Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baykal, CHP’nin kapatılma iddialarını yorumladı: Çalışsınlar bakalım, zamanı gelince cevabını veririz

CHP’nin eski lideri Deniz Baykal, sosyal medyada gündeme getirilen ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da ifade edilen kapatma davası iddialarını değerlendirdi. Siyasetin özel senaryolar etrafında şekillendirilmeye çalışıldığını...

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2015 19:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2015 19:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Baykal, CHP’nin kapatılma iddialarını yorumladı: Çalışsınlar bakalım, zamanı gelince cevabını veririz
CHP’nin eski lideri Deniz Baykal, sosyal medyada gündeme getirilen ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da ifade edilen kapatma davası iddialarını değerlendirdi. Siyasetin özel senaryolar etrafında şekillendirilmeye çalışıldığını belirten Baykal, “Deli saçması. Birinin yalanı olsa mesele yok. Ama devlet kurumlarına bu tip görevler veriliyor, onlar da çalışıyor. Çalışsın bakalım, çalışsınlar. Zamanı gelince verilecek cevabımız olur.” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından düzenlenen konferansın konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal 'Ortadoğu’da ve Türkiye’de yeniden yapılanma projesi' başlıklı bir sunum yaptı. Konuşmasının sonunda kendisine CHP’nin kapatılması için dava hazırlandığı iddiası da soruldu. Baykal, yaşanan süreci Türk siyasetinin bir problemi olarak nitelendirdi. Olmayan bir sorun etrafında tartışmanın ve siyasi enerji harcandığına eleştirisinde bulundu. Türk siyasetinde akıl, mantık ve sağduyunun bazen kaybolduğuna dikkat çeken Baykal, “En saygıdeğer siyasetçiler cinayetle itham ediliyor, olmadık suçlamalar birbiri hakkında ortaya atılıyor. Yalana dayalı, gerçek olmayan verilerle imal edilmiş iddialarla, özel senaryolarla siyaset yapma yöntemi ne yazık ki bu döneme damgasını vurmuştur." dedi.

Bu olaya magazin demeye bile dilinin varmadığını belirten Baykal, "Bunlar ciddiyetsiz işler. Ama birileri uğraşıyor. Birileri bunu ciddi ciddi devlet kurumlarında bir proje olarak ele alıyor, konuşuyor, nasıl sunalım 'nasıl ele alalım, nasıl sunalım, kimi itham edelim, o ne cevap verir?' senaryoları yazılıyor. Bunlara karşı yapılacak şey ciddiye almamaktır, itibar etmemektir. Cevap vermeye bile gerek hissetmiyorum. CHP'yi savunmak zorunda kaldığımızda söyleyecek çok şey var tabi. Ben CHP'yi şimdi savunma zorunda bırakacak bir ciddiyeti de taşıdığına inanmıyorum. Bunlar hevesler. Siyaseti seçim öncesinde belli noktalara taşımak için yapılan çalışmalar. Yapılıyor mu? Evet yapılıyor. Doğru mu? Evet, doğru. Acı olan manzara da bu. Deli saçması, birinin yalanı olsa mesele yok. Ama devlet kurumlarına bu tip görevler veriliyor, onlar da çalışıyor. Çalışsın bakalım, çalışsınlar. Verilecek cevabımız olur." ifadelerini kullandı.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ TUZAKTIR'

Baykal’ın konuşmasında dikkat çeken noktalardan bir diğeri ise başkanlık sitemi hakkındaki eleştirileri oldu. Baykal, Türkiye’de yeni bir düzen oluşacağını belirtti. Ancak, başkanlık sistemin bu düzene karşı bir tuzak olduğunu dile getirdi. Başkanlık siteminin kesinlikle kabul edilemeyecek olduğunu söyleyen Baykal, şiddetin kabul görmediği bir zeminde devasa problemlerin çözümünün daha kolay olduğunu anlattı.

Baykal, sürecin doğru yönlendirilmesi durumunda Türkiye’nin kendisini yeninden şekillendirebileceğini aktardı. Yeni dönemi heyecan verici olarak ifade eden Baykal, “Yeter ki biz de Ortadoğu’nun o şiddet sarmalında kendisini teslim etmiş ülkelerden biri haline dönüşmemeyi başaralım. Bu konjektörümüzü hem dışarıdaki bu durum için hem de içerideki yeniden yapılanmamız için şekillendirelim. Türkiye siyaseti yeniden şekillenebilir. Siyasi partiler yeniden şekillenebilir. Eğer bu söylediğim gelişmeler amacına ulaşırsa, öngördüğümüz bu süreç işletilebilirse siyasi dengeler yeniden şekillenebilir, Türkiye yepyeni bir tabloya gelebilir. Yepyeni bir Türkiye manzarasıyla karşılaşabiliriz. Bu çerçevede dikkat alınacak temel nokta şudur. Türkiye devletinin temel niteliğini, kimliğini bozmayalım, bozulmasına izin vermeyelim. Bu başkanlık rejimi açısından dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu konjoktöre Türkiye bir kişisel, keyfi otoritelerin istikamet çizdiği bir ülke haline gelmemelidir. Kurumsal kimliği, devlet niteliği, egemenliğin kuvvetler ayrılığının çerçevesi içerisinde işlediği, hukukun üstünlüğünün tartışma götürmez bir gerçek olduğu, kabul ediliği, yargının bağımsızlığının temel alındığı bir siyasi yapılanmayı sakın ha bozmadan sarsmadan tehlikeye atmadan bu demin söylediğim gelişmeleri Türkiye’nin değerlendirmesi lazım. Yani bu yönüyle bunun Türkiye yapabilir.” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN 'BAŞKANLIK REJİMİ OLUŞTURALIM. BENİ SEÇİN GERİSİNE KARIŞMAYIN' DİYOR

Baykal konuşmasında başkanlık sisteminin Türkiye’ye uyarlanabileceği görüşünü dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da göndermelerde bulundu. “Birileri derse ki; ‘bıktık, sıkıldık artık. Yargı ayak bağıdır, elimizi kolumuzu bağlıyor. Bu kuvvetler ayrılığı dediğiniz ne ki? Türk modeli bir yeniden yapılanma yapalım. Başkanlık rejimi oluşturalım. Beni seçin gerisine karışmayın. Ben bu işleri yaparım.’ Yok kardeşim yok böyle bir şey. Yani Türkiye’de de yok bölgemizde de böyle bir şey yok. Olmamalı. Türkiye, bu kadar yanlışların yaşandığı yapıldığı bu coğrafyada kimsenin kişisel takdirine, bilgisine, niyetine, anlayışına, zihniyetine koca bir ülke bu… Bölgenin en güçlü ülkesinin kendisini emanet edemez etmemeli.” dedi.

Baykal Türkiye’de yeni dönemde uygulanabilecek yeni modelin ise CHP'nin siyaset anlayışı olduğunu savundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.