Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Daktiloya ilgi arttı, şimdi de satıcısı yok

Bilgisayarın yaygnlaşmasıyla tozlu raflara kaldırılan ya da antika dükkanlarında görmeye alıştığımız daktilolara son yıllarda ilginin arttığı ifade ediliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin dikkatini çeken daktilolar, nostalji sevenler...

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2015 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2015 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Daktiloya ilgi arttı, şimdi de satıcısı yok
Bilgisayarın yaygnlaşmasıyla tozlu raflara kaldırılan ya da antika dükkanlarında görmeye alıştığımız daktilolara son yıllarda ilginin arttığı ifade ediliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin dikkatini çeken daktilolar, nostalji sevenler için düşünülen hediyelerin de içinde yer alıyor. Ancak son zamanlardaki bu ilgiyi karşılayacak yeterli oranda ne satıcı ne de tamirci bulunuyor. Eskişehir'in son daktilo tamircisi Günay Sevinç ve Hamdi Yücesoy, son 5 sene içinde daktiloya olan talebin artığını ancak bu işi artık kimsenin yapmadığını söylüyor.

Eskişehir’de bir bankadan emekli olan Hamdi Yücesoy, çalıştığı dönemlerde daktilo tamircisi olan Güney Sevinç ile tanışır. Emekli olduktan sonra tarihe yüz tutmuş ve artık kullanılamayan daktiloların tamiri için Yücesoy’la birlikte tamir dükkânı açarlar. Emekli olduktan sonra aklına böyle bir fikrin geldiğini söyleyen Yücesoy, "Bankada çalıştım dönemlerde bütün işleri daktilo ve fasit mekanik hesap makinesiyle yapardık. O zaman bizim daktilo tamir işlerine bakan Günay Bey gelirdi. Emekli olduğumda kendisine böyle bir iş teklif ettim ilk başlarda soğuk baktı daha sonra Allaha şükürler olsun ki işlerimiz iyiye gitti." diye konuştu.

"SON BEŞ YILDA TALEP ARTTI"

Son zamanlarda daktiloya olan taleplerin artığını belirten Yücesoy, "Son 5 senedir çok sayıda talep var. Türkiye’nin hemen her yerinde daktilo almaya gelen müşterilerimiz var. En çok müşterimiz İstanbul'dan. Burada fiyatlar uygun olduğu için. Burada üniversite okuyan Karslı bir öğrenci bizden fasite hesap makinesi aldı. Bunların her hangi bir masrafı da yok. Elektrikle işiniz olmuyor. Şimdiki makineleri çalıştırman için elektriğe ihtiyacın var. Ama bunda öyle bir sıkıntı yok. İç ve dış yazışmalarda casusluğa karsı bile kullanabilir." dedi.

"EV DEĞERİNDE OLAN DA VAR"

Daktiloların fiyatlarına da değinen Yücesoy, "Fiyatlar değişiyor. En ucuzu 150 liradan başlıyor. 5 bin olan da var. Bize geçen gün Hitler döneminden kalan bir daktilo geldi. Hitler döneminde bu daktilo kullanılmış. Tarihi değeri olduğu için sahibi bir ev karşılığında Almanya’dan getirilirmiş." diye konuştu.

"DAHA ÇOK ÖĞRENCİLER ALIYOR"

Daha çok müşterilerinin öğrenci olduğunu vurgulayan Yücesoy, "Eskişehir’de çok öğrenci var. Genelde öğrenciler gelip bizden alıyorlar. Bunlar genelde matematik ve edebiyat bölümü okuyanlar. Kimi öğrenciler öğretmenlerine hediye olarak da alıyorlar. Geçen birisi çocuğuna doğum günü için aldı." ifadelerini kullandı.

"BU MESLEK İÇİN ÇIRAK YETİŞTİRİLEMİYOR"

50 yıldır bu işi yapan daktilo tamircisi Günay Sevinç de bu mesleği yapacak insanların kalmadığını belirterek, "Aslında 5 senedir işlerimiz çok iyi gidiyor. Haftada 5 daktilo tamir ediyorum. Ancak Eskişehir’de şuan bu mesleği yapacak kimse kalmadı. Çırak da yetişmiyor. Bu mesleği canlandırmak için çırak yetiştirmek lazım." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.