Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Depremzede Türkler uçağa binmek için yedekte bekliyor'

Nepal'daki 7.8 büyüklüğündeki deprem sırasında bu ülkede olan Türk yolcular, Türk Hava Yolları'nın (THY) Katmandu-İstanbul seferini yapacak uçağa binmek için yedekte bekliyor. Yurda dönen Türkler, “Türkleri kurtarmaya gelen bir uçak...

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2015 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Depremzede Türkler uçağa binmek için yedekte bekliyor'
Nepal'daki 7.8 büyüklüğündeki deprem sırasında bu ülkede olan Türk yolcular, Türk Hava Yolları'nın (THY) Katmandu-İstanbul seferini yapacak uçağa binmek için yedekte bekliyor. Yurda dönen Türkler, “Türkleri kurtarmaya gelen bir uçak olduğunu tahmin ediyorduk. Fakat 290 kişilik uçakta sadece 15 Türk var, gerisi transit yolcu. Orada hala yedekte arkadaşlarımız var." dedi.

Türk ve yabancı yolcuların da bulunduğu THY Katmandu-İstanbul seferini yapan uçağı, Atatürk Havalimanı’na geldi. Havalimanında bagajlarını bekleyen yolcuların oldukça bitkin olduğu görüldü. Aynı saatlerde İsviçreli bir arama kurtarma ekibi de köpekleriyle birlikte Nepal'e gitmek için havalimanına geldi. Amerikalı turistler deprem sırasında çektikleri fotoğrafları gazetecilere gösterdi. Yıkılan bir okulun fotoğraflarını gösteren Amerikalılar, bölgenin yardıma ihtiyacı olduğunu aktardı. Turist olarak bu ülkeye giden Levent ve İzber Barın çifti, arkadaşlarının uçağa binmek için yedekte beklediğini söyledi

'10 DAKİKA ÖNCE ÇIKTIĞIMIZ TAPINAK YIKILDI'

Durumun çok kötü olduğunu, insanların sokaklarda yatıp kalkdığını ifade eden İzber Barın, gecelerin hava soğuk olduğunu çadırların olmadığını söyledi. “İnsanlar, bambu tarzı yerlerde kalıyor, yiyecek yok, marketler kapalı” diyen Barın, “Bizim 10 dakika önce ziyaret edip çıktığımız tapınak yıkıldı. Çok dar bir sokakta 20 kişi kadar kaldır. Büyük bir alana çıkmaya çalıştık, daha önce orada yaşayan bir arkadaşımız yardımcı oldu. Bir Türk okulunun bahçesine davet ettiler. Tüm süreç boyunca orada kaldık. Biz Katmandu’da şehrin içinde dar bir sokaktaydık. Çok şiddetli oldu, ben 8-9 diye tahmin etmiştim. Hayal bile edemiyoruz. Kaldığımız Türk okulunda haber almaya çalıştık, bize hiçbir yetkili ulaşmadı. Hiç kimse bizimle bağlantı kurmadı, kendi çabalarımızla gitmeye çalıştık. Dün uçağa binmeye çalıştık, yer yoktu. Bugün geldiğimiz uçak 290 kişilik içinde sadece 15 kadar Türk var. Hala orada arkadaşlarımız var. Geri kalanı turist. Orada hala yedekte arkadaşlarımız var. Bugün ve öbür gün devam edecekler.” ifadelerini kullandı.

'UÇAĞA BİNEBİLEN 15 TÜRK VAR'

Levent Barın ise artçıların devam ettiğini, şokların 6 şiddetinde olduğunu aktardı. Binalara giremediklerini kaydeden Barın, “İstanbul depremini yaşadığımız şiddette depremler artçı oluyor orada. Gezimizin 7. gününde depreme yakalandık. Uçak 290 kişilik bir uçak Türkleri kurtarmaya gelen bir uçak olduğunu tahmin ediyorduk. Tarifeli sefer fakat 15 Türk var bu uçağa binebilen. Kalan hepsi transit yolcular, kaldığımız okulun bahçesinde uçağa binmek için uğraşan arkadaşlarımız var. Katmandu havalimanında baya büyük bir izdiham var. Gece 03.00'da havalimanına gittik. Uçağın tarifeli sefer olduğu için 6’da ancak havalimanını açtılar.” diye konuştu.

'DEPREME DAĞDA YAKALANDIM, ÇIĞ DÜŞTÜ'

Müge Somer de Katmandu’da durumun karışık olduğunu, bütün eski binaların yıkıldığını ifade etti. Trekking (doğa yürüyüşü) yaptığı sırada depremi hissettiğini anlatan Somer, “Daha sonra Katmandu’ya araba yolculuğuyla dönmek zorunda kaldım. Yollarda çok yıkıklar vardı. Katmandu şu an çok karışık havalimanında bir şey yok ama bütün uçaklar rötarlı, herkes sokaklarda bekliyor, dışarıda bekliyor. Havalimanında herkes yerlerde yatıyor. Dağda depremi hissettim, biraz oldu onu canlı olarak gördüm uzaktan çok korkutucuydu. Yol üzerinde çığlar oldu, taşlar yollara döküldü. Biz şanslıydık ki bizim üzerimize taş gelmedi. Zorlu bir yolculuktu vatanıma vardığım için çok mutluyum.” ifadesini kullandı.

İnsanların deprem bölgesinde çok şeye ihtiyacının olduğunu dile getiren Somer, çadır, battaniye, yiyecek, su yardımının yapılması gerektiğini, dükkanların kapalı durumda olduğunu dile getirdi. Havalimanında çalışacak insan olmadığını aktaran Somer, uçakların onun için rötarlı olduğunu belirtti.

Amerikalı Himesh Dhonw, artçı şokların devam ettiğini, insanların hala korktuğunu aktardı. Birçok binanın çok ciddi hasar gördüğünü ifade eden Himesh Dhonw, evlerin ve eski tapınakların yıkılmış durumda olduğunu sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.