Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cizre’de arkeolojik kazı çalışmasında insan yüzü çıktı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan İçkale’de yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Osmanlı’ya ait tarihi eserlerin yanı sıra insan yüzü ortaya çıktı. Şırnak Valiliği Cizre Kaymakamlığı tarafından yapılan proje kapsamında...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cizre’de arkeolojik kazı çalışmasında insan yüzü çıktı
Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan İçkale’de yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Osmanlı’ya ait tarihi eserlerin yanı sıra insan yüzü ortaya çıktı.

Şırnak Valiliği Cizre Kaymakamlığı tarafından yapılan proje kapsamında tarihi İçkale’de 2013 Haziran ayında başlayan arkeolojik kazı çalışmaları mali desteğin bitmesi ve yaşanan kış ayları koşulları nedeniyle ara verildi. Yaklaşık 18 ay devam eden kazı çalışmaları sonucu Genç Osmanlı’ya ait olduğu tespit edilen lüle ve çanak-çömlek gibi tarihi eserler ortaya çıktı. Bunun yanında da insan yüzleri de bulundu. Batman Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve aynı zamanda kazı çalışmaları Bilimsel Danışman Başkanı Arkeolojik Profesör Dr. Gülriz Kozbe danışmanlığında 5 arkeolog ve 35 kişilik ekiple 1 Haziran 2013 yılında başlanmıştı.

ÖDENEK ÇIKMADI, KAZILARA ARA VERİLDİ

Kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Bilimsel Danışman Başkanı Arkeolog Gülriz Kozbe, “1 Haziran 2013 yılında başlayıp 2014 Aralık ayına kadar sürdürdüğümüz 18 aydır devam eden Cizre İçkale kazılarının son aşamasına geldik. Ama bu kazıların bittiği anlamına gelmiyor. Kazılar daha uzun yıllar devam edebilir. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte devam edebilir. Ancak Kalkınma Bakanlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin mali desteğiyle Mardin Müze Müdürlüğü’nün başkanlığı altında ve benimde bilimsel danışmanlığı altında sürdürdüğümüz Cizre kazılarının 2014 ödeneği sona erdiği için tabi birazda kış koşulları nedeniyle sonuna geldik. 18 aydır yaptığımız çalışmalara kabaca bir rakam verirsek 50 dönümlük bir alanda kazı yaptık. Özellikle sur duvarlarının Cizre İçkale’yi kaplayan duvarların temizlenmesi ve restorasyon çalışmaları sırasında çok geniş alan açıldı. Bu sur duvarlarının temellerine ulaşıldı.” diye konuştu.

“BÖLGEDE BULUNMAYAN BİR KOLEKSİYON BULDUK”

Kazıda çıkan eserler hakkında da bilgi veren Arkeolog Gülriz Kozbe şunları söyledi: “En erken kalıntılarımız 12. ve 13. yy. tarihlendiriliyor. Genç Osmanlı’mız var. 18. yy. tarihliye bildiğimiz. Tabi yoğun olarak bu bölgeye hakim olan Artuklu buluntuları ele geçiyor. Artuklu gömüleri var. Birkaç mezar alanımız var. Onun dışında yoğun olarak genç Osmanlı’ya ait tarihlediğimiz bir lüle koleksiyonumuz ortaya çıktı. Kabaca bir rakam verirsek bugün Mardin Müzesi’nde kayıtlara geçmiş 3 bin - 3 bin 500 civarında lüle buluntusu var. Bu çok önemli bir koleksiyondur. Hasankeyf’te dahi bu bölgede bulunmayan bir koleksiyona sahip olmuş olduk.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.