Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'daki Cumhuriyet coşkusunu eylemler de engelleyemedi

Cumhuriyetin 90. kuruluş yıl dönümü ülke genelindeki coşkulu törenlerle kutlanıyor. Bursa'daki bayram coşkusunu, bir grubun ve büfe ruhsatının iptal edildiği gerekçesiyle çatıya çıkan bir kişinin protesto eylemi de engelleyemedi. Törenlere...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'daki Cumhuriyet coşkusunu eylemler de engelleyemedi
Cumhuriyetin 90. kuruluş yıl dönümü ülke genelindeki coşkulu törenlerle kutlanıyor. Bursa'daki bayram coşkusunu, bir grubun ve büfe ruhsatının iptal edildiği gerekçesiyle çatıya çıkan bir kişinin protesto eylemi de engelleyemedi. Törenlere katılan 7'den 70'e binlerce Bursalı, büyük bir coşku içerisinde Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı Bursa'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Tüm Gençlik Birliği'nin (TGB) eylemiyle gergin başladı. Tören öncesi alanda 'Andımız' yazılı tabelayla tur atan kalabalık, Setbaşı'na doğru gidip beklemeye başladı. Törenin başlamasına yakın zamanda, grup tören alanına gidip oturmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Protokol tribünü önünde oturmak isteyen gruba izin verilmemesi üzerine yaşanan arbede kısa sürede bitti. Polisin uyarılarıyla kalabalık, tören alanının bir bölümüne alındı.

ŞEHİT BABASI KALABALIK ARASINDA KALDI, POLİSE TEPKİ GÖSTERDİ

Bu esnada, kalabalık arasında bulunan, 7 yıl önce Hakkari'de şehit düşen Asteğmen Burak Okay'ın babası Sezai Okay, bir polisin kendisine 'Terörist' dediğini iddia ederek, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın üzerine yürüdü. Korumaların devreye girmesi üzerine Kahya 'O benim kardeşim, bırakın' dedi. Bunun üzerine Okay, Kahya'nın yanına ulaştı.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, askeri araçla geçişiyle vatandaşların bayramını kutladı. Bu sırada eylemci grup, 'Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye bağırırken Türkiye Kamu-Sen üyesi bir grup da 'Andımız'ı okudu.

Vatandaşların coşku içersinde törenleri izlemeye başlamışken bu kez tören alanının hemen yanındaki binanın çatısına intihar amaçlı bir kişinin çıktığı haberi gerilime sebep oldu. Yıldırım İlçe Belediye Başkanlığı tarafından kendisine verilen büfenin geçici kullanma ruhsatının iptal edilmesini protesto etmek isteyen A.D. isimli genç çatıya çıktı. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı merdivenli araç olay yerine çağrıldı. Polis çatıya çıkıp genci ikna etmek istedi. Tam iki buçuk saat sonra A.D. aşağıya indirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir'in de izlediği törenler, coşkuyla yapıldı. Gençlerin akrobasi gösterileri ile renklenen törenlere halk oyunları ekipleri damga vurdu. Yurdun dört bir yöresinden halk oyunları sahneleyen gençler vatandaşların beğenisini kazandı. Törende konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, "Cumhuriyetimizin hepimize kazandırdığı en büyük hak vatandaşlıktır. Her geçen gün biraz daha geliştirerek kullandığımız bu hakkı 29 Ekim'de Cumhuriyet'in ilanına borçluyuz. Cumhuriyet, aynı zamanda eşit vatandaşlık hakkını kazanmamızın yıl dönümüdür. Herkese, hepimize kutlu olsun, daim olsun. Bursa Osmanlı cihan imparatorluğunun başkentiydi." dedi.

Konuşmalar ve şiirlerin ardından resmi tören geçişi yapıldı. Törende en çok alkışı polis ve asker ekipleri aldı. Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği de resmi geçitte yer aldı. Askeri birliklerin tören alanından geçişi sırasında alanın hemen üzerinden askeri helikopter tur attı. Resmi geçidin ardından protokol üyeleri ve binlerce Bursalı Cumhuriyet Caddesi'nden Zafer Meydanı'na kadar yürüdü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.