Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Avcı: Yeni uygulamanın tarihi, paydaş görüşü sonrası netleşecek

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tarihin paydaşların görüşü alındıktan sonra kesinleşeceğini söyledi. Kapatmanın ardından dershanelere özel okul olma, arsa verme, kredi kolaylığı, varsa vergi borçlarının...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Avcı: Yeni uygulamanın tarihi, paydaş görüşü sonrası netleşecek
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tarihin paydaşların görüşü alındıktan sonra kesinleşeceğini söyledi.

Kapatmanın ardından dershanelere özel okul olma, arsa verme, kredi kolaylığı, varsa vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, burslu öğrenci desteği gibi teşvikler sağlanacağını ifade eden Avcı, bu mekanların MEB tarafından nasıl değerlendirileceğine ilişkin öneriler alacaklarını belirtti. Avcı, 40 yaş üzerindeki dershane öğretmenlerinin durumu ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın Trabzon da yaptığı açıklamayı hatırlattı.

“İKİ YILDIR İLGİLİ PAYDAŞLARLA GÖRÜŞÜYORUZ”

Avcı, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nda düzenlenen programın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Dershanelerin kapatılması ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Bakan Avcı, şöyle cevap verdi: “Sayın Başbakan’ın açıkladığı takvim bizim öngördüğümüz çalışma takvimi. Dolayısıyla herhangi bir gecikme söz konusu değil. Önümüzdeki hafta, 8 ayrı çalıştayda özellikle dershanecilik sektöründe bulunan velilerin, girişimcilerin, velilerin ve öğrencilerimizin görüşlerini alacaklar. Önümüzdeki hafta yapılacak Bakanlar Kurulu'na da bizim yaptığımız hazırlıkları, ilgili kamuoyu ve paydaşların nasıl değerlendirdiğine ilişkin bilgileri edinmiş olarak bir kere daha arz edeceğiz. ‘Sanki biz bütün hazırlıkları yaptıktan sonra, ilgili paydaşlarla görüşeceğiz’ algısı da yanlış. Biz iki yıldan beri, ilgili bütün taraflarla girişimcilerle yöneticilerle, dershane sahipleri ve yöneticilerle toplantılarımızda, bu istişareleri yapıyoruz. Evvelki gün Eskişehir’deydik. Aynı toplantıyı aynı kadro ile biz 19 Eylül 2012 tarihinde o arkadaşlarımızla yapmıştık. Ve evvelki gün yaptığımız toplantıda da 19 Eylül 2012’den bu yana söylediklerinin bir icmalini ve toplamasını ve değerlendirme fırsatımız oldu. Dolayısıyla bu kararlaştırıldıktan sonra, bir takım hususların ilgili kişilere, tebliğ edilmesine yönelik çalışmaymış gibi takdim ediliyor bazıları tarafından, bu doğru değil. Biz iki yıldan beri, bu çalışmaları, bu istişareleri yapıyoruz. Bütün bunların sonucu olarak hazırlanan süreçle ilgili konuları da Bakanlar Kurulu’nda, Başbakan’ın talimatı üzerine ilgili paydaşlarla görüşme fırsatını buluyoruz. Önümüzdeki haftada bunları konuşacağız.”

“BAŞBAKAN ENDİŞELERİ GİDERECEK AÇIKLAMA YAPTI”

Avcı, bir başka gazetecinin dershanelerdeki 40 yaşındaki öğretmenlerin MEB’e alınmasının önündeki endişelerin olduğunu hatırlatması üzerine, “O endişeleri az önce, Sayın Başbakan Trabzon’da yaptığı açıklama ile giderecek sözler söyledi.” dedi.

“UYGULAMA TARİHİ İLGİLİ PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ ALINDIKTAN SONRA BELİRLENECEK”

Yasa çıktıktan sonra uygulama tarihinin tam olarak ne zaman olacağının sorulması üzerine Bakan Avcı, “Onunla ilgili bütün alternatifler, ilgili paydaşların nihai görüşleri alındıktan sonra, önümüzdeki Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bu ihtimallerin hepsi konuşuluyor. Onların hepsi toplanıyor. 8 çalıştayın amacı da bu. Farklı farklı değerlendirmeleri alalım. Bakanlar Kurulu’nda o değerlendirmenin ışığında sunum yapalım, diye bunu yapıyoruz. Bütün alternatifleri görmeden tebliğ ediyor durumuna düşmek istemeyiz. Çalıştaydan aldığımız son görüşlerle Bakanlar Kurulumuza sunum yapacağız.” dedi.

TEŞVİK: ARSA, KREDİ, VERGİ BORÇLARININ SİLİNMESİ, BURSLU ÖĞRENCİ DESTEĞİ

Dershanelerin kapatılması gerçekleştikten sonra, özel okul olması için tam olarak ne gibi teşviklerin getirileceğinin sorulması üzerine Bakan Avcı, şu cevabı verdi: “Genel olarak onun başlıklarını söyledik. Arsa teşviki, kredi kolaylığı, varsa özel okula veya açık liseye, farklı kurumlara dönüşmeyi taahhüt edecek dershanelerin varsa vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, ayrıca bu mekanların tüm amaçların dışında MEB tarafından nasıl değerlendirileceğine ilişkin öneriler, bir de burslu öğrenci desteği gibi teşviklerimiz var. Özel okula dönüşmek isteyenlerin de geçici bir süre için de olsa özel okul kriterlerinin biraz aşağı çekilmesi gibi kolaylıklar öngörüyoruz. Bütün bunlar, sektör tarafından ne derece doğru algılandığını ve ölçmek üzere işte bu çalıştaylarımızı yapıyoruz. Onların önerilerini alıyoruz. Bu çalıştaylar sayesinde, yeni öneriler de olabilir. Şu ana kadar sunmadığımız, öneriler veya model öneriler bile gelebilir. Açık uçlu bir görüşme olsun istedik. Onun için önümüzdeki hafta bu görüşmeleri yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu’na sunacağız.”

“EMEKLİLERİN YERİNE ŞUBAT'TA ÖĞRETMENLER ALINACAK”

Öğretmen alımlarının sorulması üzerine Bakan Avcı, “Emekli olan öğretmenlerimizin yerine, öğretmen almamız gerekiyor, oralarda boşluk olmaması için. Sayın Başbakan’ın geçen hafta içinde yaptığı açıklama, şubatta alacağımız 10 bin öğretmen adayı, emekli olanların yerine. Diğer öğretmen alımımız, planladığı şekilde yapılacak. ” dedi.

“ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASINI ÖNÜMÜZDEKİ YIL GENİŞLETECEĞİZ”

Dün Kızılay Güven Park’da eylem yapıman öğretmenlere yapılan sert müdahaleyi de değerlendiren Bakan Avcı, “Öğretmenler Günü'nü yapmak için eylem yapmaya ve polisle karşı karşıya gelmeye gerek yok. Biz, öğretmenler gününün kutlanması için yapılacak kutlamaları oldukça geniş tutmaya hazırlanıyoruz. İlgili sendika yöneticisi arkadaşlarımızda yer alabilirler. Dolayısıyla polisle çatışacak kadar programlara girmesi doğru olmaz. Tabi ki üzüldük öğretmenlerimizin veya bir eğitim sendikasının bunun içinde yer almasına. Önümüzdeki yıl öğretmenler günü kutlamasını, işte bu tür olaylara sebep olmayacak şekilde, sivil topluma yaymayı, bütün öğretmenlerin seslerini duyurmasını istiyoruz.” diye konuştu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.