Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçi aileler bilgilerini yarıştırdı

Tarladan sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla başlatılan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında, sebze ve meyve üretimi yapan çiftçi aileler bilgilerini yarıştırdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çiftçi aileler bilgilerini yarıştırdı
Tarladan sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla başlatılan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında, sebze ve meyve üretimi yapan çiftçi aileler bilgilerini yarıştırdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçileri güvenilir gıda üretmeye teşvik etmek amacıyla 2010 yılında başlattığı EKÜY çerçevesinde, projeye dahil olan aileler arasında bir bilgi yarışması düzenledi. Yarışmanın İzmir ayağında, Kemalpaşa ilçesinden Mehmet Ali Akdemir ve Mehmet Akdemir birinci oldu. Projenin yürütüldüğü 24 ilden çiftçi ailelerin katılacağı bilgi yarışması, iki aşamalı olacak. Çiftçi aileler, önce kendi illerinde düzenlenecek yarışmada ter dökecek. İl genelinde birinci olan aile, Türkiye finalinde yarışacak.

İzmir ayağında Bayındır, Bergama, Buca, Karaburun, Kemalpaşa, Menemen, Menderes, Tire, Torbalı, Urla, Seferihisar ve Selçuk ilçelerinden 12 aile mücadele etti. Kemalpaşa’dan Mehmet Ali Akdemir ve Mehmet Akdemir birinci, Urla’dan Önder Günel ve Hacer Günel ikinci, Selçuk’tan Kâmil Yasin Albeyoğlu ve Havva Albeyoğlu ise üçüncü oldu. Çeşitli hediyelerin yanında birincinin tam, ikincinin yarım, üçüncünün çeyrek altınla ödüllendirildiği yarışma sonucunda Akdemir ailesi, Ankara’da yapılacak Türkiye finalinde İzmir’i temsil hakkı kazandı.

EKÜY’ün kayıtlı, kontrollü ve sertifikalı üretim modelini destekleyen bir proje olduğunu belirten İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, vatandaşların güvenilir gıda yemesi ve ihracata yönelik standartlara uygun ürün yetiştirilmesi amacıyla 2010 yılında, İzmir’in de dahil olduğu 16 ilde başladığını söyledi. İl müdürlüğü tarafından 2009 yılında başlatılan "Kalıntı Önleme" projesiyle İzmir’in, EKÜY için bakanlığa ilham verdiğini ifade eden Güldal, projenin bugün 24 ilde devam ettiğini belirtti. 2012 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün de destek vermeye başladığını belirterek, “Dört yılda 3 bin 144’ü İzmir’den olmak üzere projeye katılan toplam 22 bin 69 üretici, tarım ürünlerine zarar veren hastalık ve zararlılara karşı kullanılan bitki koruma ürünlerini, Zirai Mücadele Teknik Talimatları doğrultusunda kullandı. Proje gereği ürünlerden alınan numuneler analizlerden geçirilerek, standartlara uygun olanlara ‘Entegre Mücadele Üretici Sertifikası’ verildi.” dedi. Projeye 2010 yılında İzmir’de bağ, mandalina, kiraz, şeftali, domates ve salatalıkla, 4 bin 620 dekarlık alanda 227 üreticiyle başlandığını anlatan İl Müdürü Güldal, “Mevcut ürünlerin yanına çilek, erik, biber ve patlıcan üretiminin de dahil edildiği proje kapsamında, yaklaşık 3,5 milyon dekarlık tarım arazisine sahip olan İzmir’de 57 bin 594 dekar alanda, dört yılda toplam 242 bin 325 ton sertifikalı ürün üretildi.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.