Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bebeğin emzirilmesi anne ve bebek arasında sevgi bağını geliştirir

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Tekin, emzirmenin anneye ve bebeğe fizyolojik, psikolojik yararları olduğunu...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Tekin, emzirmenin anneye ve bebeğe fizyolojik, psikolojik yararları olduğunu söyledi. Tekin, “Doğumdan itibaren bebeğin emzirilmesi anne ve bebek arasındaki sevgi bağını geliştirir. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür. Emzirme bebeğin ruhsal açıdan sağlıklı gelişime katkıda bulunur. Bebek daha az ağlar.” dedi.

Prof. Dr. Tekin, anne sütünün yeni doğan bebekler için önemine dikkat çekti. Anne sütünün bebeğe sağladığı yararlara vurgu yapan Prof. Dr. Tekin, “Enfeksiyonlardan koruma sağlar. Alerji riski daha az olur. Bu çocukların nörolojik gelişimleri daha hızlı gerçekleşir. 6 ay süreyle anne sütü alan bebeklerin mama ile beslenenlerle karşılaştırıldığında daha az sıklıkta ani bebek ölümü sendromu mağduru olur. İlk 3 ay sadece anne sütü alan çocukların 6 yaşına geldiklerinde IQ skorları diğer çocuklardan daha yüksek olur.” diye konuştu.

Anne sütüyle beslenmenin menenjit, solunum yolu enfeksiyonları, üriner enfeksiyonları önlediğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Tekin, ABD’de anne sütü ile beslenmenin yenidoğan dönemi sonrası bebek ölümlerini yüzde 21 azalttığını, dünyada ise anne sütü ile beslenmenin yılda 1 milyon 301 bin ölümü önlediğini dikkat çekti. Bu yüzden çocukların sağlıklı besinlere ulaşımının kolaylaştırılması ve anne sütüyle beslenmenin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Tekin, ilk 6 ay tek başına anne sütünün bebeğin tüm gereksinimlerini karşıladığını vurguladı.

Emzirmenin psikolojik yararları olduğunu anlatan Tekin, doğumdan itibaren bebeğin emzirilmesinin anne ve bebek arasındaki sevgi bağını geliştirdiğini, annenin duygusal açıdan tatminini sağladığını vurguladı. Tekin, “Emziren anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı düşüktür. Emzirme bebeğin ruhsal açıdan sağlıklı gelişime katkıda bulunur. Bebek daha az ağlar.” dedi.

Emzirmenin anne sağlığı açısından yararlarına da değinen Tekin, şöyle konuştu: “Emziren annelerin doğum sonrası kanamaları az olur. Doğum öncesi kilolarına daha çabuk dönerler. Meme, over kanseri riski daha azdır. Emzirme anneyi diabet, koroner kalp hastalığından korur.” şeklinde konuştu. Tekin, erken doğmuş bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin bebeğin uzun dönemdeki sağlığını ve gelişimini etkileyecek gelişimsel ve psikolojik yarar sağladığını dile getirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.