Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yıldız: Kaya gazı için ikinci kuyu çalışmalarına başladık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de Konacık’ta başlayan kaya gazı için kuyu açılmasında 2 bin 500 metreye ulaştıklarını belirterek, ikinci kuyu çalışması yapıldığını ifade etti. Bakan, Trakya’da yapılacak...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Yıldız: Kaya gazı için ikinci kuyu çalışmalarına başladık
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de Konacık’ta başlayan kaya gazı için kuyu açılmasında 2 bin 500 metreye ulaştıklarını belirterek, ikinci kuyu çalışması yapıldığını ifade etti. Bakan, Trakya’da yapılacak başka bir kuyu çalışmasını da Türkiye olarak tek yapacaklarını duyurdu.

Bakan Taner Yıldız, bazı açılışlar için geldiği Kayseri’de partisinin de programına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan, Uluslararası Enerji Ajansı toplantısı ve kaya gazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hafta başında Türkiye’nin 40 yıl boyunca ilk kez dönem başkanlığını aldığı Uluslararası Enerji Ajansı toplantısının faydalı geçtiğini aktaran Bakan Yıldız, "Bakanlık olarak bu toplantıya başkanlık ettik. Başarılı geçti. Şeyl olarak tabir edilen kaya gazı ile ilgili dünya nasıl etkilendi. Üretici tüketici ne oldu, bütün bunların değerlendirilmesi de yapıldı. Şu görülüyor ABD kaya gazını bulmasıyla birlikte enerji maliyetlerini kendi ülkesinde olumlu yönde etkiledi. Avrupa Birliği ülkelerinin üçte biri, Japonya’nın da neredeyse 6’da bir fiyatına bu gazı kullanıyor. Türkiye’nin özellikle Diyarbakır Konacık’ta 4 bin metre Shell ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO ) ile beraber açılması için çalışılan kuyu var. 2 bin 500 metreye ulaştık. İkinci kuyu içinde çalışma var. Trakya’da tek başımıza bu kuyuyu açacağız. Bunun teknolojisini de beraberinde transfer ediyoruz. Türkiye’de varsa Edirne’de, Doğu Anadolu’da, Güney Doğu Anadolu’da bunların her birini değerlendirmeye çalışıyoruz." dedi.

"Gerçekçi olmamız lazım, Türkiye bir petrol yada doğalgaz ülkesi değil" diyen Bakan Taner Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ama ihtiyacının bir kısmını karşılamak için çalışıyoruz. Net bir rakam veremeyiz. Ama kuyu sayısını artırdıkça daha da rakamlar net ortaya çıkacak. Türkiye’ye geldiğimizde Atlantik konusunda Amerikalı enerji bakanı ile 3 ayrı toplantı yaptık. Kuzey Irak’ta Türkiye’nin özel hukuk hükümlerine tabi kamu şirketlerinin yada özel şirketlerinin yaptığı sözleşme ile ilgili soru sorulduğunda Türkiye’yi desteklediklerini belirttiler. Önümüzdeki süreçte bir dizi ziyaretimiz olabilir. Bağdat yada Basra’ya olacak."

Bakan Yıldız, yapılan işlerle Türkiye’nin ihtiyacını karşılama ve Irak’ın normalleşmesi için işler tahsis ettiklerini anlatarak, "Irak’lı kardeşlerimiz, komşu ve dost ülke ile çok iş yapacağız. Türkiye ve Irak burada kazançlı çıkacaktır. Iraklı her kardeşimizsin bu gelirden adaletli yararlanması içinde çok dikkat ediyoruz. Daha iyi Türkiye ve Irak ilişkisi olacaktır." diye konuştu.

İran’la sürdürülün nükleer faaliyetler konusundaki görüşmeleri de değerlendiren Bakan Taner Yıldız, şu açıklamayı yaptı: "Yaklaşık 4-5 yıldan bu yana İran’daki nükleer faaliyetlerle ilgili sürdürebilir davranışın en son gelinen nokta olduğunu söylemiştik. O gün söylemiştik. Türkiye bu ülkeler arasında komşu olan tek ülke. Zarar veya fayda görecekse bundan en fazla Türkiye etkilenir. Dünyadaki barış adına gerginliğin azaltılması adına bu anlaşma önemlidir. Sonucu varılmasını istiyoruz. İstenilen sonuç elde edilemiyordu. Ama gelişecek ve çözülecektir. Gerginlik ve terörle bir yere varılamayacağı netleşti. İran gerginliğinin de yaptırımlarında iyi bir noktaya doğru gitmesi bölgeye ve Türkiye’ye katkı sağlayacaktır."

Bakan Taner Yıldız, Melikgazi Belediyesi’nin açmış olduğu dershanelerde eğitim gören öğrencilerle de sohbet etti. Öğrenciler arasında Melikgazi Belediyesi Çocuk Meclisi Başkanlığı için yarışan öğrencilerin seçim vaatlerini dinledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.