Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Arslan: Diyarbakır buluşması dengeleri değiştirdi

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Talat Arslan, Diyarbakır buluşmasının ülke çıkarları açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Kürt meselesinin Türkiye’nin ve...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prof. Dr. Arslan: Diyarbakır buluşması dengeleri değiştirdi
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Talat Arslan, Diyarbakır buluşmasının ülke çıkarları açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Kürt meselesinin Türkiye’nin ve o bölge insanının çıkarları doğrultusunda çözülmesi gerektiğini söyledi.

CÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Talat Arslan, Diyarbakır buluşmasının Türkiye'nin terör konusundaki dirayetini ve iyi niyetini göstermesi bakımından önem taşıdığına vurgu yaptı. Prof.Dr. Arslan, bölge halkına bu sorunu kendisinin çözebileceği mesajı verdiğini belirterek, "Devlet özellikle eğitim ve ekonomi politikalarıyla bu bölge gençlerinin küresel sırtlanların tuzaklarına düşmemeleri için acil tedbirler almalıdır." şeklinde konuştu.

Bu buluşmanın bölge halkından ayrılık yanlısı olmayanların elini güçlendirdiği anlatan Arslan, bu görüntünün bölge halkının dışlanmışlık, siyasi ve kültürel olarak yok sayılmışlık duygusunun giderilmesine önemli katkı sağladığını düşündüğünü dile getirdi.

"SENARYO AYNI, FİGÜRANLAR FARKLI"

Bölgede yaşanan problemlerin çok azının kültürel konularla ilgili olduğunu, meselenin terör boyutunun ise uluslararası çıkar çatışmalarının ana gündem maddesi olduğuna dikkat çeken Talat Arslan, "İran'daki bir Kürt ile Irak'takinin probleminin bırakınız birbirine benzemesi çoğu zaman birbiriyle çatışmaktadır. Suriye'deki Kürtler ile Türkiye'dekilerin problemleri de aynı şekilde. 1. Dünya savaşından bu yana bu coğrafyada yaşanan mücadelelerde kültürel özellikler hep asıl mücadelenin perdeleyicisi olmuştur. " diye konuştu.

"ASIL MESELE ENERJİ PAYLAŞIMI"

Bölgede yaşanan Kürt meselesinin Türkiye'nin ve o bölge insanının çıkarları doğrultusunda çözülmesi gerektiği belirten Prof.Dr.Arslan, "PKK'nın hangi küresel güçlerin taşeronluğunu yaptığı unutulmamalıdır. Kürt insanının çıkarlarını koruma iddialarının arkasında petrol, uyuşturucu, doğalgaz gibi dünya siyasetinin dengelerini değiştirecek kaynaklarının nereye ve hangi ülkelere peşkeş çekildiği iyi görülmelidir. " dedi.

"BARZANİ BÖLGEDE HALA ETKİN"

Diyarbakır'da gerçekleşen buluşmanın hem içeriye hem de dış dünyaya mesajlar verdiğini belirten Arslan, "Barzani şu an için silahlı mücadele yanlısı görülmemektedir. Yalnız Türkiye Barzani'yi Turgut Özal'dan bu yana yakından tanımaktadır. Siyasi zikzaklarını iyi bilmektedir. Barzani'nin Müslüman, Nakşi Şeyhi gibi İslam dünyasında değer ifade eden sıfatları kullanması, liberal ekonomik söylemlerde bulunması, yıllardır Marksist Leninist zaman zaman da ateist söylemlerde bulunan PKK'yı İslami söylemlere yöneltmiştir." şeklinde konuştu.

"BÖLGEDE DENGELER HER AN DEĞİŞEBİLİR"

Türkiye'nin çözüm sürecinde Kürtler ve PKK üzerindeki etkisinden dolayı Apo'yla görüşme sürecini devam ettireceğini öngören Prof. Arslan, Suriye'de yaşananlar ve PYD'nin rakip tavrının Barzani'yi Türkiye'ye daha da yakınlaştırdığına dikkat çekti. Kuzey Irak kaynaklarının denize ulaşarak dünya pazarlarına sunulmasının yolunun Türkiye'den geçtiğini, bunun içinde PKK'nın sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr.Arslan, bu durumun Türkiye'nin de işine gelen bir gelişme olduğunu söyledi.

"AK PARTİ'YE KARŞI BÜYÜK TUZAK"

Bölgede AK Parti'ye karşı büyük bir tuzak girişimi görüldüğünü ifade eden Arslan, "Her biri farklı küresel güçler ve Suriye, İran, Irak tarafından kontrol edilen Kürt gruplarının önümüzdeki süreçte çok ciddi çatışmalar içine gireceği ihtimali oldukça fazladır. Çıkarlarımız doğrultusunda hepsiyle de ilişki içinde olmalıyız. Bir tanesinin tarafı gibi davranmak PKK'dan daha güçlü düşmanlarımızın doğmasına sebep olabilir." diye konuştu.

"BEYAZ VE DERİN KÜRTLERE DİKKAT"

Beyaz Kürtlerin ve küresel güçlerin liderliğindeki yeni bir yapılanmanın Kürtlerin konumunu bugünlerini aratır hale getirebileceğine dikkati çeken Arslan, Kürt grupların birbiri ile olan mücadelelerinde kendi Kürtlerimize sahip çıkarak, bunun dışındaki denklemlerde kullanılmasına müsaade edilmemesi gerektiği uyarısı yaptı. Prof.Dr. Arslan, şunu söyledi: "Hem Türkler hem Kürtler birbirine muhtaç olduklarını anlamalılar. Sakarya ve Fırat kardeşliği gerçekleştirilmelidir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.