Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozdağ: Meclis'te başörtüsünü yasaklayan hüküm yok

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Meclis tüzüğünde hanım milletvekillerimizin başörtüsü takmasını yasaklayan veya başı açık gelmelerini emreden herhangi bir hüküm bulunmamaktadır." dedi. Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu...

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2013 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2013 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bozdağ: Meclis'te başörtüsünü yasaklayan hüküm yok
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Meclis tüzüğünde hanım milletvekillerimizin başörtüsü takmasını yasaklayan veya başı açık gelmelerini emreden herhangi bir hüküm bulunmamaktadır." dedi.

Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali’ne katılmak üzere Bolu'ya gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozdağ, Meclis tüzüğünde hanım milletvekillerinin başörtüsü takmasını yasaklayan ve ya başı açık gelmelerini emreden herhangi bir hükmün bulunmadığını belirtti.
Başbakan Yardımcısı, "Biz hep şunu ifade ediyoruz Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünde, hanım milletvekillerimizin başörtüsü takmasını yasaklayan ve ya başı açık gelmelerini emreden herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Parlamento da kadın milletvekilleri başı örtülü başı açık, kendi tercihlerine göre istedikleri kıyafetle bulunmaları onların doğal bir hakkıdır, bu hakkı yasaklayan herhangi bir yasak söz konusu değildir. Biz bunu her defasında ifade ettik." dedi.

Kadın milletvekilleri için başörtüsü giymenin veya başı açık bulunmanın bir zorunluluk, bir hüküm bulunmadığını belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ sözlerini şu şekilde sürdürdü , "Sevda hanım ve başörtülü bir başka milletvekili, başını örterek TBMM’ ye gelmek istiyorum dediği zaman meclisin kapısı onun ve onun gibi herkese bugünde açıktır, dün de açıktı, yarın da her zaman açık olacaktır."

Merhum Başbakan Bülent Ecevit'in 1995 seçimlerinde yaptığı açıklamaların iç tüzüğe ve anayasaya uygun bir davranış olmadığını belirten Bozdağ, "O günün konjüktrel şartları içerisinde yasakçı zihniyetin ortaya koyduğu bir anlayıştı, çünkü parlamentoya başörtülü bir hanımefendinin gelmesi millete ve devlete meydan okumak o zaman merhum Ecevit tarafından takdim edilmişti, ve had bildirme daveti yapılmıştı. Hâlbuki biz biliyoruz ki parlamento 76 milyon Türk milletinin iradesinin ortak yansıdığı ve temsilcilerinin buluştuğu bir yerdir. Bu ülke de başı açık hanımefendiler olduğu gibi, başı örtülü hanımefendiler var, onların hepsini temsilcilerinin bulunabileceği yegane yer orasıdır, yegane temsil noktası orasıdır. O yüzden orada herkes bulunur, bulunmak kimseye meydan okumak ta değildir. Böyle bir algılama böyle bir taktim de ayıp ve utanılacak bir yaklaşımdır. Bugün geriye dönüp baktığınızda o gün merhum Ecevit’i alkışlayanlardan hiçbir tanesi, çok doğru yapmıştı lafını söylemiyor, böyle bir cümle de kullanmıyor." diye konuştu.

Şuan yasakların zihinlerde olduğunu belirten Bozdağ , "Anayasa ve yasalarda bir yasak yok. Şuan da CHP’li bazı milletvekillerinin açıklamaları var, basına yansıyan sözleri var, kara kara düşünüyormuş Cumhuriyet Halk Partisi, acaba herhangi bir milletvekili başı örtülü bir milletvekili parlamentoya gelirse ne yapacağız. Veyahut da yeni seçim olduğu zaman başı örtülü bir hanımefendi milletvekili olursa bizim tavrımız ne olacaktır. Bana göre ayıp olan şey budur. Bir ülke de milletini iradesi ile iktidara talip olan bir partinin başı örtülü bir hanım vekil seçilirse ne yaparız veya mevcut vekillerden birisi parlamentoya başını örterek gelirse ne işler yaparız nasıl tavırlar takınırız diye müzakere yapması ayıp olandır, yanlış olandır demesi lazım ki bu parlamento, başı açığında başı kapalının da hepsinin ortak parlamentosudur, herkes gelebilir. CHP’nin de tavrı burada milletin ortak iradesi ne ise o yünde diyip bu noktadaki tartışmalara son vermesi lazımdır. Ama öyle gözüküyor ki CHP bu tartışmalara son verme niyetinde değil. Umarız onlarda bu tartışmalara son noktayı koyarlar." ifadelerini kullandı.

Ziyaret daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.