Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Darbe nasıl önlendi? 12 saatin özeti

Türkiye dün geceden bu yana olağanüstü saatler yaşıyor... İşte son 12 saatte yaşananların özeti....

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2016 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2016 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Darbe nasıl önlendi? 12 saatin özeti
Türkiye dün geceden bu yana olağanüstü gelişmeler yaşıyor. Bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Önce Meclis üzerinde savaş uçağı uçtu, ardından İstanbul'da köprüler kapatıldı.
Kısa süre sonra darbeci askerler MİT binası ve Genelkurmay'a helikopterle ateş açtı. Ankara'daki Özel Harekat Merkezi bombayla 2 kez vuruldu, 17 polis şehit oldu.
Ankara Emniyet Müdürlüğü iki kez havadan vuruldu. TBMM havadan 4 kez vuruldu. Darbeciler önce TRT, sonra CNNTürk ve Hürriyet binalarını bastı. Hürriyet ve CNNTürk'ü basan askerler operasyonla gözaltına alındı.
Sabah saatlerinde köprüdeki askerler teslim oldu. 754 TSK mensubu şu ana kadar gözaltına alındı. 29 albay ve 5 general görevden uzaklaştırıldı.
Reuters haber ajansının haberinde külliye ve TBMM'ye yönelik saldırıların büyük ölçüde sona erdiği belirtildi.
Öte yandan söz konusu Türk yetkili darbe yanlısı askerlerin sadece bir kaç helikopteri kontrol altında tuttuğunu ancak ellerinde hiç askeri jet bulunmadığını söyledi.
Ayrıca geriye kalan askeri helikopterlerin kısa süre içinde düşürüleceğini açıkladı.
Jandarma Genel Komutanlığı'nda 16 darbeci asker öldürüldü, 250 asker gözaltında.
Son iddiaya göre Darbecilerin önemli merkezlerinden Akıncılar Hava Üssü'ne operasyon düzenlendi, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar kurtarıldı.

İŞTE ŞU ANA KADAR YAŞANANLAR
Son dakika haberi: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CNN Türk yayınında askeri darbe girişimi ile ilgili şu ana kadar Türkiye genelinde 336 kişinin gözaltına alındığını, bu sayının artabileceğini açıkladı. Bozdağ ayrıca bazı yargı mensupları hakkında gözaltı kararı bulunduğunu söyledi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre şu ana kadar 754 TSK mensubu gözaltına alındı.

Son dakika haberi: Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz: "Ankara'da Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı bu asilerin, isyancıların kontrolüne geçmişti. Buradan Türkiye'deki 81 ilin jandarmasını sevk ve idare edip darbe çabası içindeydiler. Etrafları sarıldı. Akşamdan beri orada çatışma devam ediyor. Hemen hemen sonuçlanmak üzere. Şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan asi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250'ye yakını gözaltına alındı. Çatışma devam ediyor, sonuçlanmak üzere"

AKINCILAR ÜSSÜ BASILDI, HULUKİ AKAR KURTARILDI
Son dakika haberi: CNNTürk'ün haberine göre isyancı askerlerin önemli merkezlerinden Akıncılar üssü basıldı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar kurtarıldı.

KOCAELİ'DE 2 AMİRAL KURTARILDI, DARBECİLERE GÖZALTI
Kocaeli'de Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 34 şüpheli emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 4'ü general, 34 asker emniyet güçlerince gözaltına alınırken, 1 zırhlı araç ve 4 tanka el konuldu. Donanma Komutanlığında darbeye teşebbüs eden askerler tarafından kaçırılarak İstanbul'a götürülmeye çalışılan 2 amiral, Dilovası'nda emniyet güçleriyle girilen çatışmada kurtarıldı. Soruşturma, çok yönlü olarak sürdürülüyor.  

-Harbiye Orduevi ve TRT polis kontrolüne geçti.
-Reuters'ın haberinde Genelkurmay binasının darbeci askerlerden alındığı belirtildi.
-Sabah 07.35 sularında Genelkurmay'dan çıkartılan bir tank, kapıda barikat kuran kamyonlara ateş açtı.
-Harbiye'deki orduevine polisin girdiği, kontrolü ele aldığı belirtiliyor.
-3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı gözaltına alındı.
-Darbeci askerler, polislere zaman zaman helikopterden ateş açtı. Askerler, bazı noktalarda kendilerini durdurmaya çalışan halkın üzerine de ateş açtı.
-İstanbul Bayrampaşa'da tanklar 12 aracı ezdi.

ERDOĞAN'IN OTELİNDEKİ ÇATIŞMADA 2 POLİS ŞEHİT
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tatilini geçirdiği Marmaris’teki otelden ayrılmasının ardından askerlerle polisler arasında çıkan çatışmalar sabaha karşı sona erdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi gününden bu yana Grand Yazıcı Club Turban’da tatil yapıyordu. Darbe girişiminin başlamasından saatler sonra aynı gruba ait Grand Yazıcı Mares’te açıklama yapan Erdoğan, İstanbul’a gitmek üzere ayrıldıktan yaklaşık 1.5 saat sonra askerler helikopterle geldikleri Grand Yazıcı Club Turban’a bomba attı. Askerlerle polisler arasında bu iki otelin hemen yakındaki üçüncü bir otel olan Case De Maris’te çatışma çıktı. İlk belirlemelere göre 2 polisin şehit olduğu çatışma bir süre devam etti. Askerler daha sonra helikopterle bölgeden uzaklaştı.
Marmaris Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Ekipleri, çatışma bölgesinde inceleme yaptı.

29 ALBAY VE 5 GENERAL
Şu ana kadar 29 albay ve 5 general görevden alındı.

GÖZALTI KARARI ÇIKTI
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, "Darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ/PYD terör örgütü ile irtibatı olan Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay Daire Başkanı ve üyeleri ile HSYK’da görev yapan FETÖ/PYD örgütü mensubu üyeler ile Sözde Yurtta Sulh Komitesi mensubu general, amiral, subay, astsubay, er ve erbaşlar hakkında gözaltı kararı" verdi.

BEŞTEPE YAKINLARINDA UÇAKLAR BOMBA ATTI
Beştepe yakınlarına uçaklar bomba attı. Bölgeden dumanlar yükselirken çok sayıda yaralı olduğu anonsları üzerine ambulanslar bölgeye sevk edildi.

ETİMESGUT'TA DARBECİ ASKERLER GÖZALTINDA
Etimesgut'taki askeri birlikte darbeci askerlerin diğer askerler tarafından yakalanıp polise teslim edildiği, rütbelerinin söküldüğü belirtiliyor.

SÜPER KOBRA VE SİKORSKY VURULDU
Darbeci askerlerin elinde bulunan bir Sikorsky ve bir Süper Kobra helikopterinin F-16 tarafından vurulduğu öğrenildi.

MERSİN'DE FLAŞ GELİŞME
MERSİN Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla darbe girişiminde bulunduğu öne sürülen Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltına alındı.
Kelepçelenen Demirhan’a telsiz verdiği ileri sürülen Güvenlik Şube Eski Müdürü Hasan Basri Dağdelen de yakalandı.

ÜNLÜ REKLAMCI VE OĞLU DA ÖLDÜRÜLDÜ
Boğaziçi Köprüsü'nde bulunan askerlerin açtığı ateş sonucu reklamcı Erol Olçak ile 16 yaşındaki oğlunun hayatını kaybettiği bildirildi.
Olçak, AKP'nin reklam kampanyalarının mimarıydı

GECE NELER YAŞANDI?
 -Harbiye'de ve Çengelköy'de polis lojmanlarının bulunduğu noktalarda çatışmalar olduğu belirtiliyor.
-Genelkurmay Başkanlığı'ndan yeniden çatışma sesleri geldi.

-01.50 - "Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları, darbe girişiminde bulunan bölücü terör örgütü FETÖ mensupları tarafından kullanılan askeri helikopterleri etkisiz hale getirmek için Ankara semalarında uçuşunu sürdürüyor" açıklaması yapıldı.
-Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçağı, darbe girişiminde bulunanların elindeki Sikorsky helikopteri düşürdü. Ankara'da bir Süper Kobra helikopterin de düşürüldüğü bilgisi var.

- Vatandaşlar pek çok kentte sokağa döküldü. Darbe girişimindeki askerleri durduruyor.
- Ankara, Özel Harekat Merkezi, darbe girişiminde bulunan askerler tarafından bombalandı. 17 polisin şehit olduğu belirtiliyor.
-TBMM'ye bomba atıldı. Meclis binasından duman yükseldiği görüldü. TBMM'ye atılan bomba nedeniyle bazı polis memurları ve Meclis görevlileri yaralandı, kulis camları kırıldı    

-Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, İstanbul ve Ankara'daki kalkışmayla ilgili olarak, "Bu olaylar meydana geldiği andan itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz. Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.
-Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, İstanbul ve Ankara'daki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin "Eşkiyalar başarılı olamayacaklar" dedi.

-Türkiye olağanüstü bir gece yaşıyor. Her şey İstanbul'da köprülere askerin çıkmasıyla başladı. DHA kameralarına yansıyan görüntülerde Boğaziçi Köprüsü'nde tankların yürüdüğü görüldü.Ankara'da ise jetler Meclis ve Genelkurmay üzerinde uçuş yaptı. Başbakan Binali Yıldırım yaşanan gelişmeler için "Bu bir kalkışmadır. Ucunda ölüm dahi olsa gereken yapılacak" diye konuştu.

-Başkent Ankara'da silah sesleri duyuldu. MİT binasına helikopterden ateş açıldı. Saat 01.30 sularında da Ankara'da şiddetli patlama sesleri geliyor.

-Jetler ve 3 Süper Kobra helikopteri Ankara'da Genelkurmay üzerinde uçuş yaptı. Genelkurmay Başkanlığı önüne çok sayıda güvenlik ve sağlık ekibi sevk edilirken, savaş uçaklarının da uçuş yaptığı görüldü. 

-Emniyet tüm personeli göreve çağırdı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama: Halkı sokaklara davet ediyorumCumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama: Halkı sokaklara davet ediyorum

HELİKOPTERDEN ATEŞ AÇILDI İDDİASI
-NTV'nin haberine göre Kobra tipi askeri helikopterden Genelkurmay önündeki polislere ateş açıldı.
-Ankara’da Emniyet Müdürlüğü tüm personeli göreve çağırıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, komuta kademesindekilerle irtibat kuramadıklarını belirterek, şu ana kadar kendisine karşı herhangi bir girişimin söz konusu olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: "Komuta kademesindeki arkadaşlarımızla irtibatı kuramıyoruz" diyen Erdoğan, bütün bunlara rağmen, emniyet teşkilatı ve halkla ele ele bu işin üstesinden geleceklerini söyledi.  Demokrasiye inanan herkesi meydanlara çağıran Erdoğan, şöyle konuştu: "Ben de meydanda olacağım, Başbakanımız da meydanda olacak. Şu anda bazı yerlere işgal kuvvetleri sızmış. Atatürk Havalimanı'nda geçen gün malum DAEŞ'ciler vardı. Şimdi de benzerleri kuleyi işgal etmişler ve kuleyi işgal etmek suretiyle uçuşlara müsade etmiyorlar. Gelenleri de orada bekletiyorlar şu anda. Böyle bir durum söz konusu. Bütün bunlara karşı gereği yapılacaktır. Yargı zaten şu anda gerekli adımları atmış vaziyettedir. Emniyet teşkilatımızın içerisinde,bu millete inanan, bu ülkeyi seven arkadaşlarımız, kardeşlerimiz de gerekeni yapıyor. Ben buradan Silahlı Kuvvetlerimize de sesleniyorum, Silahlı Kuvvetlerimizin onurlu generallerine özellikle sesleniyorum: Onurlu generalleri, maalesef onur kaybına ulaşmışlara karşı onların da dik durmasını istiyorum. Bunlar gelip geçicidir ama siz kalıcısınız. El ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz. Bunlara haddini en kısa zamanda inşallah bildireceğiz. Herkesi, şehirlerinin meydanlarına davet ediyorum, havalimanlarına davet ediyorum. Ben de bu gece aynı şekilde onların arasında olacağım. İstanbul'dayım." Bir soru üzerine Erdoğan, tüm siyasi parti liderlerine de bu çağrıyı yaptığını belirterek, "Demokrasiye inananlar olarak hep birlikte bu adımı atmalıyız" dedi. "Size karşı bir girişim oldu mu?" sorusu üzerine Erdoğan, "Şu ana kadar herhangi bir şey söz konusu değil" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul veya Ankara'da meydanlarda olacağını ifade etti.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM KONUŞTU
Ankara ve İstanbul’daki askeri kalkışmadan sonra Ankara Esenboğa Havalimanının önünde hareketli anlar yaşandı.Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı havalimanının giriş kısmına araçlarıyla gelen yaklaşık yüz elli kişilik bir grup ellerinde Türk bayraklarıyla, “Türkiye uyuma vatanına sahip çık” sloganı atarak askeri kalkışmada bulunanlara tepki gösterdi. Askerlerin havaalanına olası girişine karşı vatandaşlar havaalanının giriş kısmına yüz metre kala yola sivil bir kamyonla bariyer kurdu. Polisin dağılma uyarısına rağmen alandan ayrılmayan vatandaşlar, “demokrasi kazanana kadar buradayız” karşılığını verdi. Öte yandan havaalanı önüne çelik yelekli özel hareket polisleri konuşlandırıldı. Havaalanına giriş ve çıkışlar polis kontrolünde yapılıyor.

GENELKURMAY BAŞKANI REHİN ALINDI
-Güvenilir kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın askeri kalkışmada bulunan bir grup asker tarafından rehin alındığını bildirdi.

- TRT BİNASINA GİRİLDİ: Askerlerin TRT'nin Ankara Oran'daki binasına girdiği belirtiliyor. Çalışanların odaya kilitlendiği belirtiliyor. TRT rejisine el kondu. TRT'den 'Yurtta Sulh Konseyi' adına sıkıyönetim bildirisi okundu, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi. Bakan ise yaptığı açıklamada, bildirinin 'korsan' olduğunu duyurdu.

MİT MÜSTEŞARLIĞI'NDAN ÇATIŞMA SESLERİ
-Yenimahalle'deki MİT Müsteşarlığı ana binasından silah sesleri geliyor. Ankara Yenimahalle'de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş açılması üzerine MİT'in çevre güvenliğini sağlayan unsurlarca saldırıya silahla karşılık verildiği. 
-İstanbul'da Vatan Caddesi'nde de silah sesleri yükseldi. Vatan Caddesi, TIR'larla kapatıldı.

-Genelkurmay üzerinde Süper Kobra helikopteri uçuyor. Kobra helikopterden Genelkurmay önündeki polislere ateş açıldığı bilgisi paylaşıldı.

ÖZEL HAREKAT MERKEZİ'NDE PATLAMA
-Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Binasında bir patlama sesi yükseldi. İlerleyen saatlerde Özel Harekat Merkezi'nde şiddetli bir patlamanın daha yaşandığı öğrenildi.
Bir grup asker, Ankara Gölbaşı'ndaki Konya yolunun 40. kilometresinde bulunan TÜRKSAT binasını işgal etmeye çalışıyor. Halk, araçlarıyla TÜRKSAT binasına akın ediyor.      

-Vatan Caddesi, TIR'larla her iki yönde trafiğe kapatıldı. Aksaray Ordu Evi'nin önünde 9 tane tankın beklediği, Sikorsky helikopterlerin uçtuğu görülüyor. Bazı vatandaşlarında tanklardaki askerleri indirmeye çalıştığı dikkat çekiyor.

-Taksim Meydanı’na çok sayıda silahlı askerin geldiği görüldü.
-Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisi'nin önüne askerlerin geldiği görüldü. 

-İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, askeri kalkışmayı yapanlara karşı “darbeye teşebbüs” suçundan soruşturma başlatıldı.
-Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan, kalkışmacı askerlerle ilgili soruşturma başlattı ve askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacaklarını bildirdi.

-İstanbul Vatan Caddesi'nde 1 albay ile 3 asker, emniyet güçleri tarafından "darbeye teşebbüs" suçundan gözaltına alındı.
-Harbiye Orduevi çevresinde silah sesleri duyuldu. Bu sırada yoldan geçen bir sürücü yaralandı. Olay yerine gelen ambulans yaralıyı Şişli Etfal hastanesine kaldırdı.
-Birçok il ve ilçede vatandaşlar, sokaklara çıkarak İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya tepki gösteriyor.
-Erzurum, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana, Konya, Çankırı, Niğde, Kütahya, Bursa, Iğdır, Aydın, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Zonguldak, Batman ve Gaziantep başta olmak üzere birçok il ve ilçede vatandaşlar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.
Hürriyet


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.