Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Çatışma ortamının yaygın olduğu ailelerin çocukları intihara yönelebiliyor’

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Bahadır Bakım, çatışma ortamının yaygın olduğu ailelerin çocuklarının intihara yöneldiğini vurguladı.Bakım, bu tür çocukların yanında yaşlıların da kendilerini yük olarak...

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2014 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2014 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Bahadır Bakım, çatışma ortamının yaygın olduğu ailelerin çocuklarının intihara yöneldiğini vurguladı.

Bakım, bu tür çocukların yanında yaşlıların da kendilerini yük olarak görüp intihara meylettiğini dile getirdi.


Önlenebilir intihar vakasının adedi artıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde yapılan etkinliklerle önlenebilir intihar olgusu ile ilgili uyarılarda bulunuluyor. Bu tür etkinlikleri yararlı gören Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Bahadır Bakım, ”Tamamı olmasa bile intiharların büyük kısmı öngörülerek gerekli tedbirler alınabilir. Yapılan araştırmalar bayanların daha fazla intihar girişiminde bulunduğunu fakat ölümle biten intihar vakalarında erkeklerin oranının daha büyük olduğunu ortaya koymuştur. İntihara meyilli olan bireyler, yakınlarına yer yer iletiler verebiliyor. Tavır ve kararları ile kendini ele verebiliyor. Sosyal çevrenin dikkatiyle intihar fikrine kapılanlar anlaşılarak gereken önlemler alınabilir.”’ şeklinde konuştu.

İhmalin intiharı artırdığını anlatan Bakım, bu durumun hem yaşlılarda hem de çocuklarda görülebildiğini belirtti.

“Kimi yaşlıların kendilerini yük olarak görüp ‘bize artık ihtiyaç yok‘ fikriyle baş edemediği muhakkak. Bu durumun sonu da intihar oluyor. Yine çatışma ortamının yaygın olduğu ailelerde yetişen çocuklarda sorunlarla baş edemeyeceği fikri ile intihara yönelibiliyor. Birbirinden haberdar olmayan aile üyeleri ve iletişim ortamından uzak bir yaşantı kimlik arayışı içinde olan ergenler önce ailede sorularının cevaplarını arar. Fakat ailesinden bir destek alamayan çocuk kötü alışkanlıklara ve yanlış ortamlara sürükleniyor.”

Kişinin mesaj amaçlı intihar teşebbüsünde bulunabileceğini aktaran Bakım, şöyle konuştu:

“Ölmek istemeyen fakat etrafındakilerin dikkatini çekmek amacıyla kendine zarar veren hasta grupları da var. Bu nedenle öncelikli olarak intiharları önlemek için her yaş grubunda farklı stratejilerin belirlenmesi gerekir. Özellikle psikoz hastalar aniden karar verip intihar girişiminde bulundukları için önlemek mümkün olmuyor. İntiharı çıkış olarak görenler genel olarak hayata küsmüş, mutsuz ve ümitsiz kişilerdir. Bu nedenle bu kişilerin fark edilip analiz edilerek gerekli tedbirlerin alınmasıyla önlenebilir vaka sayısı artabilir. Araştırmalar kişilerin yalnız olmasalar bile yalnızlık hissi nedeniyle intihar düşüncesine yöneldiklerini gösteriyor. Bu nedenle aile içi iletişimin çok kuvvetli ve güvenilir olması gerekiyor. Ebeveyn ve çocuk arasında bir duvar olmamalı. Paylaşımda bulunmak çocuk için bir lüks haline getirilmemeli.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.