Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

" 'Bunu düşünmemiştik' denemez"

Türkiye'deki madenlerde görev yapan Alman uzmanlar, erken uyarı sistemlerinin olması halinde Soma’daki facianın önlenebileceğini belirtti. Uzmanlar, madenlerde acil durum planının önceden hazırlanmasına da vurguda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2014 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2014 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
 " 'Bunu düşünmemiştik' denemez"

Soma'daki facianın önüne geçilebilir miydi?

 

Avrupa'da en fazla kömür üreten ülke olan Almanya'daki madencilik uzmanlarına göre, erken uyarı sistemi böyle bir faciayı önleyebilirdi.

 

Zonguldak'taki madenlerde de görev yapmış olan alman maden ocakları güvenliği uzmanı Günther Apel, teknik açıdan güvenli tesislerde bulunan erken uyarı sistemlerinin Soma'daki madende olmadığına dikkat çekti.

Apel, güvenlik açısından iyi donatılmış maden ocaklarında bu tür kazaları uygun sensörler aracılığıyla tespit etmenin ve önüne geçmenin mümkün olduğunu söyledi. Alman uzman, Türkiye'de genel olarak kullanılan kömür çıkartma tekniğinin eskimiş ve basit olduğuna da vurgu yaptı. Madenlerde acil durum planının önceden hazırlanmasının da çok önemli olduğunun altı çizildi.

 

Türkiye'de madenlerde iş güvenliğinin artırılması yönünde çalışmalar yapan bir diğer Alman uzman Matthias Sentzel Soma'daki madende "yangından korunma önlemlerinin yetersiz olduğu" görüşünde

 

Alman uzman "Madenlerde böylesine ağır kazalar meydana geldiğinde, 'bunu düşünmemiştik' demeniz mümkün değil. Sentzel, “Soma'da çok iyi bir acil eylem planı olsaydı, sanırım kazanın sonucu bu kadar ağır olmazdı" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.