Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir belediyelerinin sosyal medya karnesi zayıf çıktı

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Araştırma Görevlisi Cudi Kaan Okmeydan, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa büyükşehirlerle bunlara bağlı ilçe belediyelerinin sosyal medya karnesini çıkardı....

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2013 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2013 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Büyükşehir belediyelerinin sosyal medya karnesi zayıf çıktı
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Araştırma Görevlisi Cudi Kaan Okmeydan, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa büyükşehirlerle bunlara bağlı ilçe belediyelerinin sosyal medya karnesini çıkardı. Geçen ağustos ve eylül aylarına ait Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarını inceleyen Okmeydan, vatandaşlardan gelen soru, talep, şikayet ve önerilerin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmî sosyal medya hesaplarında yüzde 70 oranında cevaplandırıldığını belirtirken Bursa Belediyesi’nde bu oranın yüzde 1’de kaldığına dikkat çekti.

Vatandaşlarla karşılıklı iletişimde en faal ve başarılı belediyenin Ankara Büyükşehir olduğunu ifade eden Araştırma Görevlisi Okmeydan, “Günümüzde büyükşehir ve ilçe belediyelerinin hemen hemen hepsinin, sosyal medya platformlarında bir veya daha fazla resmî hesaba sahip oldukları görülmektedir. Söz konusu platformlar, sadece birer duyuru panosu mantığıyla kullanmaktadır fakat sosyal medya, duyuru aracı olmanın çok daha ötesindedir. Ne yazık ki bu platformları amacına uygun bir biçimde kullanabilen yerel yönetimlerimiz sayılıdır. Sosyal medya platformları üzerinden vatandaşları daha çok iletişim kurmaya teşvik eden ve diyalog ortamı oluşturabilen belediyeler, yerel seçimlerde de sürdürdükleri bu iletişim faaliyetlerinin karşılığını mutlaka alacaklardır.” dedi.

KADIKÖY, ÜMRANİYE VE BAĞCILAR ÖRNEK OLDU

İstanbul'un Kadıköy, Bağcılar ve Ümraniye belediyelerinin sosyal medya platformunu kullanım şeklinin, Türkiye’deki yerel yönetimlere örnek olması gerektiğini belirten Cudi Kaan Okmeydan, şunları söyledi: “Bu üç yerel belediye, düzenli olarak Facebook ve Twitter’daki resmî hesapları üzerinden takipçileriyle diyalog içinde kalmayı başarmıştır. Ayrıca vatandaşların bu belediyelerin hem Facebook hem de Twitter hesaplarında paylaştıkları öneri, şikayet ve sorularının neredeyse tamamını kısa sürede yanıtlandığı, takipçileriyle de belediye arasında sürekli olarak bir diyalog ortamının var olduğu görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında söz konusu ilçe belediyeleri, Türkiye’deki yerel yönetimlere örnek olabilecek niteliktedir.”

BELEDİYELERİN SOSYAL MEDYA KARNELERİ

İSTANBUL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Facebook, Twitter, Flickr ve Youtube olmak üzere dört sosyal medya platformuna ve "İBB Tube" adında kendine ait video sitesine sahip. Twitter hesabı dışında vatandaşlarla karşılıklı iletişim kurmayı başaramamış ancak bu platformdan iletilen öneri, şikayet ve eleştirilerin cevaplanma oranı yüzde 46,76.

ANKARA
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Facebook ve Twitter platformlarında resmî hesaba sahip ancak Facebook hesabını etkili bir biçimde kullanmadığı görülüyor. Buna karşılık Twitter hesabını daha etkili kullanıyor ve bu hesap üzerinden vatandaşlarla karşılıklı iletişim içinde. Öneri, şikayet ve eleştirilerin Twitter hesabı üzerinden cevaplanma oranı yüzde 70,17.

ADANA
Adana Büyükşehir Belediyesi, sadece Twitter’da bir resmî hesaba sahip. Söz konusu hesapta vatandaşlarla belediye arasında yine karşılıklı iletişim ortamının yeteri kadar oluşturulamadığı gözleniyor. Vatandaşların eleştiri, şikayet, öneri, soru ve desteklerinin cevaplanma oranı yüzde 41.

İZMİR
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Facebook’ta bir resmî hesaba sahip. Bu hesap üzerinden vatandaşların yönelttiği soru ve şikayetler çoğunlukla cevaplanıyor ancak yeteri kadar karşılıklı iletişim ortamının varlığından söz edilemiyor. Vatandaşların eleştiri, şikayet, öneri, soru ve desteklerinin cevaplanma oranı yüzde 17.

BURSA
Bursa Büyükşehir Belediyesi Facebook, Twitter ve Youtube olmak üzere üç sosyal medya platformunda resmî hesaba sahip. Ayrıca "Bursa Büyükşehir TV" adında kendine ait bir video sitesi var ancak bunlarda vatandaşlarla yeteri kadar karşılıklı iletişim ortamı oluşturamadığı görülüyor. Eleştiri, şikayet, öneri, soru ve destekleri cevaplama oranı yüzde yalnızca yüzde 1.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.