Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Gürsel Tekin çiftçiyi dinledi, çözüm sözü verdi

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Bursa’nın Karacabey İlçesinde domates üreticilerinin sıkıntılarını dinledi. Son günlerde yetiştirdikleri ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda bırakıldıkları için sıkıntı yaşayan çiftçilerle...

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2015 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2015 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP’li Gürsel Tekin çiftçiyi dinledi, çözüm sözü verdi
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Bursa’nın Karacabey İlçesinde domates üreticilerinin sıkıntılarını dinledi. Son günlerde yetiştirdikleri ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda bırakıldıkları için sıkıntı yaşayan çiftçilerle bilgi alışverişinde bulunan Tekin, daha sonra domatesli dondurmanın tadında baktı.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Sultaniye Mahallesine giderek domates üreticilerini dinledi. Tekin, şöyle konuştu: “Buraya sizi dinlemeye geldim. Bu sadece domates üreticilerinin sorunu değil. Ben de çiftçi çocuğuyum. Türkiye’de maalesef özellikle tarım, hayvancılık bu iktidar zamanında nasıl göz ardı edildiğini hepimiz biliyoruz. Tek tek anlatmaya gerek yok. Sizin sorunlarınızı en kısa zamanda nasıl çözebiliriz. İnşallah Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu meselelerin hiç birisinin yaşanmayacağını çok iyi bilmenizi istiyorum. Bakın bugün Hollanda dediğimiz, Bir buçuk Bursa kadar olan bir yer. Hollanda’nın tarım geliri sadece 80 milyar dolar. Ama ne yazık ki biz üreticimizin sorunlarını, dertlerini planlayan bir devlet anlayışı içinde değiliz. Bire bir çabalarla bu sorunların çözülmesi mümkün değil. Fabrikayı suçlayarak, onu suçlayarak bu meseleleri çözmek mümkün değil. Bu bir sistem sorunu. Bu yanlış politika değişmediği sürece bugün domatesi konuşuruz, yarın patatesi konuşuruz, öbür gün soğanı konuşuruz. Bugün dünyayı yeniden keşfedecek değiliz. Dünyanın çeşitli ülkeleri ve bu meseleyi başaran devletler var. Bir kere şöyle bir algı yok. Sizin parti, bizim parti yok. Öncelikle sivil toplum örgütleri hangi alanda olursa olsun birinci önceliği kendi grubunda olan insanları, mükellefleri korumak zorundadır. Hollanda da bir zam geldi. Bütün tarım, tarımla uğraşan herkes traktörüyle şehri işgal etti ve zam 3 saat sonra geri alındı. Ortadoğu coğrafyasının hiçbir yerine mal satamıyoruz. Çin’e mal gönderecek değiliz. Nereye veriyorduk Irak. Nereye veriyorduk Suriye. Nereye veriyorduk Ürdün. Bütün kapılar kapandı. Şuan bir tek açık kapımız yok. Yanlış dış politikanın da sıradan tarıma ne kadar sirayet ettiğini de hepimizin bilmesi gerekir. Kısa sürede ne yapabilir, bunu bilemiyoruz. Gerek parlamento da biz, gerek vekillerimiz, gerek odalarımız bir çaba sarfedecektir. Ama, uzun vadeli CHP olarak 5 yıldır ısrarla planlı bir tarım politikasının işlemesi konusunda mücadele ediyoruz. İnşallah, önümüzdeki günlerde bir seçim var. O seçimde Türkiye’nin tarım politikasındaki kaderi değişecektir. Oy için gelmedik. Oy avcılığının peşinde değiliz.”

Çiftçilerin CHP ‘yi iktidarda görmek istiyoruz demesinin üzerine Tekin, “Bu sefer inşallah buradaki arkadaşlarımız bakan olarak gelecekler.” karşılığını verdi.

Karacabey CHP İlçe Başkanı Gönül Avil de, Karacabey çiftçisinin her zaman yanında olduklarını söyledi. Avil, “İlk önce karpuzla, sonrasında domates ile ilgili sorunlarla mücadelede üreticinin yanındaydık. Tarlada tek izi olan tek parti CHP’dir.” ifadesini kullandı.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ise, “Biz şuanda çiftçiye verilmiş olan rampalarda 11-12 kuruşluk ücreti 20 kuruşlara 25 kuruşa getirmek istiyoruz. Fabrikalarda 15 kuruşa alınan domatesi aynı şekilde 20 kuruş ve üzerine çekilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da şu görüşleri dile getirdi: “Sorun belli. Türkiye’de uygulanan temel tarım politikaları. Türkiye’de tarım politikası yok diyorlar. Hayır, var. Türkiye’de çok ciddi bir tarım politikası var. Bu tarım politikası malesef küçük üreticiyi, köylüyü tasfiye eden yani sistemden çıkaran onun yerine şirket ve kartel tarımını öngören bir yapıya sahip. Bunun en acı halini siz yaşıyorsunuz. Kemalpaşa’da ve Karacabey’de günde 50 ile 150 arasında tarım alanı el değiştiriyor. Bunun tek nedeni tarım artık karlı değil. Tarım artık maalesef küçük üreticinin sistemden çıkmasını öngörüyor.”

CHP Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız ise ziyarette şunları anlattı: “Önümüzdeki seçim kaygısıyla buraya gelmedik. Bu sorunların siyaset üstü çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu ülkenin tarım politikları gelen partilere göre oluşmaz ve gelen partilere göre değişmez. Ancak 65 yıldır iktidarlarda yer alamadık. Özellikle 1980 yılı sonrası bu ülkedeki siyaset ranta dönüştü. Bir çoğu kendi cebini ve yandaşlarının cebini doldurmaya çalıştı.”

Programın ardından Gürsel Tekin, domates indirme rampasına giderek domates indirdi ve buradaki sorunları dinledi. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve partililer çadırlarda kalan tarım işçileri ve Suriyelileri de ziyaret ettiler. Burada konuşan Gürsel Tekin, “Burada insanlık dramı yaşanıyor. Buradaki insanların bu durumuna bir bakmalıyız.4,5 milyon insan mağdur. Bu yanlış politikada insanlar göçe zorlanmış.Şu çocuğun ne günahı var Sayın Erdoğan, Sayın Davutoğlu, Allah'ınızı, severseniz vazgeçin bu yanlış politikalarınızdan. Bu çocukların ahları size yeter. . Ekranları esir alıyorlar, meydanlara çıkıyorlar ve sosyal politikalarımız ne kadar kıymetli onları anlatıyorlar. Bu mudur sizin sosyal politikalarınız. Allah aşkına, bu çocukların günahı ne? Sayın Davutoğlu. Sizin sosyal politikanız bu ülkenin yurttaşına ne yapıyor. Bunları yaşatanlara Allah bela versin. Ne diyeyim.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.