Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Binlerce işsiz umudunu yeni belediye başkanlarına bağladı

Türkiye’de işsizlik sıralamasında önde olan Adana’da umutlar 30 Mart’ta yeni seçilen belediye başkanlarına bağlandı. Aralarında iki üniversite bitirmiş, yüksek lisans yapmış ve üniversite mezunu binlerce kişi adeta ‘İş-Kur’ muamelesi...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Binlerce işsiz umudunu yeni belediye başkanlarına bağladı
Türkiye’de işsizlik sıralamasında önde olan Adana’da umutlar 30 Mart’ta yeni seçilen belediye başkanlarına bağlandı. Aralarında iki üniversite bitirmiş, yüksek lisans yapmış ve üniversite mezunu binlerce kişi adeta ‘İş-Kur’ muamelesi yaptığı belediyelerin kapısına dayandı. Merkez Çukurova İlçe Belediyesi iş başvurularının yoğunluğunu değerlendirmek için bir heyet kurdu. Heyet iş talebinde bulunanların CV’lerini eğitim, meslek ve ilgi alanlarına göre tasnif ediyor. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, iş beklentisi içindeki vatandaşların sorununa çare bulmak için sanayici ve işadamlarının kapısını çalıyor.
Çetin, Adana’nın en önemli sorunun ‘işsizlik’ olduğunu ifade etti. On binlerce kişinin işsizlik konusunda ‘sonucunun olumsuz olacağını bile bile’ kendilerine geldiğini dile getiren Çetin, “Ama hizmetlerin sürdüğü bir belediye devir aldık. Dolayısı ile başvuran kişiler bir sonuç alamayacaklarını biliyor. Resmi verilerle de Adana’nın temel sıkıntılarının başında ‘işsizlik’ olduğu gün gibi ortada. Göreve geldikten sonra bunu daha net görme fırsata elde ettim.” dedi.

Bir yandan ‘hayırlı olsun’ diye gelenleri kabul ederken diğer taraftan ‘iş talebiyle’ gelenlerle uğraştıklarına dikkat çeken Çetin, Orman Bölge Müdürlüğü’ne alınacak 118 kişilik mevsimlik işçi kadrosuna 8 bin 78 kişinin başvurmasına benzer bir talebin de Çukurova Belediyesi’nde yaşandığını kaydetti. Belediyede tüm kadroların dolu olduğunu ve bir belediye başkanının kendisi gibi düşünmeyen personeli sokağa atamayacağını hatırlatan Çetin, “Ben böyle bir şeyi kabul etmem. Zaten seçimlerde ‘namuslu, dürüst çalışan işçilerin arkasında ben varım’ diye söz verdim. Kesinlikle hiç kimseyi ekmeğinden etmeyeceğim. Sadece işe gelmeyenler varsa onları ayıracağım. Kadroda bir artış söz konusu olmadığına göre şimdi sözümün gereğini yerine getirmek zorundayım. Bizim tek başına işsizlik soruna çözüm bulmamız mümkün değildir. İş ihtiyacı olanlarla işverenleri biraya getirerek problemin çözümüne yardımcı olmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Belediye bünyesindeki bir komisyonun CV’leri değerlendirdiğini açıklayan Soner Çetin, bunları ilgili sanayici ve işadamlarına ileteceklerini hatırlattı. Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası gibi kurum temsilcileriyle de görüşüldüğünü anlatan Çetin, pek çok işletmenin istediği vasıfta işçi bulamama gibi bir çelişkinin de görüldüğünü bildirdi. Adana’daki işsizlik meselesinin iktidarın kente bakış açısıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Çetin, “Adana’nın bu durumda olmasının en büyük nedeninin siyasi iktidarın olduğunu düşünüyorum. En azından teşvikteki haksız uygulamaya son verilir. Sanayileşmenin önü açılır da böyle geçici sorunlar yerine daha kalıcı çözümler bulunmuş olur.” diye konuştu.

Çukurova Belediyesi’nde memur, kadrolu işçi ve taşeronda çalışan olmak üzere yaklaşık bin 500 personelin bulunduğuna işaret eden Çetin şunları söyledi: “Bu çok büyük bir sayı. Aslında daha az sayıdaki personelle de belediye hizmetleri yürütülebilirdi. Ama zamanında alınmış. Onlara da biz bir şey yapamıyoruz. Personel sayısını donduracağız. Tabi hayata geçireceğimiz projelerle yeni istihdam imkânları olacaktır. Çok büyük projelerimiz var. Örneğin; Avrupa Birliği desteğiyle engelli bireylerin ve kadınların ağırlıklı olarak istihdam edileceği bir fabrika projemiz var. AB kaynaklarıyla bunu yapacağız. Üretim, istihdam; hatta ihracatta katkımız olacaktır. Ben isterdim ki herkes işinde gücünde olsun, belediyeden hizmet beklesin. Keşke bizden olağan belediyecilik faaliyetleri, sorunsuz bir Çukurova istenseydi. Zaten onu da istiyorlar. Diğer taraftan da iş talepleri birinci sırada geliyor. İki üniversite bitirmiş, yüksek lisans yapmış işsizler karşında yüreğim kan ağlıyor. İki üniversite bitirmişler taşeron firmada çalışmaya razı oluyor. Çok üzülüyorum; ama bu hususta yapacaklarımız çok sınırlı.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.