 ve 2015'teki seçimleri gözeterek hareket ettiğini savunan dershaneciler, dershane kapatmaya yönelik kamuoyundan yükselen tepkinin hükümeti tedirgin ettiğini savundu.

'SEÇİMDEN SONRA HALLEDERİZ ANLAYIŞI'

ÖZDEBİR Antalya Temsilcisi ve Pianalitik Dershanesi kurucusu Aydın Vural, dershanelerin kapatılmaması için 15-20 gündür verilen mücadelelerin netice verdiğini belirterek, "Dünkü açıklamanın nedeni örgütlü yapımızdır diye düşünüyorum. Sosyal medya mesajları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın toplantılarında gösterilen tepkiler her halde Milli Eğitim Bakanlığı'nı ve Başbakanlığı tedirgin etti ve bunu seçim sonrasına attılar. Şuan görünen durum o. Seçim sonrasına atıldı. Bundan sonra da mücadelemize hep birlikte devam edelim." diye konuştu.

Dershaneleri kapatma girişimine karşı kamuoyunda ciddi tepki oluştuğunu ifade eden Özbilgi Dershanesi Kurucusu Vahap Erdoğdu, "Vatandaş 'kapatamazlar' diyor. Okullarda ne değişti de bizi kapatmak istiyorsunuz. Başbakanın ve toplum sosyologlarının bir araştırma yaptırdığı kanaatindeyim. Araştırma sonucunda, 'Tepkiyi seçime kadar dindirelim. Seçimden sonra hallederiz anlayışı' geliştiğini düşünüyorum." dedi.

Final Dershanesi Yönetim Temsilcisi Hasan Aydıner, 'Seçim süreci var. Seçim kurbanı olabiliriz.' değerlendirmesinde bulunarak, "Her şey özelleştirilirken neden kamulaştırılmak isteniyoruz?" diye sordu. Fen Bilimleri Dershanesi kurucularından Ataman Yüceyaltırık ise 'boynunu bıçağa uzatan kurban gibi olmayacaklarını' dile getirerek, "Bu iş bitmiştir düşüncesini reddediyorum." dedi. Yıldızlar Dershanesi Kurucusu Ferhat Yıldız da, "Milli Eğitim Bakanı televizyon kanallarını gezerken bile fikir değiştirdi. Tamamen alt yapısı oluşmayan, mesnetsiz bir hareket. Seçim öncesi de 'mış gibi' yaparak yüreklere su serpme olayı." ifadesini kullandı.

AKAYDIN: SİYASETÇİ ÜLKESİNİN GERÇEĞİNİ KABUL ETMELİ

Dershanecilerin buluşmasının konuğu olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye'nin en önemli sorunun eğitim olduğunu söyledi. Kendisinin de iki çocuğunu da dershaneye göndererek iyi okullarda okumalarını sağladığını anlatan Akaydın, şu değerlendirmede bulundu: "Milli Eğitim sistemi A'dan Z'ye sakattır. Son 10 yılda giderek bozulmuştur. Dershane kaçınılmaz bir olgu. Eğitimde kalitesi ile övünülen okullarda okuyan çocuklar bile dershane desteği almazsa üniversitede yer alması mümkün değil. Milli eğitim sistemini değiştireceksek dershaneleri masaya yatırıp, tartışalım. Aksi halde dershanelerin kapatılmasına karşıyım. Siyaseten oy avcılığı için söylemiyorum. Her siyasetçi ülkesinin gerçeğini kabul etmek zorunda."

Sosyal demokrat yani solcu olduğunu ifade eden Akaydın, dershanelerin kapatılmak istenmesi konusunda ise liberal düşündüğünü belirterek, "Burada bir iş yapılıyor. Talep var. Bu işin sonunda da değer elde ediliyorsa serbest piyasanın kendi kurallarıyla değerlendirilmeli. Arzı yasaklarsanız talep yasa dışı yollara kayar." ifadelerini kullandı.

KOLAY SORULARLA KAMUOYUNUN YANILTILDIĞI İDDİASI

Dershanecilerin dikkat çektiği bir konu da geçtiğimiz hafta yapılan orta öğretime geçiş sınavları oldu. 8. sınıf öğrencilerinin girdiği sınavlarda dördüncü sınıf öğrencilerinin bile cevaplayabileceği sorular sorulduğunu belirten dershaneciler, çocuklar üzerinden politika yapıldığını iddia etti. Sınavların çok kolay olduğu izlenimi oluşturularak, dershaneler gereksizmiş gibi gösterilmeye çalışıldığını ileri süren Hasan Aydıner, "Kolay soru sorarak çocuklarımızı tembelleştireceksek, çocuklar üzerinden politika yapılarak kamuoyu yanıltılmasın. Kolay soru sormak kamuoyunu yanıltmak demektir. Tüm Türkiye'yi uyutma çabasıdır. Herkese duyurmak, anlatmak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

NEDEN ACELE EDİLİYOR?

Fen Bilimleri Dershanesi kurucularından Necati Açıkgöz da dershaneleri kapatmak isteyenlerin önce eğitim sistemini düzeltip iyileştirmesi gerektiğini vurguladı. Açıkgöz,, "Dershaneler kalkmalı. Hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz. Gerçekten ihtiyaç kaldırılsın biz yolumuzu buluruz. Neden acele ediliyor ki? Devlet halkevi açsın biz de sürdürelim. Orası iyi yaparsa bana kimse gelmez. Ben o gün kapatırım zaten. Sen iyi yapıyorsan bana kimse gelmez. Kapatma bu kadar basit. Neden acele ediyorsunuz?"

'MATEMATİK ANLATARAK KARNIMI DOYURMAK İSTİYORUM'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi üyesi ve Uğur Dershanesi temsilcisi Kenan Çelik ise duygularını şu ifadelerle dile getirdi: "Matematik öğretmeniyim. Devlette ve birinin yanında ücretli çalışmak istemiyorum. 20 yıldır bu meslekten başka iş yapmıyorum. Ders anlatmak ve karnımı doyurmak istiyorum. Bu bir insanın, bir aile babasının en temel hakkıdır. Bunu nasıl garanti altına alacaklar bunu anlatsınlar."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.