Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarşambalı üreticiler, 3 bin ton organik fındık bekliyor

Samsun Çarşambalı organik fındık üreticileri, 2015 yılı hasadından toplam 3 bin ton organik fındık bekliyor.Samsun'un Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, 2014 yılı hasadı sonunda ortalama 5 bin ton organik...

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2015 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2015 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çarşambalı üreticiler, 3 bin ton organik fındık bekliyor
Samsun Çarşambalı organik fındık üreticileri, 2015 yılı hasadından toplam 3 bin ton organik fındık bekliyor.

Samsun'un Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, 2014 yılı hasadı sonunda ortalama 5 bin ton organik fındık elde edildiğini, 2015 sezonunda ise toplam 3 bin ton organik fındık hasat etmeyi beklediklerini söyledi.

Organik fındıkçıların konvansiyonel olarak adlandırdıkları diğer fındık ürününün bölgede hasadı 10 Ağustos gibi başlamıştı. Organik fındık hasadına ise 20 Ağustos'ta başladıklarının altını çizen Güney, “Organik fındığın hasadına diğer fındığa göre geç başlamamızın en önemli nedeni, fındığın doğal yollarla tam olgunlaşmasını beklememizdir.” dedi. Fındık toplama sistemlerinin de farklı olduğunu kaydeden Güney, "Biz dalları kırmadan, sallamadan, öncelikle fındığın olgunlaşarak yüzde 80'inin yere düşmesini bekliyor ve fındığı yerden topluyoruz." diye konuştu.

"NEDEN KONVANSİYONEL DİYORUZ?"

Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, bölge için çok önemli olan fındığın organik olarak da üretilmesi önerisinde her ortamda bulunduğunu vurguladı. Güney organik üretimin her üründe önemli olduğunu artık tüm dünyanın kabul ettiğini de söylerken, neden diğer fındığa konvansiyonel dediklerini de şöyle anlattı: "Organik fındık konvansiyonel, kimyasal girdi içermeden doğal yöntemlerle üretilerek elde edilir. Organik fındık üretiminde diğer organik ürünlerde de olduğu gibi ekosisteme zarar da verilmez. Ben de 2002 yılından itibaren organik fındık üretiyorum. Bakımı daha ucuz. Örneğin otları ilaçla yakmak yerine tırpan marifetiyle yapıyoruz. Her konvansiyonel gübre atımından sonraki yıl gübre oranının biraz daha artırılarak atılması gerekiyor. Organik fındık üreticileri olarak bizler ise doğal gübre kullanıyoruz. Ben 5 yıldır toprağa gübre atmıyorum. Çünkü ekosistem kendini koruyor. Dallara sıvı organik gübre veriyorum.”

FİYAT BEKLENTİLERİ 16 TL

Yeni sezondaki fındık fiyatını da değerlendiren Başkan Dursun Güney, "2015 sezonu serbest piyasada konvansiyonel fındık 11,5 TL’den üreticiden alınmaya başlandı. Üretici birliği olarak da yeni sezonda fındığın üreticiden alınırken kilogram başına 15 TL’den aşağıya olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bölgede en büyük miktarda organik fındığı üreten Çarşamba’dır. Çarşamba çiftçisi, 2014 yılında 5 bin ton organik fındık üretti. Sertifikalı olan organik fındık diğerine göre 1 TL daha yüksek fiyata satıldı. Organik fındık alımı da 1 TL fark der. Biz de kilogram başına 16 TL bekliyoruz.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.