Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Elvan: Köşk’e sunulan yasada iki değişikliğin yapılacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Bir iki noktasında sıkıntı var.” diye eleştirilen İnternet Yasası hakkında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yasada bazı değişikliklerin olacağı sinyalini verdi. Elvan, Telekomünikasyon...

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2014 20:36
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2014 20:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Bir iki noktasında sıkıntı var.” diye eleştirilen İnternet Yasası hakkında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yasada bazı değişikliklerin olacağı sinyalini verdi. Elvan, Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB)’nın sitelere resen erişimi engellemesi ve site trafik bilgilerinin kayıtları ile alakalı yeni bir düzenlemenin yapılacağını bildirdi.

Bakan Elvan, bakanlıkta düzenlediği toplantıda Köşk’e sunulan İnternet Yasası ile ilgili kamuoyunda tartışma konusu olan birkaç hususun olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün iki önemli husus üzerinde durduğunu ifade eden Elvan, “Bu yönde çalışma yaptık. Bu gün CHP, MHP, BDP Grup Başkan Vekilleri ile bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşme çerçevesinde İnternet Yasası'nda nasıl bir değişiklik yapacağımız aktardım. Gruplar tarafından olumlu karşılandı.” diye konuştu.

Bakan Elvan, eleştirilere de cevap verdi. Elvan, kullanıcıların internet trafik bilgilerinin kaydedilmesine ve özel hayatın gizliliğinde gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda TİB Başkanına siteleri engellenme yetkisi verilmesinin eleştirildiğini hatırlattı.

Yaptıkları çalışma neticesinde trafik bilgisi tanımı yeniden gözden geçirdiklerini kaydeden Bakan Elvan, değişikliğe ilişkin “Trafik bilgisi ile ilgili tanımı daralttık. Burada kısa ifade edeceksek, IPI adresi, başlama bitiş süreleri, yararlanılan hizmet türü, abone kimlik bilgileri, aktarılan veriler, yer sağlayıcılar açısından sınırlı tutulan hususlar.” bilgilerini verdi.

“Mevcut yasada, bağlantı noktaları gibi değerler…” ifadesinin bulunduğunu kaydeden Bakan Elvan, “Bu tanımı değiştirdik. Trafik bilgilerinin mahkeme kararı olmaksızın kullanılmayacağına ilişkin bir düzenleme olacak. Trafik bilgileri kullanılmak isteniyorsa mahkeme kararı aranacak. Bu TİB başkanlığına bildirilecek. Bir mahkeme kararı şartı arıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, diğer bir düzenleme hususunun da özel hayatın gizliliğine yönelik, sakınca bulunan hallerde TİB Başkanına engelleme verilmesinin düzenleyen yasanın olduğunu belirtti. Yeni düzenleme ile TİB başkanına herhangi bir özel hayatının gizliliğin olduğunda ve gecikme bulunduğu anlarda engelleme yapılacağını ifade eden Lütfi Elvan, “Anayasamızda ön görülen 24 saat içinde engellenecek ve Sulh Mahkemesi’ne başvurulacak. Mahkeme, ‘engelleme devam etsin’ diyorsa devam edecek. Mahkeme kararı olmaksızın hiçbir işlem yapılmayacaktır.” dedi.

“YASA ONAYLANIRSA SÜREÇ BAŞLAYACAK”

Elvan, takdirin Cumhurbaşkanında olduğuna vurgu da yaptı. ”Onaylama olursa, yasa onaylanıp onaylanmaz bununla ilgili süreç başlatılacak. Takdir Cumhurbaşkanınındır.” diyen Elvan, “İlgili komisyonla görüşülüp yasal süreci sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE ENGELLEME VAR”

Elvan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, “Köşke giden 6518 sayılı torba yasa 4 gün önce gitti, tasarı halindeyken eleştiriler yapıldı. Neden şimdi böyle bir değişikliğe ihtiyaç duydunuz?” sorusuna Elvan, “Dünyanın hangi gelişmiş ülkesine giderseniz gidin, mahkeme kararı olmaksızın birçok engellemeler var. Bu yasa tasarısında o kadar çok güzel hususlar var ki, vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte. Öyle ülkeler var ki, Google arama motorunda 100 binin üzerinde kelime ve kavram engelleniyor. Yapılan düzenleme birçok ülkede yapılan düzenlemeler, fiili olarak yapılan düzenleme. Bunun sıkıntılarını anlattım. Burada mağduriyet söz konusu. Bunları ortadan kaldırıyoruz.” diye cevap verdi.

“ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİN NELER OLDUĞU BELLİDİR”

“TİB Başkanı özel hayatın gizliliğini nasıl açıklayacak?” sorusuna da Bakan Elvan, şu cevabı verdi: “Özel hayatın gizliliğinin neler olduğu bellidir. Gerçekten ahlaki olmayan, bir ailenin ferdine ikametgahına ait uygunsuz görüntüleri kast ediyoruz. Kişilik haklarına saldırı, iftira, hakaret, kaba sözdür bu.”

“Cumhurbaşkanın onaylamasını mı bekleyeceksiniz?” sorusuna da Elvan, “Cumhurbaşkanının onaylaması halinde bu hafta düzenlemeleri yapacağız?” diye cevap verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.