Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Bağış: Helalgen ağı oluşturmalıyız

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, helal ürünlerin denetim altında serbestçe dolaşabileceği bir ‘helal schengen’ veya ‘helalgen’ ağı oluşturmanın vakti geldiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sinevizyon...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Bağış: Helalgen ağı oluşturmalıyız
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, helal ürünlerin denetim altında serbestçe dolaşabileceği bir ‘helal schengen’ veya ‘helalgen’ ağı oluşturmanın vakti geldiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sinevizyon ile izletilen mesajında, helal akreditasyon konusunda bir anlayış birliğine varılması temennisinde bulundu.

Türk Akreditasyon Kurumu’nun (Türkak) ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu (IHAF 2013) İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. AB Bakanı Egemen Bağış’ın da katıldığı foruma 60 ülkeden konuk katıldı. Program Kur’an-ı Kerim okunması ve İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın yaptığı dua ile başladı.

Programda konuşan Bakan Bağış toplantının İstanbul’da yapılmasının önemli olduğuna işaret etti. İstanbul’da verilen bir mesajın, alınan bir kararın hem doğuyu hem batıyı hem geçmişi hem geleceği kapsayan bir ferman hükmünü alacağını ifade eden Bağış, “Bugün buraya helal yaşam için tek standart, tek sertifika ve tanınmış bir akreditasyon ile kesintisiz ticaret hedefine giden yolun ilk adımlarını atmak üzere toplandık.” dedi.

Forumun helal akreditasyonda İslam ülkeleri arasındaki ticareti kolaylaştıracak mekanizmaların hayata geçirilmesi bakımından bir milat olacağını kaydeden Bağış, helal kesim, üretim ve denetim konularındaki cehaletin İslam aleminin kanayan yaralarından biri olduğunu söyledi.

Helal-haram dengesinin davranıştan iş yapma kapasitesine kadar hayatın her alanını etkilediğine vurgu yapan Bağış, “Unutmamalıyız ki helal ile haramın arasındaki farkın bilinmesi sadece bizim adımıza değil gelecek nesillerimizin selameti adına da çok önemlidir. Kendi elimizle kendi dinimizin, kendi kültürümüzün düşmanlarını yetiştirmeyelim değerli kardeşlerim. Üzüntüyle müşahede ediyoruz ki son zamanlarda çoğunluğu Müslüman olan ülkeler veya Müslüman nüfusa sahip ülkelerde verilen helal belgelerinin tanınması noktasında bir birliktelik yok.” diye konuştu.

İslam dünyasının arasına sızmış olan ayrılık ve parçalanmışlık halinin helal belgelendirme alanında da kendini açıkça gösterdiğini belirten Bağış, “Birimizin yediğini başkası kabul etmezken, birimizin kestiğini bir başkası reddederken böyle kardeşlik olabilir mi? Helal akreditasyon konusunda İslam aleminde birlikteliğin sağlanması, Müslüman ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi ve yeni iş sahalarının doğması için bir sıçrama tahtası olacaktır.” dedi.

Helal ürün ve belgelendirme konusunda 1,2 trilyon dolar olan pazarın, harici ürünlerle birlikte 3 trilyon dolarlık bir pazar olacağını kaydeden Bağış, “Helal ürünlerin denetim altında dolaşabilecekleri serbestçe bir ‘helal schengen’veya ‘helalgen’ ağı oluşturmanın vakti geldi de geçiyor.” ifadelerini kullandı.

İslam dünyasının en büyük sıkıntısının mal, mülk, petrol olmadığınını altını çizen Bağış, yaşanan sıkıntının kardeşlik dili, empati ve adalet olduğunu söyledi.

Programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı da telekonferans yöntemiyle izletildi. Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: “Çok sayıda yabancı misafirin de katıldığı bu foruma yegane, anlayış itibariyle söylüyorum helale dikkat eden, haram ile helali ayırma gayreti içerisinde olan bir millet olarak ben doğrusu çok katılmayı arzu ettim. Ama yoğun programımız nedeniyle iştirak edemedim. Bu önemli forumun ülkemiz ve geniş bölge coğrafyası için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 60 ülkeden 1250 katılımcı ile bu alandaki en kapsamlı organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. İnanıyorum ki helal akreditasyon konusunda bir anlayış birliği ve özellikle İslam dünyası arasında ticareti kolaylaştıracak bir takım ortak mekanizmaların hayata geçirilmesi noktasında bu forum bir milat olacaktır.”

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İki gün sürecek foruma 60 ülkeden yaklaşık 1250 uzman ve sektör temsilcisi katılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.