Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dershane öğretmenleri kırgın, aileleri huzursuz

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapatılması için yasa taslağı hazırlıklarını yaptığı, dershanelerde çalışan eğitimciler 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne kırgın girerken aileleri ise huzursuzluk yaşıyor. Hükümetin dershaneleri kapatma...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dershane öğretmenleri kırgın, aileleri huzursuz
Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapatılması için yasa taslağı hazırlıklarını yaptığı, dershanelerde çalışan eğitimciler 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne kırgın girerken aileleri ise huzursuzluk yaşıyor.

Hükümetin dershaneleri kapatma girişimine eğitimcilerin yanısıra, diğer çalışanlar ve öğrencilerde tepki gösteriyor. Öğrenciler sınavlara hazırlanmak için takviye almak zorunda olduklarını belirterek, dershanelerin bu eksiklerini kapadığını, kapandığı takdirde çok zor durumda kalacaklarını belirtiyor. Özellikle meslek liselerinde okuyan öğrenciler istedikleri üniversitenin arzuladıkları bölümlerini kazanmak için dershaneye ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Nevşehir Maltepe Dershanesi Müdürü Birol Şahin, dershane öğretmenlerinin kapatılma tartışmaları nedeniyle Öğretmenler Günü’nü üzgün, anne, baba ve eşleri ile çocuklarının ise kırgın olarak geçireceklerini söyledi. Şahin, dershanelerin kapatılmasından vazgeçilerek hüznün bitmesini istediklerini de ifade etti.
Dershanelerin kapatılmasından en büyük zararı meslek lisesi öğrencilerinin göreceğini kaydeden Şahin "28 Şubat sürecinde katsayı adeletsizliği nedeniyle meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteyi kazanması çok zor hale getirilmişti. Şimdi ise dershanelerin kapanması ile yeterince hazırlanma imkanları olmayacağı için Fen, Anadolu veya Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okuyan öğrencilerden yine geride kalacaklar. Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilerin mühendis, avukat, öğretmen, hakim, savcı gibi meslek sahibi olmaları mümkün olmayacak." dedi.

"DERSHANELERİN KAPATILMASI İLE İLGİLİ YETERLİ BİR GEREKÇE GÖSTERİLMELİ"

Maltepe Dershanesi İngilizce Öğretmeni Furkan Kemal Tekin ise yaptığı açıklamada, öncelikle bu süreç nedeniyle kırgın olduğunu belirtmek istediğini söyledi. Dershane öğretmenleri olarak gelecek hakkında herhangi bir kaygılarının olmadığını dile getiren Tekin, "Ama bu şekilde olmamalıydı. Ailelerimiz üzgün, son derece tedirgin durumdalar. Ama biz de herhangibir tedirginlik yok. Dershanelerin kapatılması ile ilgili yeterli bir gerekçe gösterilmeli. Gösterilen gerekçelerin hiç birinin maalesef mantıklı olmadığını düşünüyorum. Maddi gelir deniyor, dershanelere devam eden öğrencilerin çoğu alt ve orta gelir düzeyinde olan ailelerin çocukları. Gereksiz deniyor ama dershane türü eğitim verecek alternatif yerlerin açılacağı söyleniyor. Biz eğitim sistemimiz açısından çok daha güzel gelişmeler beklerken bu tür tartışmaların gölgesinde girmiş olmak bizi üzmüştür” dedi.
Dershane çalışanlarından Pembe Tezel ise, dershanelerde sadece öğretmenlerin değil yardımcı personelinde çalıştığını belirterek, “ burada işçilerde çalışıyor. Emek veriyoruz, evimizin geçimine katkı sağlıyoruz. Ben aynı zamanda bir veliyim. Burada çocuğum çok şey kazandı. Buranın kapanmasını istemiyorum." dedi.

Dershane çalışanlarından Döndü Çamur ise "Çocuklarımızın geleceğinin zarar görmemesi, bizlerin ve öğretmenlerimizin işsiz kalmaması için burasının kapanmamasını istiyorum. Burada çalıştığıma güvendiğim için borçlandık, işsiz kalırsak ne yapacağız, bilemiyorum. Kaygı içerisindeyiz." diye konuştu.

ÖĞRENCİLER DERSHANELERİN KAPANMASINI İSTEMİYOR

Nevşehir Maltepe Dershanesi’ne devam eden İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Furkan Girgin, Dershanelerin kapanmamasını istemediğini, Çünkü karşılarında Fen Lisesi’nden, Anadolu Lisesi’nden çok sayıda öğrencinin sınavda rakipleri olacağını belirtti. Soru çözme tekniklerinin zayıf olduğunu, okulda derslerin yüzeysel anlatıldığını kaydeden Girgin, "Bu yüzden kendimizi sınavda tam kanıtlayamayacağız. Bu yönde dershaneler bize çok yardımcı oluyor. Bir öğrenci olarak dershanelerin neden kapatıldığını anlamış değilim. Her gün seyrediyorum ama kapanma nedenini hiç anlayamadım. Dershanelere ihtiyacımız var. Okulda konular yüzeysel anlatılıyor ama burada daha rahat anlayabiliyoruz." dedi.

İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Esra Aslan ise diğer liselerle eşit şartlarda olmadıklarını düşündüğünü, bu yüzden de dershanelerin kapatılmasını istemediğini kaydetti. Meslek Lisesi’nden mezun olduklarında okulun kendilerine iyi bir meslek sağlamayacağını belirten Aslan "Ama dershaneye gidince sınavda başarılı olup daha iyi meslek sahibi olacağız. Bu şansın elimizden alınmasını istemiyoruz. Biz de avukat veya bunun gibi iyi meslek sahibi olmak istiyoruz. Bu nedenle dershaneler kapatılmasın. Dershaneler olmasa özel ders alma imkanım yok, çok az ailenin olduğunu sanıyorum. Dinlediğim kadarıyla tatmin edici bir neden yok. Bence dershaneler keyfi kapatılıyor." diye konuştu.

Diğer bir İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eray Turan’da dershanelerin kapanmamasını istediğini söyledi. Başbakandan dershaneleri kapatmamasını beklediğini kaydeden Turan "Bizim özel ders alma imkanımız yok. Makine Mühendisi olmak istiyorum. Dershane olmazsa bu isteğimi gerçekleştiremem." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.