Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Cihaner: Bu yasa çıkacak diye direten bir tek kişi var

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili İlhan Cİhaner, Meclis'te görüşülen ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Sadece bir kişi istiyor bu yasanın çıkmasını. Demokratik gelenekleri yerle...

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2015 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2015 21:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP'li Cihaner: Bu yasa çıkacak diye direten bir tek kişi var
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili İlhan Cİhaner, Meclis'te görüşülen ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Sadece bir kişi istiyor bu yasanın çıkmasını. Demokratik gelenekleri yerle bir edecek şekilde bu yasa çıkacak diye direten bir tek kişi var, onun da kim olduğunu biliyorsunuz.” dedi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cİhaner, Kuğulu Parkta yapılan Birleşik Haziran Hareketi'nin ‘Halkın Güvenli Paketini Açıklıyoruz’ eylemine katıldı. Cihaner, “İktidarın, İç Güvenlik yasa Tasarısı olarak pazarlamaya çalıştığı hatta giderek vatandaşın güvenliklerini koruma yasa tasarısı gibi son zamanlarda telaffuz etmeye çalıştılar. Ama özünde süreklileştirmiş bir sıkıyönetimi hayata geçecek olan bir yasa görüşülüyor. Bugüne kadar 26 maddesi görüşüldü, yaklaşık 136 maddesi var.” diye konuştu.

Cihaner, cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye’deki tüm baroların bu yasaya karşı olduklarını hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: “Ankara Adliyesi'nden Meclis'e bir yürüyüş düzenlediler. Üniversiteler karşı olduklarını açıkladılar. Bu yasaya karşı olduğunu açıklayan akademisyenler, içinde değişiklik yapılmak istenen Türk Ceza Kanunu yasalarını yapan, kanuna emek veren akademisyenler de var. Sadece bir kişi istiyor bu yasanın çıkmasını. Demokratik gelenekleri yerle bir edecek şekilde bu yasa çıkacak diye direten bir tek kişi var, onunda kim olduğunu biliyorsunuz.”

CHP'li İlhan Cihaner, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yasanın niye çıkmaması gerekir? Her şeyden önce yurttaşın yaşam hakkına inanılmaz bir tehdit içeriyor. Polisin silah kullanma yetkisini genişletiyor. Bir tehlike anında bile, üstelik mal varlığına yönelik tehlike anında bile polis silah kullanabilecek, hedefe doğrudan ateş edebilecek.” ifadesinde bulundu.

Paket ile ilgili süslü sözlere aldanılmaması gerektiğinin altını çizen Cihaner, “Süslü sözlere hiç bakmayın. Hakim ve savcılara ait olan arama, telefon dinleme, gözaltı gibi yetkiler kolluğa ya da vali, kaymakamlara verilecek. Online olarak araç kiralama şirketleri suç olmasa bile bu bilgiler polisin incelemesine açık tutacaklar. Tartışılmayan maddelerden birisi, kamu görevlilerinin hakkında inceleme, soruşturma, araştırma gibi işlemleri yapan müfettişler, soruşturmacılar ve amirler kasten haksız bir fiili olsa bile bir işlemde bulunurlarsa açığa alırlarsa, disiplin cezası verirlerse onlara dokunulmazlık getiriyor. Devlete karşı suç işlerlerse araştırma yapılabilecek ve devletin 3-18 saklı tutulacak. Türkiye, hukuk pratiğinde en çok hak ihlallerine ulaşan tutuklama uygulaması çok genişletiliyor. Bununla ilgili olarak Meclis'te dünya parlamento tarihine geçecek bir direniş sergileniyor. Direniş zaman zaman fiziksel saldırıyla da karşılanıyor AKP’nin azgın çoğunluğu tarafından. Son zamanlarda şöyle bir durum gerçekleşmeye başladı. Meclis iç tüzüğü de uygulanmaz hale geldi. Meclis iç tüzüğünün muhalefete verdiği bazı olanaklar var; soru sorma, yoklama isteme gibi... Maalesef iç tüzükle ihlal edilerek hızlı bir şekilde bu yasa çıkarılmaya çalışılıyor. Onun için asıl umudum ben bu meydanlarda olduğunu görüyorum. Buradan çıkacak kararı Meclis'te seslendirmek için de kendimi görevlendirilmiş hissediyorum.”

'HALKIN GÜVENLİK PAKETİ, HALK TARAFINDAN KABUL EDİLDİ'

Kuğulu Park'ta toplanan Birleşik Haziran Hareketi, İlhan Cihaner’in konuşmasının ardından Halkın Güvenlik Paketi’ni okudu. Okunan maddeler, halk tarafından tek tek tek el kaldırılarak onaylandı. Temsili olarak yapılan seçim halk tarafından kabul edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.