Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanı adeta çıldırtacaklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını eleştirerek faiz oranın düşmesi gerektiğini yineledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar. Enflasyon düşerse, faizi düşüreceklermiş....

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2015 00:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2015 00:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını eleştirerek faiz oranın düşmesi gerektiğini yineledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar. Enflasyon düşerse, faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış, anlayış değil, bu yanlış bir mantık. Doğru bir mantık değil çünkü enflasyon sebep, faiz netice değildir. Faiz sebep, enflasyon neticedir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahariye Mevlevihanesi'nde Girişimci İş Adamları Vakfı'nın "Girişimcilik Ödülleri" Töreni'ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz politikalarını eleştirdi.

12 yıl içerisinde faizleri tek haneli rakamlara indirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “4,6'ya kadar indi. Ne oldu? Bir Gezi olayı patladı. Tabi bu bir üst aklın yönettiği bir operasyon. Ve bu bir üst aklın yönettiği bir operasyonla 4,6'dan bir anda çift haneli rakamlara yükseldi. Bu faiz oranın karşısındaki duruşumuzu test etmemiz lazım. Sürekli söylüyorum yine de söyleyeceğim. Ve şu anda bağımsız bir kurul olarak Merkez Bankamızın, özellikle Avrupa’da, dünyada faiz oranları düşerken hala bu faiz oranında direnmesini doğru bulmuyorum. Düşürmesi lazım. Biz biliyoruz ki faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Eğer biz girişimcimizi teşvik edeceksek bu faiz oranlarının düşmesi lazım ki yatırımlar artsın. Eğer bunu düşürürsek yatırımı artırırız. Bunu düşürürsek istihdamı arttırırız. Bunu düşürürsek üretimi arttırırız. Bunu düşürürsek girişimcimizle beraber ülkemizin dünyadaki piyasadaki rekabet gücünü aratırız.” ifadelerini kullandı.

Dünyada faiz oranlarının düşük olduğunu aktaran Erdoğan, “Ben zaman zaman arkadaşlarıma da söyledim Amerika’da faiz oranı kaç? Yüzde 1 bazen 1,5. Japonya’da eksi. Avrupa’ya geliyorsun 1- 1,5 buralarda. Peki bize size ne oluyor da hala siz buralarda direniyorsunuz. Olabilecek bir şey mi? Bu adımın bir defa atılması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de finans sektörünün içerisinde olanlara dikkat edin. Reel yatırımda yer almazlar. Güçlü bir şekilde yer almazlar. Niye? Çünkü finans sektöründen kazandığı parayı reel yatırımdan kazanamıyor ki. En büyük parayı finans sektöründen kazanıyor. Reel yatırımda risk var. Finans sektöründe onun için öyle ciddi riskler yok. Şimdi buradaki duruşumuzu gelişmekte olan bir ülke statüsündeki bir Türkiye’nin bu kararını vermesi lazım. Bunda gecikemeyiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye'de şu anda finans sektörünün içerisinde olanların reel yatırımda güçlü bir şekilde yer almadığını çünkü finans sektöründen kazanılan paranın reel yatırımdan kazanılamadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmekte olan bir ülke statüsündeki durumu itibariyle Türkiye'nin kararını vermesi ve bu konuda gecikme olmaması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir puan faize 2,5 milyar dolar ödemenin ve bunu ödetmenin vebalini, bu kararı alanlar asla ödeyemezler. Bunun yıllık bedeli budur. 63'ten buraya kadar zor kavga geldi. Adeta şimdi bir durağanlık içerisinde ve yanlış yaklaşım yine. Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar. Enflasyon düşerse, faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış, anlayış değil, bu yanlış bir mantık. Doğru bir mantık değil çünkü enflasyon sebep, faiz netice değildir. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Bunu öğrenmeleri lazım” diye konuştu.

Faizi yüzde 63'ten aşağı çekmeye başladıktan sonra enflasyonun da onunla beraber indiğini kaydeden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Faizi, 4,6'dan Gezi olayları sonrası tırmandırdılar, enflasyon da bir anda hemen yüzde 10'a geldi, dayandı. Her şey ortada. Bunun için bilim adamı filan olmaya gerek yok. Sadece Nasrettin Hoca gibi damdan düştüğünde doktor aramaya gittiklerinde, 'Bana doktor getirmeyin, damdan düşen birini getirin' dedi. Bu iş için piyasa adamı olmak yeter. Sıkıntı burada. Piyasanın içerisinde olan, işte girişimci bedel ödüyor. Bir de bakıyorsun hemen kredi borçlarında bir geri çağırma başladığı zaman zaten o firma batmayla karşı karşıyadır. Finans sektörünün böyle bir rahatlığı da var, hep kendisi garantide olacak. Garantide olmayan kim? Girişimci. Bir de bakarsınız karınca gibi yazılarla bir protokol, sözleşme hazırlarlar, getirirler, önüne koyarlar. Sen o sözleşmeyi okumaya bile fırsat bulamazsın çünkü o paraya çok ihtiyacın var. Altına da imzayı atarsın, ondan sonra önüne yarın bakarsın bir kara tablo çıkar, ayıkla pirincin taşını. Bu mantıkla bu iş olmaz. Onun için burada ciddi bir reforma, kararlı bir duruşa ihtiyaç var.”

‘SINIRSIZ KAZANMA HIRSI KİMSEYİ MUTLU ETMEZ’

Sınırsız kazanma hırısnın kimseye mutlu etmediğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Ahilik geleneğinin haksız ve kıran kırana rekabet ve ‘insanı insanın kurdu olarak görmek’ yerine komşusunun siftahını da düşünen onu da dert edinen bir anlayışı tavsiye ediyorum. Günümüz dünyasına ahiliğin o kanaat anlayışını esas alan yaklaşımını yeniden diriltmeye, canlandırmaya ihtiyacımız var. Dayanışmanın, paylaşmanın, dostluğun, kardeşliğin olmadığı bir iklimde sınırsız kazanma hırsı kimseyi mutlu, abad etmez” ifadelerini kullandı.

Kurulmakta olan Girişimcilik Akademisi'nin özellikle genç girişimcilere kılavuzluk yapmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayın sadece girişimcilik piyasasında kalmasının da şart olmadığını, akademiden mezun olanların aynı zamanda finans sektöründe yer almak suretiyle de girişimcilerin önünü açmasında fayda bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarının sırrını "insanı yönetmek", "bilgiyi yönetmek", "finansı yönetmek" şeklinde sıralayarak, "Bu başarıldığı anda neticeyi yakalamak çok daha kolay olacaktır" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.