Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu: Silah bırakma çağrısında tarihi bir vurgu var

Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldığı televizyon programında gündemi değerlendirdi. Çözüm sürecinde son durumu değerlendiren Davutoğlu, "Silah bırakma çağrısı ve tarihi bir vurgu var ve bu 10 maddenin önemli olduğu hususu vardır. Bu açıklamanın...

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2015 20:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 20:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldığı televizyon programında gündemi değerlendirdi. Çözüm sürecinde son durumu değerlendiren Davutoğlu, "Silah bırakma çağrısı ve tarihi bir vurgu var ve bu 10 maddenin önemli olduğu hususu vardır. Bu açıklamanın esası özü silahları bırakma kararı beyan ediliyor ve kongre çağrısı yapılıyor. Yoksa başka yere odaklanmak bu açıklamanın esasına uygun değildir." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu özel bir televizyon kanalında katıldığı programda gündemi değerlendirdi. Çözüm süreci başta olmak üzere bir çok konuyu değerlendiren Davutoğlu’nun konuşmasından önem satır başları şöyle: "O gün yapılan açıklama açık bir açıklamadır. Silah bırakma çağrısı ve tarihi bir vurgu var ve bu 10 maddenin önemli olduğu hususu vardır. Bu açıklamanın esası özü silahları bırakma kararı beyan ediliyor ve kongre çağrısı yapılıyor. Yoksa başka yere odaklanmak bu açıklamanın esasına uygun değildir. MHP bu açıklamanın içini boşaltmak için 10 maddeye odaklanıyor. Bu maddelerde kamu düzeni var, çözüm sürecinin kalkınma boyutu var, tartışılması abes olacak hiçbir husus yok. Çözüm süreci şuanda bizim açımızdan belli bir mekanizmayla işleyen sistematik bir süreçtir. Bazen bir araya gelip son durumu gerektiriyoruz. Silah bırakma hususu zikredilir. Bu maddelerin hepsi Türkiye’de yeni anayasa mahkemesi tartışması yapıldığı zaman gündeme gelen hususlar. Kim neyi konuşmak istiyorsa özgürce konuşabilir yeter ki tartışma olması. Silahlar hemen bırakılmalı. Gezi provokasyonuyla birlikte süreci durduracak adımlar attılar. Onlar attı ama biz atmadık. 17-25 Aralık kumpasları yapıldı, tüm bunlar süreci geciktirdi. 30-35 yıllık terörle mücadelede geldiğimiz ileri bir aşamadır. Artık biran önce karşı menzile ulaşmak lazım. Geri dönmek düşünmek bile nehrin sularına kaptırır. Silahlı bir yöntem kullanılmamalı. Çünkü şiddeti ve silahlı mücadeleyi tamamıyla reddeden ve demokratik mücadeleyi ön gören bir açıklama.

Kongrenin biran önce toplanması ve silahların bırakılması, bunun gereğinin en kısa sürede yapılmasını bekliyoruz. Atılması gereken adımlar konusunda ciddi adımlar gördüğümüzde biz de gereğini yapacağız. Akil insanlar değil de daha küçük bir grup bu silahsızlanmayı takip edecek bir grup üzerinde düşünülebilir. Akil insanlar heyetinin çok ciddi faydaları var. İzleme komitesiyle ilgili bunları şimdiden zikretmek doğru değil. Dediğim gibi önemli olan şiddetin ortadan kalktığı ve her kesin istediğini rahatça söyleye bildiği bir ortamın oluşması önemli. Şuanda Ortadoğu’da en önemli haber budur. Türkiye’de bir başarı hikâyesi yazılıyor. Bunu niyahi sonuca götürmek gerek. Bu çözümü sürecini yarın provoke etmek kolaydır ama geldiği noktaya gelmek zordur. HDP açıklama yaptı ama Demirtaş’ın açıklamasıyla bunun içi boşaltılmaya çalışıldı. Aynı şekilde MHP hemen vatanı bölüyorsunuz. Kim nereyi bölüyor. MHP’nin dilinden bir şüpheden bir tehdit oluşturuluyor. Kimse artık şehit cenazesi görmek istemiyor. Biz bu toprakların öz çocuklarıyız, MHP de HDP’de. Biz 100 yıllık yaraları sararak geliyoruz. MHP de gitsin Diyarbakır’da derdini anlatabilsin.

SEÇİM KAMPANYASINI HAKKARİ’DE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM

Seçim kampanyasını Hakkâri’de yapmayı düşünüyorum. Biz bu toprakların her yerine aşığız her yerde konuşuruz. Bizi itham ederek konuşmak kolay öyle bir ortam olsun ki herkes gelip derdini anlata bilsin. Bırakın bu kardeşlik havası devam etsin. Sekreteryada yer alacak kişiler konusunda isimler daha netleşmedi. İlgili bütün kesimlerle konuşur bir neticeye varırız. Geçen sefer olduğu gibi Türkiye’yi terk edeceğiz deyip de terk etmeme durumu oluşmasını istemiyoruz. Ağır hastaların ailelerin yanında denetimli serbestlik ya da diğer konularla ilgili olumlu bakıyoruz. Ağır hastalarla ilgili konularda konuşuldu ve gerekli adımlar atılır. Sayı belli değil, doktor raporuna bağlı olacak bir husus. Bu ağır hasta tabirinin içini dolduracak olan doktorlardır.

ÖCALAN DA CEZAEVİ KOŞULLARI KONUSUNDA GENEL İYİLEŞTİRMELERDEN YARARLANDI

Öcalan da cezaevi koşulları konusunda genel iyileştirmelerden yararlandı. Zor bir husus kendisi için de söz konusu değil. Diğer mahkûmların durumlarından kendisi de yararlanıyor. Sayın bahçeli kendi hayal aleminde yaşıyor. Amaç bu olumlu adımları durdurmak. Bahçeliye sesleniyorum hiçbir şey kaybetmezsiniz. Eğer bunu sabote etmeye çalışırsanız, yarın çatışma ortamı olursa bunun sorumlusu siz olursunuz. Bundan rahatsız olmaması lazım. Silahlara devam edilmesini mi istiyor. Türkiye Suriye gibi karşıt grupların çatışma ortamı haline gelirse mutlu mu olacak kendisi. Kılıçdaroğlu’nun da daha ciddi sahiplenmesi gerek. Bu Ak Parti’nin meselesi değil milletin meselesi. Öcalan’ın görüntülü konuşması nevruzda öyle bir şey yok. Kandil ve gazetecilerin Öcalan’la konuşması konusunda bir şey yok. Hukuk devletinin sınırları zorlanamaz. Gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları, akil insanlar heyeti çok güzel bir kompozisyon oluşturuyor. Değişik siyasi kesimlerden gelen insanlar var içinden ve hepsi de çok saygın insanlar. Bunu genişletebiliriz başka isimler de katılabilir ama emin adımlarla sürecin önünü açmak gerek. Güzelliği görecek göz lazım. Gözler güzel olsun o güzelliği görmek için. Bakan göz de önemli.

SİLAHLARIN BIRAKILMASI OLUMLU BİR MESAJDIR

Nevruza kadar silah bırakma gerçekleşe bilir mi. Bu ilgili tarafların bilebileceği bir şey. Silahların bırakılması olumlu bir mesajdır. İnsanı boyutu olan her konuyu, hukuki boyutu olan olumlu konuları konuşuruz. 6-7 Ekim olayları yaşandı. Bir olay yaşandı. Bir hafta sonra içişleri bakanlığına gitim bütün yetkililerle görüştüm neden kamu güveni eksildi dedim. Ben bir daha bu görüntüler istemiyorum, Molotof’la yanan iş yerlerini istemiyorum dedim. 23 Kasım’da bakanlar kurulundaki görüşmeyi komisyona sevk ettik. Sonra konu meclise gelince kıyameti kopardılar, peki bu süreye kadar neredeydiniz. Hiç görmek istemediğimiz manzaralarla yaşananlar yaşandı. Bu maddeler insan haklarına Avrupa birliği normlarına aykırı değil. Şuanda bizim polisin bir saat bile gözaltı yetkisi yok. Savcıya sevk edecek. Savcı diyor ki: ‘delilin var mı’ polis: ‘yok’ diyor. Polisin delili bulması için süreye yetkisi oluyor. Polise 24 saat gözaltı yetkisi verdik ki olayı kontrol altına ala bilecek bir süre. Sonra diğer gözaltı süresini savcıya verdik. Avrupa ülkelerinde bu süre bizden daha fazla. Bu madde ve Molotof da değişiklik gözünün de bulundurmuyoruz. Desinler ki şu madde Avrupa’da hiçbir ülkede yok sadece biz de var desinler bakarız. Paketin bu haliyle kabulü çözüm sürecini etkilemez. Tersine kamu düzeninin olduğu yerde bu süreç gider. Bunun içinde demokratikleştirici maddeler de var. Paketin askıya alınması söz konusu değildir. Görüşmelerin seyri içinde yeniden değerlendirilir tekliflerle ama bu yasama süreci içinde bu paketin geçmesi için herşeyi yapacağız. Biz bütün bu süreçleri tamamlayarak gideceğiz.

SİLAHLARI BIRAKMANIN ‘AMA’SI OLMAZ

Açıklamalar baktığınız zaman bazı farklılıklar olduğunu görürsünüz. Bu bizi ilgilendirmez, bu açıklamayla birlikte yeni bir dönem başladı. HDP içinde de açıklama yapan ve yorum yapan Selahattin Demirtaş arasında farklılıklar var. Bunu çözmeleri gerek. Silahları bırakmanın ama sı olmaz. Selahattin Demirtaş her yerde barış mesajı veriyor, bunun gereğini yap. Orda barış dedikten sonra buna karşı çıkarsan kimse buna inanmaz. Demirtaş Cuma günü yapılan açıklamayı provoke etmemeli. Demirtaş bunun içini boşaltacak bir şey yaparsa her şeyden önce kendine yazık etmiş olacak. Silahların bırakılması şekli. Bunun detaylarını konuşuruz. Önemli olan hiçbir yerde silahlı bir yöntemin hiçbir şekilde barındırılmaması. Bu silahları bir gün kullanırım dememeli.

ALİ BABACAN VE MERKEZ BANKASI BAŞKANININ İSTİFASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanının istifası söz konusu değildir. Sayın Babacan son derece farklı bir konuyla ilgili gelmişti, ben çağırdım. Hemen bir takım farklı yerler, bazı çevreler böyle bir haber yaymışlar. Hiçbir şekilde aslı yok. Ama dediğim gibi kimse istifası vermedi ne de istifa kelimesinin geçtiği bir konuşma söz konusuz. Ekonomik spekülasyon yapmak isteyenlerin çalışması böyle bir şey söz konusu değil.

HALEP VE MUSUL BİZİM İÇİN KRİTİK ŞEHİRLERDİR

Irak ve Suriye’de her gelişme ve sınırdaki her gelişme bizi ilgilendirir. Bizim her an tetikte olmamızı gerektiren bir durum var. Halep ve Musul bizim için kritik şehirlerdir. Halep’in biran önce istikrara kavuşması ve yeni bir gök dalgasının Türkiye’ye oluşmaması önem taşıyor. Şu hedefe yönelik oluşmuş bir durumu söz konusu değil. O topraklardaki gelişmelere bigane kalmayız. Şartların ne olacağı zamana bağlı. Askerlerin geri çekilmesi konusunda bizim askerler geri çekilmedi. Bir bölgeden başka bir bölgeye çekildi. Zaten şartlar uygun olsaydı değişim olacaktı. O askerler gelip buradan yenileri oraya gidecekti. Ben partide 3 dönem 2 dönem karşılığı görmüyorum. Hepsi bizim için önemi arkadaşlar. Bu kural görüşmeler sonucunda kuralın kalmasına karar verildi. Hepsinin emeği bizimkilerle eşittir. 3 dönem kuralı ilkesel olarak doğru bir tutum. Bu konuda hiçbir şekilde istisna olmayacak, o istisna uygulandığı zaman herkese uygulanmak zorunda olacak. Bu tartışmaya tekrar geçen sene kaldığı yerden devam etmek doğru değildir. Bu yol ayrımı değildir. Hiçbir makam baki değildir baki olan rabbimizdir. Önemli olan süre değil, verimliliğidir.

SEÇİM SONRASINDA SEÇİM TARTIŞMASINA GİRMEYİN

Eğer bir ana muhalefet lideri kendisini için yüzde 35 hedefini kabul etsiyse onun istifa etmesi gerek. En yüksek şeyi elde etmem lazım demen lazım. Hedef 77 milyon vatandaşımızın gönlüne girmek önemli. Kılıçdaroğlu’nun şöyle bir silkinmesi gerek. Bizim için olabilecek en yüksek hedef herkesin derdini dinlemek. Herkesin kalbine girmek bizim hedefimiz. HDP’den benim tek isteğim şu seçim sonrasında seçim tartışmasına girmeyin. Parti olarak gireceğiz dediler, ama yüzde 10’u yakalayamazsanız milletin iradesine saygılı olun. Barajı konuşacak alternatifi de konuşmaya hazırız. Başarının benim için hiçbir zaman üst sınırı olmaz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.