Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Gül: BM, Suriye’deki insanlık trajedisine müdahalede bulunmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler'in (BM) günümüzde reforma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Gül, Suriye’de yaşanan büyük insanlık trajedisi gibi, küresel vicdanı derinden sarsan krizlere daha etkin müdahalede bulunması gerektiğini...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler'in (BM) günümüzde reforma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Gül, Suriye’de yaşanan büyük insanlık trajedisi gibi, küresel vicdanı derinden sarsan krizlere daha etkin müdahalede bulunması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler’in Kuruluşunun 68. yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Türkiye’nin de kurucuları arasında bulunduğunu ifade ettiği BM’nin 68. kuruluş yıldönümü vesilesi ile yayımlanan yazılı mesajda "21. yüzyılın sınamaları devletler arasında birçok alanda daha fazla eşgüdüm ve istişareyi zorunlu kılmaktadır. Bu anlamda, 193 ülkeyi bünyesinde bulunduran BM Genel Kurulu, tüm devletlere seslerini duyurma imkânı sağlayan bir önemli forum özelliği taşımaktadır. Günümüzde BM, en büyük sınamayı uluslararası barış ve güvenliğin korunması alanında yaşamaktadır. Esasen BM’nin kurulduğu 1945 yılından bu yana uluslararası sistemde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Günümüzde sona erdirilemeyen iç çatışmalar, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehdidi oluşturmaktadır." sözlerine yer verildi. Gül, "BM Şartıyla üye ülkeler tarafından barış ve güvenliğin korunması konusunda üzerine sorumluluk yüklenen Güvenlik Konseyi’nin; temsil niteliği daha yüksek, daha etkin, işlevsel ve hesap verebilir bir niteliğe kavuşmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlayıştan hareketle, BM reformu sürecini destekleyen öncü ülkelerden biri olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Türkiye’nin 2015-2016 döneminde BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığın sürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Birleşmiş Milletlerin, bugün Suriye’de yaşanan büyük insanlık trajedisi gibi, küresel vicdanı derinden sarsan krizlere daha etkin müdahalede bulunması, örgütün kuruluş felsefesinin ve amacının bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır." sözlerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.