Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baro Başkanı Eliş: Halkın hukuka güveni sarsılıyor

Sivas Baro Başkanı Muharrem Eliş, “Uzun süren tutukluluk süreleri ve hazırlanan iddianamelerin akabinde beraat ile sonuçlanma oranı halkın hukuka güvenini sarsmaktadır. Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartı, bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır....

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2014 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Baro Başkanı Eliş: Halkın hukuka güveni sarsılıyor
Sivas Baro Başkanı Muharrem Eliş, “Uzun süren tutukluluk süreleri ve hazırlanan iddianamelerin akabinde beraat ile sonuçlanma oranı halkın hukuka güvenini sarsmaktadır. Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartı, bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Yargı bağımsızlığının en önemli özelliği de savunma ve savunmanın özgürce yapılabilmesidir.” dedi.

Yeni adli yılın açılması nedeniyle Sivas’ta tören düzenlendi. Adliye Sarayı'nda düzenlenen törende konuşan Baro Başkanı Muharrem Eliş, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığının önemine vurgu yaptı. Devletlerin ancak hukukun üstünlüğü esası üzerine kurulduğunda daha sağlıklı ve daha uzun yaşayacağına dikkat çeken Eliş, şöyle devam etti: “Hukukun üstünlüğü, bu kuralları koyan ve uygulatan devletin ve uygulayıcıların üstünlüğü olarak algılanmamalıdır. Hukuk devleti olmanın ön şartı toplumda hukuk bilincinin yerleşmesini ve hukuka saygı duyulmasıdır. Hukuk devletinde yaşamak isteyen herkes bu konuda kendisini sorumlu ve görevli saymalıdır. Hem anayasamızda, hem de Avrupa insan hakları sözleşmesinde düzenlenen ve teminat altına alınan adil yargılama hakkı hukuk devletinin vazgeçilmez unsurudur. Silahların eşitliği ilkesi, savcının delillere eriştiği anda savunmanın da delillere erişmesini emreder. Türkiye uygulamasında, avukat dosya ve delillere dahi erişmekte güçlük çekmekte ve halka tam anlamıyla erişememektedir. Adli yargılama ile silahların eşitliği ilkelerine göre hakim, savcı ve avukatların eşit muhatap olarak kabul görmesi gerekir.”

Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal ise yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi. Adliye teşkilatı ile ilgili bilgi veren İrcal, adliyede Başsavcılık bünyesinde 18 savcının görev yaptığını anlatarak, Ağır Ceza, Asliye ceza, Sulh hukuk, Asliye Hukuk, Aile ve Kadastro Mahkemelerinde 26 hakim ile birlikte görev yaptıklarını aktardı.

Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Burçin ise kurumların işbirliği içinde çalışmasının önemine değindi. Törene Vali Alim Barut, Garnizon Komutanı Fatih Celaleddin Sağır, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık ile Bölge idare Mahkemesi Başkanı Melih Dinçer, Vergi Mahkemesi Başkanı Ceylan Cansu ile davetliler katıldı.

Vali Alim Barut ve beraberindekiler daha sonra Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal ile Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya ve Baro Başkanı Muharrem Eliş’i makamlarında ziyaret ederek adli yılın hayırlı olmasını diledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.