Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baro Başkanı Çıtırık: İç Güvenlik Paketi ile faili meçhuller ülkesi oluruz

Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, 'İç Güvenlik Paketi'ndeki bazı düzenlemelerin ana amacının, öncelikle polisin inisiyatifi ele alan faaliyetlerini iyice serbestleştirmek olduğunu belirtti. Çıtırık, İç Güvenlik Paketi...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, 'İç Güvenlik Paketi'ndeki bazı düzenlemelerin ana amacının, öncelikle polisin inisiyatifi ele alan faaliyetlerini iyice serbestleştirmek olduğunu belirtti.

Çıtırık, İç Güvenlik Paketi ile ilgili olarak, "Gözaltı sürelerinin uzatılması, valiyi cumhuriyet savcısı gibi konumlandırma, ceza kanunları dışında suç ihdas etme, polisin yetkilerinin artırılması, tasarının özgürlükleri tırpanlayıcı anlayışının ve hukuk devletinin sona ermekte olduğunun işareti olarak değerlendirilebilecektir. Güvenlik bahanesiyle baskıcı bir ortam getirilmek istenmektedir. Tasarı, bir kez daha dikkatlice gözden geçirilmelidir. Tasarıdaki bazı düzenlemelerin ana amacının, öncelikle polisin inisiyatifi ele alan faaliyetlerini iyice serbestleştirmek olduğu görülmektedir." şeklinde konuştu.

Avukatlık Yasası'nın 76. ve 95. maddelerinin kendilerine tanıdığı haktan yararlanarak, bu paketin yasalaşmaması için ellerini taşın altına koyacaklarını belirten Çıtırık, "Çünkü bu paket yasalaşırsa bizi totaliter devlet anlayışına götürür. Savcı devre dışı bırakılıp kolluğa verilecek, bu keyfiyetinin faili meçhul ve gözaltında kayıplara neden olacağına inanıyorum. Türkiye'nin geçmişinde bu 'kara leke' mevcuttur. Cumartesi anneleri boşuna eylem yapmıyor." dedi.

Yapılmak istenen değişikliklerin ortak özelliğinin; yürütmenin, idarenin, kolluğun daha da güçlendirilmesi olduğuna dikkat çeken Mengücek Gazi Çıtırık, "Hiç şüphesiz bu kanun değişikliklerinin temel felsefesi, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin çoğaltılması değil kısıtlanması olmuştur. Tasarı bu haliyle yasalaşmamalı ve TBMM'de görüşülmesi sırasında gerekli hassasiyet ‘hukuk devleti’ ilkesi göz önüne alınarak sağlanmalıdır. Bu tasarı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun sistematiğini bozduğu gibi hukuk güvenliğini, hukuk devleti ilkesini de açıkça zedelemektedir ve zedeleyecektir." diye konuştu.

"ALİ İSMAİL KORKMAZ DAVASINDAKİ KARAR VİCDANLARI YARALAMIŞTIR"

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Kayseri'de görülen son duruşmada mahkemenin, Ali ismail Korkmaz'a yönelik eylemi kasten yaralama olarak nitelendirip, kasten yaralamanın sonucunda ölüm meydana gelmesi nedeniyle ağırlaşmış haliyle ceza verdiğini belirterek, "Başından sonuna kadar izlediğimiz davanın sonucu böyle olmamalıydı. Adalet duygusu, çok ağır yara almıştır. Verilen karar, kamuoyu vicdanını asla tatmin etmemiştir." ifadelerini kullandı.

"17-25 ARALIK’A VERİLEN TAKİPSİZLİĞE KARGALAR BİLE GÜLER"

Adana Baro Başkanı Çıtırık, 17 ve 25 Aralık 2013'de Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama operasyonunun başlatıldığını hatırlattı. Çıtırık, soruşturma sürecine siyasi iktidarın müdahale ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Soruşturmada görevli emniyet müdürleri, şube müdürleri ve binlerce polis görevlerinden alınmış, yine soruşturma savcıları da çok kez değiştirilmiştir. Siyasi iktidar ve olaylarda ismi geçen bazı bakanlar sanki beraat kararı verilmiş gibi bu takipsizlik kararına sarıldı. Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama operasyonunda yurttaşın sağlıklı haber alabilme hakkı bile engelleyerek, yayın yasağı getirildi. Biz 'bırakınız yargı süreci işlesin, ucu kime dokunuyorsa, kime kadar gidebiliyorsa gitsin' şeklinde açıklamalarımızı yaptık. Ama baktığımızda tablonun neticesi takipsizlik kararları ile sonuçlanmıştır. Buna kargalar bile güler. Takipsizlik kararı beraat, aklanma kararı değildir. Bu dosya 10 yıllık zaman aşımına tabidir. Bir gün bir cumhuriyet savcısı çıkar kanıtları yeniden değerlendirerek dava açabilir."


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.