Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Basit gibi görünen ev kazaları ölümlere yol açabilir

Bebek ve çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri ev kazalarıdır. Uzmanlar, çocukların karşılaştığı basit gibi görünen ev kazalarının kimi zaman ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2014 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2014 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bebek ve çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri ev kazalarıdır. Uzmanlar, çocukların karşılaştığı basit gibi görünen ev kazalarının kimi zaman ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak, bebeklerde ilk yardım hakkında bilgiler verdi. Nazar boncuğu iğneleri ve pilli oyuncaklara dikkat edilmeli gerektiğini ifade eden Çardak, “Özellikle 3 yaş altı çocuklar küçük oyuncak parçalarını yumabilmektedirler. Bunun için ebeveynler, oyuncaklar üzerindeki '3 yaşından küçükler için riskli' uyarılarını ciddiye almalıdırlar. Çocukların oyuncakları arasında uzun ip, boyun bağı ve lastik gibi boğulmasını neden olacak nesneler olmamalıdır. Emziklerin plastik kısımlarının sabitliği kontrol edilmelidir. Bebeklere nazar boncuğu gibi süs malzemelerini asmak için iğne, çengelli iğne kullanılmamalıdır. Pilli oyuncaklar da tehlikeli olabilmektedir. Özellikle madeni para şeklinde pilleri çocuklar kolaylıkla yutabilirler.” dedi.

Bebeklerin 50 santimden yüksek bir noktadan yere düşmesi halinde mutlaka doktora başvurulması uyarısında bulunan Çardak, şunları söyledi: “Yataktan veya koltuktan düşme her bebeğin başına gelebilmektedir. 4'cü ay ve daha büyük bebekler önünde koruması olmayan yatak veya koltukta yalnız bırakılmamalıdır. Düşülen mesafe 50 cm’den yüksek ve zemin sert ise; bebeğin doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. 50 cm’den daha alçak mesafeden düşen ve yumuşak bir zemine düşen bebeklerde kusma ve bilinç değişikliği oluyorsa acil servislere götürülmeleri uygun olur. Çünkü bu nedenle çocuğunuzda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Kusma ve bilinç değişikliği olmuyorsa ilk 4 saat evde gözlenebilir.”

‘ÇOCUKLARIN YANINDA İLAÇ İÇMEYİN”

Evde çocukların boyunun ulaşacağı yerlerde kesinlikle ilaç ve temizlik maddeleri bulundurulmaması gerektiğini anlatan Çardak, “Çocukların her şeyi taklit etme isteği düşünülerek yanlarında ilaç içilmemelidir. Banyo ve mutfaklarda genellikle tezgah altlarına konan temizlik maddeleri en sık ev içi zehirlenme nedenlerindendir. Çamaşır suyu, sıvı deterjan gibi temizlik maddeleri asla su bardağı gibi günlük kullanılan kaplara konulmamalıdır.” diye konuştu.

‘BOĞAZA KAÇAN CİSİMLER ÖLÜMCÜL OLABİLİR’

Fındık, ceviz, badem ve çekirdek gibi çiğnenmesi zor kuru yemişler 3 yaş altı çocuklara mutlaka ezilerek verilmelidir diyen Çardak, “Bu tür gıda ve cisimlerin boğaza kaçması ve yutulmaması durumunda ani ölümler yaşanabilir. Boğazına kaçması durumunda çocuğun yüzü yere gelecek baş aşağı şekilde tutularak göğüs kafesine baskı uygulanarak yabancı cismin çıkması kolaylaştırılabilir. Eğer bebeğin burnuna bir cisim kaçmışsa, çıkarmaya çalışılmamalı ve hemen doktora götürülmelidir. Bilinçsiz bir müdahale, kaçan cismi daha derine itilebilir ve boğulmaya yol açabilir.”

‘ELEKTRİK ÇARPMALARINA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN’

Elektrik prizleri küçük çocuk olan evlerde mutlaka priz koruyucu ile kapatılması gerektiğini vurgulayan Uz. Dr. Çardak, “Elektrik çarpmalarında yapılması gereken ilk şey ise mümkünse hemen elektrik kaynağını kapatmaktır. Kaynağı kapatmadan bebeğe dokunulmamalıdır; çünkü bu sizin de çarpılmanıza yol açabilir. Eğer kaynağı kapatmak mümkün değilse, elektrik geçirmeyen plastik veya tahtadan yapılmış bir araç ile elektrik kaynağını bebekten ve kendinizden uzaklaştırın.” ifadelerini kullandı.

5 yaşından küçük çocukların banyoda yalnız bırakılmaması uyarısında bulunan Çardak, “Su dolu kova veya küvet içine kafa üstü düşüp, çıkamama durumunda ölümcül sonuçlar oluşabilir. Islak zeminde kayıp sert zemine çarparak kafa travmaları da engellenmesi mümkün kazaların başında gelmektedir. Köşeleri cam veya benzeri sert cisimlerden oluşan ev eşyalarına mutlaka plastik köşe koruyucuları eklenmelidir.” açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.