Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dershane öğretmenlerinin buruk Öğretmenler Günü

Dershaneleri kapatma çalışmaları nedeniyle, öğretmenlik mesleğine yıllarını vermiş öğretmenler, en buruk Öğretmenler Günü'nü kutluyor. Gecesini gündüzüne katarak yıllarca yeni nesiller yetiştirme adına mesleğe ömrünü vermiş öğretmenler,...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dershane öğretmenlerinin buruk Öğretmenler Günü
Dershaneleri kapatma çalışmaları nedeniyle, öğretmenlik mesleğine yıllarını vermiş öğretmenler, en buruk Öğretmenler Günü'nü kutluyor. Gecesini gündüzüne katarak yıllarca yeni nesiller yetiştirme adına mesleğe ömrünü vermiş öğretmenler, Öğretmenler Günü hediyesini dershaneleri kapatma çalışmaları olarak aldıklarını ifade ediyor. Mesleğe 23 yılını veren matematik öğretmeni Emrullah Girgin, dershaneye sadece parası olanın değil, çok gariban insanlar da geldiğini belirterek, en hüzünlü Öğretmenler Günü'nü kutladıklarını dile getirdi. 20 yıllık Türkçe Öğretmeni Harun Gökbuluk ise dershanelerin Güneydoğu ve Doğu'da gelebilecek felaketlere birer set olduğunu vurgulayarak, dershanelerin kapatılmamasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kapatma çalışmaları, mesleğe yıllarını vermiş öğretmenlerin Öğretmenler Günü'ne kırgın girmesine neden oldu. 23 yıldır dershanelerde matematik dersi veren Emrullah Girgin, "Öğretmenler Günü'ne bu kadar buruk girmeyi hiç istemezdim. Diyarbakır'da göreve başladım, 13 yıl Siirt'te kaldım. Siirt'te unutamadığımız hatıralarımız oldu. Öğrencimizden biri liseyi yeni bitirmiş, toplama çıkarma bilmezdi. Bir sene yatılı olarak aldık, gecemizi gündüzümüzü verdik ve bu çocuk matematik öğretmenliğini kazandı." dedi.

Devlet büyüklerinin konuyu dikkate almalarını isteyen Girgin, birçok insanın mağdur olacağını ifade etti. Dershaneye sadece parası olanın gelmediğini hatırlatan Girgin, şu bilgileri verdi: "Dershaneye sadece parası olan değil, çok gariban insanlar da gelebiliyor. Ben bunu aileme anlatmakta zorlanıyorum. Ben aileme sabredin diyorum. Benim bir geçim kaynağı derdim yok. Doğuda çalışmam hesabıyla biz aileleri bu işin içine katıyoruz. Evlerine kadar gidip ziyaret ediyoruz. 'Ne olur bizim çocuğumuz da sizin gibi yetişsin, sizin gibi insan yetiştirsin, sizin gibi öğretmen olsun' diyorlar. Siirt'te bir öğrencim vardı, tıp fakültesini kazanacağı yerde, ODTÜ Matematik Öğretmenliğini tercih edip, yurt dışında eğitim alan sayınca fazla yani. Bu durum doğudaki gençlerin yetişmesine engeldir. Şuanda da özel okullar mevcut. Özel okuldaki öğrenciler de buraya geliyor. Doğudaki gençliğin yetişmesi adına dershanelerin şart olduğuna inanıyorum. İstediğim zaman Milli Eğitime geçebilirdim, geçmedim. Şuanda geç deseler de geçmeyi düşünmüyorum. Dershaneci olmayla hiçbir şey kaybettiğimi düşünmüyorum. Ben bir Vanlı olmam hesabıyla bunun kesinlikle iyi olduğuna inanmıyorum."

"DERSHANELER KAPATILIRSA DAĞA VE UYUŞTURUCUYA YÖNELİM ARTACAK"

20 yıldır vatana millete hayırlı bireyler yetiştirme adına emek verdiklerine dikkat çeken Türkçe Öğretmeni Harun Gökbuluk, öğretmenler gününe girerken içlerinde bir burukluk oluştuğunu açıkladı. Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitiren Harun Gökbuluk, o yıllarda makine kimya endüstrisi kurumlarında fabrikada kadrolu işçi olarak çalışırken insana hizmet noktasında öğretmenliğe yöneldiğini söylüyor. Dershane tartışmalarına anlam veremediklerini belirten Gökbuluk, "Sayın Başbakanımıza ve milletvekillerimize sesleniyoruz. Biz ülke insanımıza hizmet etmeyi düşünüyoruz. Böyle bir uygulamanın da doğru olmadığını, fırsat eşitsizliğini doğuracağını düşünüyoruz. İnşallah bu tartışmalara bir son verilir." şeklinde açıklamalara yer verdi.

Öğrencilerle sadece derste değil, ders dışında da birebir ilgilendiklerini aktaran Gökbuluk, "Bu eğitim kurumlarının bir şekilde devam ettirilmesi gerekiyor. Biz bu eğitim vermez isek bu kadar talebe başı boş kalırsa dağa çıkanından tutalım, topluma zarar veren uyuşturucudan eroin içmeye kadar değişik bir sürü olumsuzluklar tekrar ortaya çıkar. Güneydoğu ve Doğu'daki olumsuz şartlarda bulunan insanlarımızın daha olumsuz şeyler yaşamaması için burada bu kurumların bulunması lüzumludur. Çünkü bu kurumların burada bulunması Güneydoğu'da ve Doğu'da gelebilecek felaketlere birer settir. Bunu görmek için istatistiklere bakmak yeterlidir." ifadelerine dikkat çekti.

"ÖĞRENCİLERİME 18 SAATİMİ AYIRIYORUM"

15 yıldır coğrafya öğretmeni olan Nuri Eroğlu ise günlük yaklaşık 18 saatini öğrencilerine ayırdığını, dershanelerin kapatılması ile öğrencileri için tedirgin olduğunu dile getirdi. Dershanelerin kapatılma fikrini içlerine sindiremediklerini söyleyen Eroğlu, "Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü, fakat bizim en buruk öğretmenler günümüz kutlanacak. Dershanelerimiz kapatılacak. Biz bunu içimize sindiremiyoruz. Dershanelerin kapatılması ile alakalı bir sebep göremiyorum. Bundan dolayı üzgünüz. Benim yaşım 40'ı geçti bu saatten sonra ben Milli Eğitim'de zaten görev alamam. Öğrencilerimiz seneye ne yapacaklar? Dershane olmazsa nasıl hazırlanacaklar. Milli Eğitim'de bu iş olacaklar diyorlar. Milli Eğitim'de olsaydı bu öğrenciler zaten bize gelmezlerdi." dedi.

"Varımız yoğumuz bu öğrenciler" diyen Eroğlu, "Benim her akşam eve gitme saatim 9'u buluyor. Bazı akşamlar 11'de eve gidiyorum. Bizim mesaimiz yaklaşık 18 saati buluyor. Varımız yoğumuz bu öğrenciler. Veli ziyaretleri derken biz bazen kendi çocuğumuza zaman ayıramadığımız oluyor. Biz bunu hiç bir zaman dile getirmiyoruz veya buna üzülmüyoruz. Bu nesil yetişsin bunu istiyoruz. Bu neslin yetişmesi için de her şeyi yapmaya hazırız." sözlerine ekledi.

"DERSHANELER OLMASAYDI EĞİTİMİMİZ YARIM KALIRDI"

8 yıldır dershaneye gittiğini belirten lise son sınıf öğrencisi Muhammet Şahin ise öğretmenleri gibi kendilerinin de çok üzgün olduğunu ve dershanelerin kapatılmamasını istedi. Dershanenin üzerinde emeğinin çok büyük olduğunun altını çizen Şahin, şu açıklamalara yer verdi: "12. sınıf öğrencisiyim, 5. sınıftan beri dershaneye gidiyorum. Okula yardımcı olarak dershanelerden katkı aldım. Dershanenin benim üzerimde emeği çok büyük. Üniversiteyi kazandığım zaman bunun yüzde 50'si dershane olacaktır. Dershaneler olmasaydı eğitimimiz yarım kalırdı. Dershanelerin kapatılmasından önce bunun tepeden inme bir kararla değil de dershaneleri ortaya çıkaran faktörlerin ortadan kaldırılması ile mümkün olabileceğini düşünüyorum. İki günde oturup 'hadi kapatalım' yerine bu dershaneler neden çıktı, dershanelere gitmeyi insanlar neden istiyor onları düşünüp, onları ortadan kaldırıp, devletin okullarına bunları getirip, ondan sonra dershaneler konusuna değinmelerinin daha mantıklı olacağını düşünüyorum. İnsanlar dershaneleri geceden sabaha kapatmak yerine okulları daha güçlendirmeye çalışsa bence daha doğru bir davranış olur. Bugün öğretmenler günü birçok öğretmenimiz bu sorula boğuştuğu için gerçekten çok üzgünler."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.