Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Basın Konseyi: Yasaklar gerçekleri değil, özgürlükleri yok eder

Basın Konseyi, eski bakanlarla ilgili yolsuzluklar iddialarını soruşturan Meclis komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesine sert tepki gösterdi. Konsey, "Yasaklar gerçekleri değil, özgürlükleri yok eder." görüşünü dile getirdi.Ankara...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Basın Konseyi, eski bakanlarla ilgili yolsuzluklar iddialarını soruşturan Meclis komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesine sert tepki gösterdi. Konsey, "Yasaklar gerçekleri değil, özgürlükleri yok eder." görüşünü dile getirdi.

Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına ilişkin Meclis'te çalışmalarını sürdüren komisyonla ilgili yayın yasağı getirdi. Bu karara tepki gösteren Basın Konseyi, yazılı bir açıklaman yaptı.

Açılamada, “27 Aralık 2014 günü mesai sonu bitimine kadar tüm yazılı, görsel ve internet ortamında yapılan yayınlar hakkında yayın yasağı konulmasına karar vermiştir. Ne var ki, ne kararın dayandırıldığı Basın Kanunu m. 3/2’de ne de TBMM Başkanlığı başvurusunda dayanılan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. maddesinde, yayın yasağı kararı verilmesine olanak sağlayan bir düzenleme yoktur. Dolayısıyla, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin böyle bir karar verme yetkisi yoktur. Ayrıca, böyle bir karar verme yetkisi olsaydı bile, bu tedbiri zorunlu kılan fiili ve hukuki nedenlerin kararda açıkça izah edilmemiş olması, Anayasa’nın “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.” şeklindeki 141/3. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesine aykırıdır." ifadelerine yer verildi.

'Masumiyet karinesi veya soruşturmanın gizliliği ihlal edilmektedir’ gerekçesiyle, geleceğe dönük olarak genel bir yayın yasağı getirilmesi şeklinde bir karar verilemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, "Soruşturmanın gizliliğini ihlal, haber verme hakkı şeklindeki hukuka uygunluk nedeni istisnasıyla, adli bir suçtur; keza, haber verme maksadını aşan, iftira ve hakaret niteliğindeki yayınlar da Türk Ceza Kanunu uyarınca cezayı gerektirir. Bu bakımdan, haber verme hakkının sınırlarını aşan kişiler her zaman sorumlu tutulabilirler. Ne var ki, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği şekilde bir yayın yasağı kararı, Anayasa ile ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalarla bağdaşmadığı gibi, demokratik toplumların vazgeçilmez ögesi olan, halkın haber alma hakkını da ortadan kaldırmaktadır.” denildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.