Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir zamanlar cennetti, şimdi çöl oldu!

Kırşehir’in Mucur İlçesi sınırlarında bulunan, 200’den fazla kuşun yaşam alanıyken kuruyan Seyfe Gölü mahkemelik oldu.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2016 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2016 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bir zamanlar cennetti, şimdi çöl oldu!
 Bir zamanlar 15 kilometrekare alanı kapsayan göl, son sıcaklarla toz gölüne dönerken, çevresinde bulunan 17 köy kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Kırşehir Valiliği’ne, Mucur Belediye Başaknılğı’na noter aracılığı ile gölden su çekilmesinin durdurulması için ihtarname çektiğini belirterek, mahkemeye başvuracağını söyledi.

TAMAMEN KURUDU
Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı emekli öğretmen Mustafa Yavuz, Seyfe Gölü’nün son yıllarda can çekiştiğini belirterek, "Aşırı sıcaklarla göl tamamen kurudu. Asıl kuruma nedeni göl çevresinde içme ve sulama amaçlı açılan yüzlerce derin kuyular. 12 bin nüfuslu Mucur İlçesi, içme suyu ihtiyacını gölün halen kenarında açtığı derin kuyulardan sağlıyor. Gölün kuruma nedeni, küresel ısınma ve yağışların azalması gibi görünse de, en büyük sorumlusu, kaynaklarını bilinçsizce tüketen insan faktörü. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde Kırşehir Valiliği’ne ve Mucur Belediye Başkanlığı’na Noter aracığı ile gölden su çekilmesinin durdurulması için ihtarname çektim. Su çekime işlemi durdurulmazsa, mahkemeye gideceğim" dedi.

DÜNYANIN SAYILI DOĞA HARİKALARINDANDI
Dünyanın sayılı doğa harikası ve kuş cenneti olan Seyfe Gölü’nün 1989 yılında Birinci Derece Sit Alanı, 1990 yılında da Tabiat Koruma Alanı ilan edilen ilan edildiğini hatırlatan dernek başkanı Mustafa Yavuz, " Ama ne yazık ki koruyamadık. Çöle dönen göl alanında flamingolar, turnalar, kuğular, yaban kazları, angutlar ve ördek gibi kanatlı hayvanların yaşam ve üreme alanı olan kuşların kaçanları canlarını kurtardı, kaçamayanlar ise çöle dönen göl gibi telef oldu gitti. Şimdi göl kenarında bulunan 17 köy de kuraklıkla karşı karşıya" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.