Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Samsun’da bayram coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90. yıl dönümü Samsun’da da coşkuyla kutlandı. İlk olarak valilik binasında düzenlenen tebrikat töreninin ardından 90. yıl dönümü kutlama coşkusu Cumhuriyet Meydanı’na taşındı. Samsun Valisi Hüseyin...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Samsun’da bayram coşkusu
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90. yıl dönümü Samsun’da da coşkuyla kutlandı. İlk olarak valilik binasında düzenlenen tebrikat töreninin ardından 90. yıl dönümü kutlama coşkusu Cumhuriyet Meydanı’na taşındı.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Valiliğin Yaşayan Atatürk Salonu’nda protokol üyeleri, daire amirleri ve askeri erkanın tebriklerini kabul etti. Vali Hüseyin Aksoy, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte halkın bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla Türk bayrağı göndere çekildi. Günün anlam ve önemine binaen şiirler okunup, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Cumhuriyet Bayramı'nın önemi ve taşıdığı anlama ilişkin konuşma yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, bayram coşkusunu Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, kurtuluş mücadelesinin başladığı Samsun'da milletçe yaşamanın mutluluğunu dile getirdi. Vali Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü: “19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de ‘Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez değerdir. Cumhuriyetin ilanı, Anadolu'daki milli hakimiyet ve istiklal mücadelesinin askeri ve siyasi safhalarda kazanılmasını ve demokratik prensiplere göre kurulan yeni devletin bu istikamette gelişimini ifade etmektedir. Medeni dünyada itibarlı bir yeri olan ve çağdaşlaşma yolunda büyük mesafeler almakta olan, Türk milletinin bütün bireyleri, adı Cumhuriyet olan bu erdemli rejimi, Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, sonsuza kadar yaşatacaktır. Başta Aziz Atatürk olmak üzere, bu kutsal topraklar üzerinde bizlere hür ve bağımsız yaşama onuru kazandıran ve bu uğurda her türlü fedakarlığa katlanarak kanlarını akıtan aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anar, herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı gönülden kutlar, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım.”

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, tören geçişiyle sona erdi. Meydandaki törene Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, OMÜ ve Canik Başarı Üniversitesi rektörlerinin yanı sıra askeri, mülki ve adli erkan katıldı.

Vali Hüseyin Aksoy, anlamlı gün anısına akşam saatlerinde Anemon Otel’de Cumhuriyet resepsiyonu verecek. Bunun yanı sıra Atatürk Kültür Merkezi'nde Samsun Devlet Opera Balesi Korusu ve Orkestrası tarafından ‘Bu vatan bizim’ halk konseri verilecek. İl Özel İdaresi Kültür ve Sanat Galerisi'nde 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında açık olacak Cumhuriyet'in İlk Yıllarında Atatürk ve Samsun" konulu resim sergisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 20, İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nden 10 ve Samsun Yerel Tarih Grubu'ndan da 13 fotoğraf bulunuyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Atakum Belediyesi de akşam saatlerinde ‘29 Ekim Cumhuriyet Yürüyüşü’ düzenleyecek. Yürüyüşün ardından CHP İl Örgütü üyesi partililer, Atakum Belediyesi Eğlence ve Kültür Merkezi’nde verilecek alternatif resepsiyonda bir araya gelecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.