Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Edebali’den Karbonmonoksit Uyarısı

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, lodoslu havalarda sıkça karşılaşılan soba, şofben ve bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2019 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2019 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başkan Edebali’den Karbonmonoksit Uyarısı

Bursa’da her yıl etkili olan ve üzücü olayların yaşanmasına sebebiyet veren lodosla beraber yaşanabilecek karbonmonoksit ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’den vatandaşlara uyarı geldi. Karbonmonoksit gazının kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların iyi yanmaması ile ortaya çıkan zehirli bir gaz olduğunu belirten Başkan Edebali, “Bu yakıtlarla ısınılan yerlerde baca sisteminin iyi çekmemesi, kapalı ortamlarda açık ocaklar, şofben kaçakları gibi durumlarda rüzgarlı ve fırtınalı havalarda (lodoslu havalar) karbonmonoksit gazının solunması ile zehirlenme meydana gelmektedir. Solunduktan sonra akciğer vasıtasıyla kana geçen karbonmonoksit ne yazık ki her yıl yüzlerce can kaybına neden oluyor” diye konuştu.

CİHAZLARIN BAKIMLARI AKSATILMAMALI

Isınmada birçok kolaylığı beraberinde getiren doğalgazın, aynı zamanda önemli riskler taşıdığına dikkat çeken Başkan Edebali, “ Ev ve işyerlerinde doğalgaz ile kullanılan cihazların periyodik olarak her yıl bakımları yaptırılmalı ve doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanması için hava girişleri kapatılmamalıdır. Baca bağlantısının uygun olunduğundan ve bacaların temiz olduğundan emin olunmalıdır. Özellikle kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi karbon içeren yakıtların kullanıldığı yerlerde karbonmonoksit sensörleri kullanılması hayat kurtarıcı olabilir. Öte yandan bacaların yılda en az 2 defa temizletilmesi halinde karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebilir. Temizlenmeyen bacalar, is ve dumanı çekmediği için zehirlenmelere ve yangına davetiye çıkartıyor” şeklinde konuştu.

‘İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ’

  

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin ilk safhalarda baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nefes darlığı ve baş dönmesi ile başladığını ifade eden Yıldırım Tıp Merkezi yetkilileri ise ileri safhalarda sersemlik, kusma, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı ardından solunum durmasıyla ölümlerin meydana geldiğini bildirdi. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında hemen camların açılarak temiz hava girişi sağlanması ve zehirlenen kişinin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini aktaran yetkililer, “Açık havaya çıkıldığında yada tehlikeden uzaklaşıldığında ağız ve burun temizlenmeli, zehirlenen kişinin nefes alıp vermesi durmuşsa suni solunuma (Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır. Bu işlemler yapılırken de 112 acil servis ekiplerinin vakit kaybetmeden aranarak olay yerine ulaşması sağlanmalıdır. Vatandaşların daha dikkatli olmasını ve karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunu hafife almamasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.