Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Çıray’dan Dışişleri’ne tepki: Gerçeği neden gizliyorsunuz?

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Dışişleri Bakanlığı’nın, Avrupa Konseyi’nden gizlediği gezi olayları bilançosunu Meclis gündemine taşıdı. Çıray, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin, Türkiye’den, Gezi olaylarında...

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2015 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2015 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Dışişleri Bakanlığı’nın, Avrupa Konseyi’nden gizlediği gezi olayları bilançosunu Meclis gündemine taşıdı. Çıray, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin, Türkiye’den, Gezi olaylarında yaşananlar konusunda bilgi istediğini, ancak Türk Dışişleri’nin sunduğu raporda birçok gerçeğin eksik olduğunu belirtti. Çıray, “Dışişleri Bakanlığı’nın, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne sunduğu resmi raporunda, herkesin gözü önünde yaşanan olayların yer almaması kurumun ciddiyetine gölge düşürebilir.” dedi.

Komiteye, Türkiye’den 200 olayla ilgili olarak 'soruşturma sürüyor' yanıtı gittiğini belirten Çıray, “Ayrıntılı bilgi talebine sadece 9 olayla yanıt verilmiştir. Dışişleri Bakanlığı, Gezi’de hayatını kaybedenlerden yalnızca Ethem Sarısülük’ü öldürmekle suçlanan polis Ahmet Şahbaz için ‘kendini savunma sınırlarını aşarak cinayet’ ifadesini kullanmıştır. 11 kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı olaylardan sadece 9’u hakkında bilgi verilmesi dikkat çekmektedir.” diye konuştu.

"YANIT GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Çıray, Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin bu komiteden gizlenmesinin, Avrupa Birliği iddiasında olan Türkiye Cumhuriyeti için olumsuz bir intiba bıraktığını anlatarak, “Ayrıca Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi konumunda olan Türkiye Cumhuriyeti’nin daha hesap verebilir ve şeffaf olması beklenirken verilen yanıtın gerçekleri yansıtmadığı da basından takip edilebilen geçmiş haberler ile açıkça ortaya konulabilir.” şekinde konuştu.

"DIŞİŞLERİ’NİN CİDDİYETİ TEHLİKEDE"

Dışişleri Bakanlığı’nın, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne sunduğu resmi raporunda, herkesin gözü önünde yaşanan olayların yer almamasının kurumun ciddiyetine gölge düşürebileceğini belirten Çıray, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması amacıyla verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: “Gezi olaylarında yaşamını yitiren, yaralanan, sakat kalan çok sayıda vatandaş varken, gönderilen raporda neden bunlar yer almamaktadır? Gönderilen rapor kimler tarafından hazırlanmıştır? Bu raporun hazırlanmasında hangi kaynaklardan ve kurumlardan bilgi alınmıştır?

"RESMİ OLARAK ÜSTÜ KAPATILIYOR MU"

Bu raporu hazırlayarak Bakanlığınıza eksik bilgiler vermiş ve yanıltılmaya neden olanlar konusunda bir adım atılacak mıdır? Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne, Gezi olaylarıyla ilgili olarak gönderilen raporda diğer olaylardan ve soruşturmalardan söz dahi edilmemesi, bunların üstünün resmi olarak kapatıldığı anlamına mı gelmektedir?”


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.