Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Berat Özipek: Nefret söylemleri ahlaki kınanmayı hak eder

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı - Medialog Platformu'nun düzenlediği çalıştayda nefret söylemi ve kutsala saygı tartışılıyor. Programda konuşan gazeteci Bekir Berat Özipek “Nefret kapsamında değerlendirilecek fikirlerin çoğu hukuki olarak...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Berat Özipek: Nefret söylemleri ahlaki kınanmayı hak eder
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı - Medialog Platformu'nun düzenlediği çalıştayda nefret söylemi ve kutsala saygı tartışılıyor. Programda konuşan gazeteci Bekir Berat Özipek “Nefret kapsamında değerlendirilecek fikirlerin çoğu hukuki olarak suçlanmanın ötesinde ahlaki olarak kınanmayı hak eder.” dedi.

‘Medyada İfade Özgürlüğü Perspektifinde Kutsala Saygı ve Nefret Söylemi’ kapsamında Heybeliada’da düzenlenen çalıştayın ilk oturumunun moderatörlüğünü Yavuz Baydar yaptı. Oturumda gazeteci Bekir Berat Özipek ve Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu görüşlerini paylaştı.

Nefret söylemine değinen Yasemin İnceoğlu, “Irkçı nefret, yabancı düşmanlığı, İslamofobi üzerinden hoşgörüsüzlüğe dayanan bir takım nefret biçimlerini yayan ya da haklı gösteren ifade biçimidir. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bu anlamda nefreti yayanla nefrete yer veren medya arasında bir ayrım gözetilmesi gerektiğini belirtiyor. Kimin nefreti? Nefret söylemini kim üretti? (bu bir siyasi mi? Kamu otoritesi mi?) hangi amaçla, hangi kitlelere işlediği önemli ölçütlerdir.” diye konuştu.

Bekir Berat Özipek ise, “Nefret kapsamında değerlendirilecek fikirlerin çoğu hukuki olarak suçlanmanın ötesinde ahlaki olarak kınanmayı hak eder. Ancak bunu tespit etmek başkadır, hukuki bir önerme sunmak başkadır. İkincisine baktığımızda, insan hakları savunucusunun temkinli olması için çok sebep vardır. İnsanları ötekileştiren, ahlak dışı fikirlere duyulan haklı tepkiler ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına ilişkin bir gerekçe olmamalıdır. Bu kapı bir kez açıldığında onun mantıksal sonuçlarını nereye kadar uzandığını da göz önüne almak gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Çalıştayın ikinci oturumda Ayhan Aktar’ın moderatörlüğünde Orhan Kemal Cengiz ve Günal Kurşun yer alacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.