Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Brunson’ın kritik duruşması öncesi gizli tanıklardan yeni iddialar

Hakkında casusluk iddiasıyla 35 yıla kadar hapsi istenen ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’un 12 Ekim’de görülecek duruşması öncesi yeni gizli tanık ifadeleri ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2018 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2018 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Brunson’ın kritik duruşması öncesi gizli tanıklardan yeni iddialar

Hakkında casusluk iddiasıyla 35 yıla kadar hapsi istenen ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’un 12 Ekim’de görülecek duruşması öncesi yeni gizli tanık ifadeleri ortaya çıktı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde gerilime neden olan ABD’li Rahip Andrew Brunson’a ilişkin görülen davanın 4. duruşması 12 Ekim Cuma günü görülecek. Duruşma öncesi dosyada yer alan gizli tanıklar, Aydın’ın Didim ilçesinde yaşarken Rahip Brunson’a ilişkin oluşumun faaliyetlerine tanık olduğunu anlattı. Ortaya çıkan gizli tanıklardan "Kılıç" ve "Kama" kod adlı kişiler, Brunson’un dini faaliyetler kılıfı altında, eski kilise çalışanları üzerinden Didim’de de çalışmalar yürüttüğünü ileri sürdü. İddiaya göre, Brunson’un oluşumu içerisinde yer alanlarla eşi Norine Lyn Brunson, Alevi ve dar gelirli Kürt vatandaşları etkileyerek kendi amaçları doğrultusunda hareket etmelerini sağlamak kastıyla ayinler düzenledi. Yine gizli tanıklar, söz konusu kişilerin Türkiye’yi etnik olarak ayrıştırmaya çalıştıkları öne sürülen bir takım faaliyetleri de anlattı.

Brunson’un Türkiye’yi etnik olarak ayrıştırmada önemli rol oynayacak sinerjiyi oluşturmaya yönelik çalışmalar yaptığını iddia eden gizli tanıklar, daha önce Rahip Brunson’un kilisesinde görev yapmış Bedroz isimli bir papaz ve Norine Lyn Brunson ile karşılaştığı anları da anlattı.

"Yeni bir oluşumdan bahsediyorlardı"

Didim’de Kürt asıllı Süryanice konuşan bir esnafın yönlendirmesi ve kendisine verdiği bir davetiyeyle olayı fark ettiğini anlatan Kılıç ve Kama, "Davetiyedeki adrese iki arkadaşım F.M.B ve M.B ile birlikte gittim. Bu yer Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün arkasında bir yerdi. Burada bizi ‘Bedroz’ isimli, sonradan papaz olduğunu öğrendiğim kişi karşıladı. Bize çok iyi, güler yüzlü davrandı, hatta çıkışta kitap hediye edeceğini söyledi. Sonrasında bize gösterilen yere oturduk. Sonra ‘Bedroz’ isimli papaz kürsüye çıkarak bize konuşma yaptı. Konuşması hem benim hem de yanımda bulunan arkadaşlarımın dikkatini çekti. Sık sık konuşması içinde Didim Kilisesi ismi geçince rahatsızlık duydum. Yeni bir oluşumdan bahsediyorlardı, fakat bu organizasyonun ne olduğunu bize söylemediler. Bunun sebebi ben ve yanımdaki arkadaşlarımın buraya ilk defa gelmesi ve bize güvenmemelerinde kaynaklı diye düşünüyorum” dedi.

Galeride Papaz Bedroz’un yanı sıra Rahip Brunson’ın eşi Norine Lyn Brunson’ı da gördüğünü dile getiren tanıklar, galeride yapılan konuşmalar üzerinden farklı bir oluşum olduğunu, bu oluşumun her yerde farklı uygulamalar yaparak bulundukları yörenin nüfus yoğunluğu ve yapısına göre nabza göre şerbet vererek hareket ettiklerini öne sürdü.

“Aleviliğin bir isyan hareketi olduğu söyleniyordu”

Galeride konuşmalar bittikten sonra Bedroz isimli papazın kendilerini Pazar günleri saat 11.00’de Didim Alevi Bektaşi Kültür Derneği ve Cem Evi’nde ayin yaptıklarını belirterek davet ettiğini belirten tanıklar, amaçlarının farklı olduğunu anlamaları üzerine davete katılmadıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu şahısların bulundukları yerde nüfus kitlesine göre hareket ettiğini, Didim’de hedef kitlelerinin Süryaniler, Kürt görünümlü Ermeniler, Aleviler, dar gelirli Kürt vatandaşlar olduğunu gördüm. Didim Türkiye’de kurtarılmış bir bölge olarak yabancılar tarafından adledilir. Ayrıca şu an ismini hatırlayamadığım bir profesör de ‘Gezi Olayları’ sırasında Alevilik üzerine 11 seans konferans vermişti ve burada üstü kapalı olarak Aleviliğin bir isyan hareketi olduğundan bahsederek, sanki gezi olaylarına psikolojik temel oluşturuyordu. Bu konferanslar Avrupalıların finanse ettiği bir Alevi Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmişti. Bir vatandaş olarak sanat galerisinde gördüğüm manzara ve faaliyetler daha çok Türkiye’deki etnik yapının ayrıştırılması konusunda paralellik arz ediyordu.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.