Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Gül’den Alman mevkidaşına 'ahde vefa' uyarısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye için Avrupa Birliği’nin (AB) stratejik bir hedef olduğunu vurgulayarak, ‘‘Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanırken, AB’de oy birliği ile karar alınmıştır. Bu bakımdan teknik bir süreç olan...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2014 22:15
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2014 22:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye için Avrupa Birliği’nin (AB) stratejik bir hedef olduğunu vurgulayarak, ‘‘Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanırken, AB’de oy birliği ile karar alınmıştır. Bu bakımdan teknik bir süreç olan bu sürecin ahde vefa ilkesi çerçevesi içerisinde sonuna kadar götürülmesi ve desteklenmesinin şart olduğuna inanıyorum.’’ dedi.

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünisa Gül’ün ev sahipliğinde verilen akşam yemeğine çok sayıda seçkin davetli katıldı. Davetliler arasında Rafet El Roman’ın yanı sıra Türk yapımı dizilerde oynayan oyuncu Wilma Elles ve Fahriye Evcen’in yanı sıra gazeteci-yazar Fehmi Koru, Murat Yetkin ve Kadri Gürsel’in katıldığı görüldü. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı hitapta Türkiye ile Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’nda kader birliği yaptığına dikkat çekerek, ‘‘Türkiye, özgürlük ve güvenliği için zamanında büyük fedakârlıklarda bulunduğu Avrupa’nın geleceği bakımından vazgeçilmez bir aktör olmaya devam edecektir.’’ şeklinde konuştu. Türkiye için Avrupa Birliği’nin (AB) stratejik bir hedef olduğunu vurgulayan Gül, ‘‘Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanırken, AB’de oy birliği ile karar alınmıştır. Bu bakımdan teknik bir süreç olan bu sürecin ahde vefa ilkesi çerçevesi içerisinde sonuna kadar götürülmesi ve desteklenmesinin şart olduğuna inanıyorum.’’ dedi.

‘MÜZAKERELERİN TAMAMLANMASI OTOMATİK ÜYELİK GETİRMEMEKTEDİR’

Bu konuda tereddütlü davranılmaması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, tüm fasılların müzakereye açılması gerektiğini kaydetti. Gül, ‘‘Zira müzakerelerin tamamlanması otomatik olarak Türkiye’ye üyelik getirmemektedir’’ diyerek sürecin sonunda referanduma giderek birliğe üye olmaktan vazgeçen Norveç örneğini verdi. Gül, müzakerelerin tamamlanmasıyla Türkiye’nin AB standartları ile bulaşacağını sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül, bir taraftan Türkiye’deki son dönemde geçici olduğuna inandığı olumsuzlukları tenkit eden dostların yargı, temel haklar ve özgürlükler fasılların açılmasına müsaade etmemesi büyük bir çelişki olarak gördüğünü söyledi.

‘ALMAN MUCİZESİNDE TÜRKLERİN KATKISI BÜYÜK OLMUŞTUR’

Almanya’ya yaklaşık 3 milyon insanın göç ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, alın terleri ile ‘Alman mucizesi’ne önemli katkılarda bulunduğuna belirterek, ‘‘Ülkelerimiz arasında dostluk köprülerini inşa eden bu insanların vatan toprağa artık Almanya olmuştur.’’ şeklinde konuştu. Gül, Türklerin liberal, demokratik ve özgürlükçü bir düzende geleceklerini aradıklarını sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde Avrupa genelinde görülen ırkçılık ve İslamofobi tehlikesine de dikkat çekti.

‘ELEŞTİREL GENÇLERİNİZLE GURUR DUYMALISINIZ’

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ise Türkçe olarak ‘iyi akşamlar’ diyerek başladığı konuşmasında işçi göçünden söz ederek, ‘‘İlk nesil misafir işçilerin herkesçe bilinen çalışkanlıkları ve enerjileri sayesinde Almanlar kalkınmamızı ve refahımızı geliştirdiler ve sağlamlaştırdılar.’’ şeklinde konuştu. Konuk Cumhurbaşkanı Türkiye’nin ekonomik gelişmesinden övgü ile söz ederken, ‘‘Gençliğin eleştirel yaklaşması çok önemli. Gençliğinizden aslında gurur duyabilirsiniz. Demokrasinin temelini oluşturan da budur. Katılım, özgürlükler ve bu çerçevede birlikte yaşam bir devlet içerisinde bireyleri daha da güçlü kılmaktadır.’’ dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.