Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇHD'nden Torunlar'a verilen takipsizlik kararına itiraz

Çağdaş Hukukçular Derneği, (ÇHD) Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazasıyla ilgili Torunlar GYO sahiplerine verilen takipsizlik kararına itiraz etti.Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne gelen Çağdaş Hukukçular Derneği...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ÇHD'nden Torunlar'a verilen takipsizlik kararına itiraz
Çağdaş Hukukçular Derneği, (ÇHD) Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazasıyla ilgili Torunlar GYO sahiplerine verilen takipsizlik kararına itiraz etti.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne gelen Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, 10 işçinin öldüğü inşaatın sahibi Torunlar GYO'na verilen takipsizlik kararının kaldırılması için itiraz başvurusunda bulundu. 'Patronlar öldürüyor yargı koruyor' pankartı açarak slogan atan dernek üyeleri, daha sonra basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Avukat Güray Dağ, Torunlar GYO'nın Sahibi Aziz Torun’un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı ve son 10 yılda yıldızı parlayan işadamlarından biri olduğunu vurguladı.

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın tarihin en büyük işçi katliamlarından biri olduğunu söyleyen Dağ, “Soma maden katliamın üzerinden henüz 4 ay bile geçmeden, 06 Eylül 2014 tarihinde yine iktidar yandaşı sermaye sahiplerinin, insan hayatını hiçe sayan, düşük ücretle kölelik koşullarında çalışma dayatan aşırı kar hırsının yarattığı yeni bir, iş cinayetinde, 10 işçi hayatını kaybetmiştir.” ifadelerini kullandı

Kazanın cinayet olduğuna vurgu yapan Dağ, "10 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bu faciada her ne kadar bir 'iş kazası' olarak meşrulaştırılmaya, normalleştirilmeye çalışılsa da kaza değil bu bir cinayet ve katliam. İşveren, işi yavaşlattığı maliyeti arttırdığı gerekçesiyle gerekli önlemleri almamıştır. Savcılıkça yürütülen soruşturmada da ortaya çıktığı üzere, iş yerinde bulunan iki asansörden birinin hiç çalışmadığı, bu nedenle sık sık arıza yaparak düşen ve 10 işçiye mezar olan asansörün kullanıldığı, buna rağmen asansörün balım ve onarımının tam olarak yapılmadığı, somut bir gerçekliktir.” dedi.

Torunlar GYO'nun asansör montaj ve bakımını yapan Geda Majör firması ile birlikte olayda asli kusurlu olduğu tespit edildiğini aktaran Dağ, "Tüm bu gerekçelere ve tespitlere rağmen, sadece facianın yaşandığı inşaata, ölen arkadaşları gibi ücretli olarak çalışan 25 kişi hakkında dava açılmış. Buna karşılık asil işveren GYO-Yap-Torunlar Gıda Proje ortaklığının sahipleri yani patronlar hakkında, asil kusurlu oldukları tespit edildiği halde takipsizlik kararı verilmiştir.” diye konuştu.

Takipsizlik kararının Türk yargı pratiğinde ne ilk nede son olacağını dile getiren Avukat Dağ, “Hukuk ve yargı, her zaman olduğu gibi bugün de sermayeyi ve siyasi iktidarı koruma güdüsüyle hareket etmekte, patronları korumaktadır. Torunlar Holdingin Sahibi Aziz Torun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten yakın sınıf arkadaşı. Bu sayede son 10 yılda yıldızı parlamış ve dünyanın en zenginleri arasına girmiş bir iş adamıdır. Bu durum kendisine ayrı bir dokunmazlık ve zırh sağlamakta. Olası kastla ölüme sebebiyet vermek suçundan cezalandırılması gerekirken hakkında dava dahi açılmamaktadır. Bu durum, kamu vicdanını ve halkın adalet duygularını yaralamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.